rmdsz 1
2024. április 25., csütörtök Márk napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Ferenc pápa intézményesítette a nők liturgikus szolgálatát

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Ferenc pápa a kánonjog saját kezdeményezésű módosítását hétfőn jelentette be.


Ferenc pápa a kánonjog 230. cikkének egyetlen paragrafusát változtatta meg, intézményesítve a világi nők részvételét a lektori és akolitusi szolgálatban. Liturgikus szolgálatokról van szó: a pápai intézkedéssel a nők a liturgikus összejövetelek alkalmával szentírási szakaszokat olvashatnak fel, valamint a papnak vagy diakónusnak segítséget nyújthatnak az oltárszolgálatban. A kánonjog szövegében eddig csak férfiak szerepeltek, de a gyakorlatban püspöki engedéllyel a nők is végezhettek liturgikus szolgálatot. A jogi módosítással a nők liturgikus szolgálatvégzését az egyház egészében „stabilan és intézményesen” bevezették – hangoztatta Angelo Lameri atya, a római Pápai Lateráni Egyetem liturgia professzora a sajtónak továbbított magyarázatában.

Úgy vélte, hogy a pápai intézkedés a hetvenes években kezdődött hosszú folyamat eredménye. Hozzátette, hogy a nők liturgikus szolgálatának lefektetését nem lehet egyszerűen azzal elintézni, hogy a pápa „előléptette” a nőket, de nem is jelent nyitást a nők diakónusi vagy papi szolgálata felé. Az intézkedés a világiak szerepének elismerése és megbecsülése az egyházban – szögezte le Angelo Lameri. A nők liturgikus szolgálatvégzésének jelentőségére az Amazonas térségéről 2019-ben tartott püspöki szinódus mutatott rá, megoldást sürgetve a rendkívüli paphiánnyal küzdő egyházmegyékben.

A kánonjogi módosítást Ferenc pápa úgynevezett motu proprio, vagyis saját kezdeményezésre kiadott dokumentummal rendelte el. Ferenc pápa levelet is mellékelt hozzá Luis Ladaria Ferrer bíborosnak, a Hittani Kongregáció prefektusának, teológiai szempontból is indokolva döntését.

(mandiner.hu, MTI)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek