rmdsz 1
2024. március 29., péntek Gedeon napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

„Ha betartjuk a szabályokat, a szavazás biztonságos lesz” – Molnár Géza és László Attila orvosok beszéltek a választásról járvány idején

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

December 6-án parlamenti választások lesznek Romániában, amely a koronavírus-járvány miatt példátlan lesz az eddigiekhez képest. A biztonságos szavazásról, a járványról kérdeztünk orvosszakértőket, valamint arról, hogy mit tanácsolnak az időseknek ebben a nehéz időszakban.


Dr. Molnár Géza epidemiológus azt javasolja az időseknek, hogy csak fontos esetekben mozduljanak ki. A látogatások, közösségi események most elkerülendők. „Ha ki kell menniük a házból, olyankor a maszk viselése kétségtelenül előnyös és szükséges számukra” - hangsúlyozta a járványügyi szakértő. Ilyenkor számos kérdés merül fel az immunerősítésről, de Molnár Géza szerint egy kiegyensúlyozott táplálkozás mellé nem szükséges táplálék kiegészítőket venni, a D vitamin viszont hasznos lehet. Amennyiben egy idős személynek a családjában van egy igazolt fertőzött, aki nem él vele egy háztartásban, semmiképp se látogassa, mégha gyermekről vagy unokáról is van szó, hiszen ezzel magukat sodorják veszélybe. 

Arra a kérdésünkre, miszerint biztonságos lesz-e elmenni voksolni,  azt tanácsolta, hogy a járványügyi szabályokat figyelembe véve menjünk el szavazni. „Legyünk őszinték. Olyan nagy tragédia nem származik majd ebből a szavazásból - úgy ahogy szeptemberben sem történt tragédia - ha betartjuk a megfelelő óvintézkedéseket. 78 éves vagyok, én is az idős korosztályhoz tartozom. Amikor el fogok menni szavazni, a maszkviselésen túl kesztyűt is húzok majd. És persze tartsuk be azt a bizonyos távolságot egymástól, mégha sorban is kell állni” – fogalmazott dr. Molnár Géza virológus.

Dr. László Attila orvos, szenátorjelölt is hasonló véleményt fogalmazott meg. „Az önkormányzati választások alkalmával láthattuk, hogy mindenhol megtették a szükséges intézkedéseket, hogy biztonságos legyen a szavazás, másrészt mindenki fegyelmezetten viselkedett. Fontos kiemelnünk, hogy a szavazás után nem ugrott meg a fertőzöttek száma. Most is hasonló szigorú szabályokra lehet majd számítani. Én tehát azt tanácsolom az időseknek, hogy akinek megengedi az egészsége, menjen el szavazni. László Attila elmondta, hogy aki mozgáskorlátozott vagy karanténban van, igényelhet mozgóurnát, ebben pedig az RMDSZ segítséget is nyújt, ez ügyben keressék tehát bátran a megyei és a helyi szervezeteinket. Hozzátette: nem kérünk olyat, ami veszélybe sodorná a magyar embereket, a szavazás biztonságos, semmivel sem veszélyesebb, mint egy bevásárlás.

Az orvos szerint mindenkit aggaszt az egészsége vagy a munkahelyének megőrzése, viszont reméli, hogy most a magyarok megmutatják közösségük erejét, és hogy ezekben a nehéz időszakban bebizonyítják, hogy szolidárisak egymással. „December 6-án az a tét, hogy a számunkra fontos döntéseket velünk vagy nélkülünk hozzák meg. A cél tehát most egyértelmű: legyenek a magyarok megkerülhetetlenek a román politikában. Ehhez viszont arra van szükség, hogy menjünk el szavazni, ha most nem lesz erős képviseletünk a parlamentben, az elkövetkező években nem lesz újabb esély a visszatérésre– összegzett László Attila szenátorjelölt.

(Zahoránszki Brigitta)

 

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Ö Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei miatt. Hiteleket és befektetéseket vállalok mindenféle ügylethez. Kérjük, a hiteligénylésben pontosan adja meg a kért összeget és dátumot, hogy cserébe be tudjam mutatni Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek