k rmdsz
2024. április 25., csütörtök Márk napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Félig magyar és valamikor betéve fújta az unitárius kátét – kicsoda Ludovic Orban kormányfőjelölt?

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Apja magyar, unitáriusnak keresztelték, és ha a politikai érdek megkívánja, a Mágnás Miskából is el tud énekelni részleteket. Ludovic Orban azonban csak annyira magyar, „mint amennyire szász Klaus Johannis” – ahogy egy RMDSZ-es képviselő jellemezte. A kormányfőjelölt portréja.


A brassói születésű, 56 éves, gépészmérnöki oklevéllel és posztgraduális politológusi végzettséggel rendelkező Ludovic Orban 2007-2008-ban másfél évig közlekedési miniszter volt Călin Popescu Tăriceanu liberális kormányában, 2017 júniusa óta pedig annak a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) az elnöke, amelyet államfővé választása előtt Klaus Johannis vezetett.

A politikus a PNL belső ellenzékének hangadója volt, mielőtt a csúcsra ért volna a pártjában. Nyilvánosan ellenezte azt, hogy a liberálisok a Szociáldemokrata Párttal (PSD) összefogva létrehozzák a később kormányra kerülő Szociálliberális Szövetséget (USL). Azzal érvelt, hogy árt a demokráciának, ha „a baloldal a jobboldallal keveredik”. Ludovic Orban 2004-ben és 2008-ban is a PNL főpolgármester-jelöltje volt, de nem tudta legyőzni a PSD által támogatott Sorin Oprescut. A politikus 2016-ban, harmadszor is indult volna a bukaresti önkormányzati választásokon, de visszalépett a jelöltségtől, miután a korrupcióellenes ügyészség törvénytelen kampányfinanszírozással vádolta meg. A korrupciós ügyben bűnvádi per indult ellene, de Ludovic Orbant 2018 márciusában jogerősen felmentette a legfelsőbb bíróság.

A politikus 2007-ben azért került reflektorfénybe, mert szállításügyi miniszterként kormányhoz ülve balesetet okozott Bukarestben. Egy gyalogos is megsérült, de Ludovic Orban csak több mint 24 órával a baleset után jelentkezett a rendőrségen. Emiatt bevonták egy időre a jogosítványát, de eljárás nem indult ellene, mert az áldozat nem szenvedett tíz napon túl gyógyuló sérüléseket. Viszont azóta sem tudni, hogy a politikus alkohol befolyása alatt volt-e, amikor a balesetet okozta. „Kutyából nem lesz szalonna, a suszterból primadonna” A PNL elnökéről – legalábbis politikusi körökben – köztudott, hogy félig magyar. Apja, Orbán Imre 1920-ban született Székelyudvarhelyen, ahol a Szekuritáté helyi egységében dolgozott 1948-tól 1956-ig, és századosi rangig vitte. Nem tudni, miért és hogyan ért véget a karrierje a kommunista titkosrendőrségnél.

Ludovic Orban egy interjúban elismerte, hogy az apja „szekus” volt, de azt állította, hogy amikor ő megszületett 1963-ban, Orbán Imre már semmilyen kapcsolatban nem állt a Szekuritátével. Bár félig magyar és unitáriusnak keresztelték, Ludovic Orban jelenleg gyengén beszél magyarul. Amennyit tud, az leginkább 14 éves korában ragadhatott rá, mert a családban románul beszéltek. „Tizennégy évesen közeledett a konfirmálás, amikor magyarul kellett válaszolnom az unitárius papnak a kátéból feltett kérdésekre. Az apám felőli nagyszüleim ajándékokat ígértek, ha megtanulok rendesen magyarul. Beadtam a derekam. Apám segítségével bővítettem a szókincsemet, és megtanultam a magyar nyelvtant” – idézte fel egy interjúban. Ludovic Orban néha politikai körökben is megcsillogtatta magyar nyelvtudását. Pláne, ha ezzel jó pontokat akart szerezni az RMDSZ-nél. Így történt ez 2009. december 21-én, amikor a PNL koalíciós tárgyalásokat folytatott a magyar érdekvédelmi szövetséggel. Akkor Ludovic Orban a pártja alelnöke volt, és a találkozón elénekelte a Mágnás Miska című operett egy részletét: „Kutyából nem lesz szalonna, a suszterból primadonna, szalmalángból nem lesz kráter, nyúlból nem lesz hózentráger”.

"Annyira magyar, amennyire szász Johannis"

Nem valószínű, hogy a mostani kormányfőjelölt dalra fakadásának hatására lépett be 2009-ben az RMDSZ a koalícióba. Az viszont biztos, hogy Ludovic Orban – különösen a jelenlegi parlamenti ciklus kezdetétől – nem különösebben népszerű RMDSZ-es körökben. A szövetség parlamenti frakcióiban rossz a megítélése. „Ludovic Orban éppen annyira magyar, mint amennyire szász Klaus Johannis” – jellemezte a Maszolnak a miniszterelnök-jelöltet egy RMDSZ-es képviselő. A névtelenül nyilatkozó politikus arra utalt, hogy Ludovic Orban elnöki mandátuma alatt a PNL, ahányszor csak alkalma volt, a magyar közösség érdekei ellen szavazott a parlamentben. A párt rendszeresen megtámadta az alkotmánybíróságon a magyar kisebbségnek kedvező módosításokat, amelyeket az RMDSZ-nek sikerült kialkudnia a korábbi kormánykoalícióval. A PNL élesen bírálta a marosvásárhelyi katolikus gimnázium újraindítását, azzal vádolva az RMDSZ-t, hogy a hátsó szándéka a „román diákok magyarosítása”.

(maszol.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek