rmdsz 1
2024. április 24., szerda György napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Folytatódott a 300 éves Szentháromság-templom jubileumi ünnepsége a 2020-as Nagybányai Magyar Napokon

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A szerdai nap Mezei Józsefről, a Szentháromság-templom festményeinek alkotójáról szólt, ami egyszerre volt egy fontos mozzanata a templom létrejöttének 300. évfordulójának. Emellett tovább zajlottak a Diáknapok, este pedig a Szintaxis, illetve Pfeifer Melany és Balás Norbert Dániel oldotta fel a hangulatot.


A fesztivál harmadik napján délután az online térben a Diáknapozók interjút készítettek.

Ezután az offline világba költözött a Főtér Fesztivál, pontosabban a Postarét (Horea) úti temetőben, ahol Mezei József festő és 1848-as honvéd tüzér-főhadnagy emlékművét avatták fel. Cziple Aurél János, fizika szakos tanár és a nagybányai Római Katolikus Egyháztanács elnöke méltatta Mezei munkásságát, majd Szmutku Róbert atya megáldotta a Mezei tiszteletére létrehozott alkotást.

A következőkben, a Szentháromság templomban folyt tovább a megemlékezés, ahol Nagy Gyöngyvér, Csíki Székely Múzeum volt fényképésze bemutatta Mezei József monográfiáját. Az előadásban kiderült, hogy Nagy Gyöngyvér egy ükanyjától örökölt verseskötetből fedezte fel a költőt és egyben festőművészt. Mesélt Mezei életéről és az 1848-as forradalommal kapcsolatos történetekről, ahol honvéd hadnagy volt, valamint Petőfi Sándorral kötött barátságáról is. Emellett bemutatta munkásságát: a Szentháromság templomban festett képeit és oltárképeit, a szatmárnémeti római katolikus székesegyház oltárképét, a máramarosszigeti római katolikus templom oltárképét, a kékesoroszi templom ikonosztázát, néhány portrét és Nagybánya első látképét. A költőként és festőként is elismert művész fényképészként is dolgozott, Orbán Balázs (akivel ugyancsak jó barát volt) a Székelyföld leírása című könyvében ő fényképezte a székely tájakat. Mezei 1864-re, 40 évesen teljesen megvakult így költeményeit feleségének diktálta le, ami a Fővárosi Lapok budapesti szépirodalmi napilapban jelent meg. Utolsó képe a Szentháromság templom főoltárképe volt. Az előadás után lehúzták a leplet a 300. évét ünneplő Szentháromság plébánia emléktáblájáról is.

Este fél nyolctól a kolozsvári, de marosvásárhelyi gyökerekkel rendelkező Szintaxis zenekar lépett fel, akik koncertjükbe a nyarat próbálták összesűríteni és olyan hangulatot biztosítottak élő zenéjükkel, ami teljesen megmásíthatatlan, főleg a sok bezártság után. A szerdai nap fröccsesttel zárult, ahol a marosvásárhelyi Pfeifer Melany és Balás Norbert Dániel üde hangzásukkal dobták fel az estét különféle feldolgozásokkal.

A 2020-as Főtér Fesztivál – Nagybányai Magyar Napok negyedik napja Diáknapokkal, kiállítássokkal, albumbemutatóval, Ego Sum zenekar és a Térerő együttes koncertjével folytatódik.

 

Mihály Kriszta – Nagybánya.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek