rmdsz 1
2024. március 29., péntek Gedeon napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Hagyományőrzés, kulturális örökségünk felkutatása - interaktív programok a szórványban való megmaradásunkért a Nicolae Iorga Általános Iskolában

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Főbb tevékenységeink között emelkedtek ki a következő programok, melyen iskolánkban tanuló magyar diákjaink mindannyian részt vettek, s örömmel mondhatjuk, hogy nemcsak közösségformáló tevékenységnek könyvelhetjük el, hanem minőségi időtöltésnek is:


1.Évzáró ünnep Benedek Elek – mesékkel, paródiákkal és tanult irodalmi művek feldolgozásaival

2.Irodalom és művészet összekapcsolása Benedek Elek-emlékév kapcsán, Marosán Csaba színművész előadása

3.Értékeink nyomában – kirándulás Kisbaconba, Székelyudvarhelyre

4.Iskolamesék – beiskolázási program, iskolamesék iskolakezdőknek Molnár Klára tanító nénivel

5.Kézműveskedéssel egybekötött karácsonyi szokások felelevenítése, betlehemezés, karácsonyi játékok

Június elején szokásainkhoz híven irodalmi feldolgozásokkal, drámajátékokkal búcsúztunk az elmúlt tanévtől. 

Október elején, 9-én Marosán Csaba kolozsvári színművész tartott előadást egy rendhagyó irodalomóra keretén belül, melyen iskolánk minden magyar diákja részt vett. Benedek Elek-emlékév lévén az író élettörténeteiből, híres meséiből ihletődött a fiatal művész. Nagy örömunkre szolgált, hogy az M5-híradóban és az ERDÉLYTV is közvetített az előadásból.

Októberben Székelyföldre kalandoztunk egy busznyi diáksereggel, akikkel őseink nyomában kutatva felkerestük irodalmi és történelmi vonatkozásból híres helyeinket. (Farkaslaka, Székelyudvarhely, Kisbacon)

November utolsó napjaiban - december első hetében igen felpezsdült iskolánkban az élet. Megünneplésre került a nagybányai Nicolae Iorga Általános Iskola 60. évfordulója. Számos rendezvénnyel készültünk mindannyian e fontos eseményre. A rendezvények sora december 6-án ért véget az elemi osztályok előadásával, amit a Drámai Színházban mutattunk be. 

Mindenik osztály egy-egy néhány perces előadással köszöntötte iskolánkat. A magyar tannyelvű osztályok is megállták helyüket. A kitörő taps, a mosolygó arcok az előadás sikeréről árulkodtak, s a visszajelzésekből is kitűnt, hogy magyarságunkra büszkék lehetünk egy kétnyelvű iskolában is.

A záró beszédet Mihai Bolos igazgató úr, valamint Bálint Beáta aligazgatónő tartotta, akik megköszönték a kollégáink és tanítványaink lelkes, színvonalas munkáját.               

December elején, 10-én, az idén rendhagyó rendezvényként hamarabb tartottuk beiskolázási programunkat, ISKOLAMESÉK –iskolakezdőknek címmel. Ezen rendezvényen a 2020-2021-es tanévben magyar iskolát választó szülőket és gyermekeket hívtuk meg. A tevékenységen Molnár Klára tanító néni jelenlegi osztályával, a negyedikesekkel fogadta kicsi ovisainkat. Ezen tevékenységen kézműveskedés, mesejáték, interaktív programok zajlottak.                                                                                        

December első hetében iskolánk diákjai karácsonyváró kézműves foglalkozásokkal hangolódak a közelgő ünnepre.

A kisebbek szülők, nagyszülők társaságában közösen alkottak, míg a nagyobbak jobban élvezték, ha önállóan készíthették a díszeket.

Volt ott mézeskalács írás, szalvétatechnikával és csillámporral díszített  gömb, szegfűszeggel mintázott narancs, tobozemberke, tobozmanó, kiscsizma, kartondísz, gyöngydíszkészítés, díszkoszorú adventre, anyukák irányította műhelysarokban gyöngyfűzéssel készített képeslap és csillag, valamint vasalható gyöngyökből készült díszek sorozata, hímzett díszek készítése.

A vidám együttlétet a közös kántálás, betlehemezés s a kisebbek által elszavalt karácsonyi versek tették meghittebbé.

Az 5-8.osztályosok december harmadik hetében együtt ünnepelték a karácsonyt közös előadást szentelve e meghitt pillanatnak.

Köszönet a tartalmas tevékenységek megvalósításáért a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek, iskolánk pedagógusainak, osztályfőnököknek, tanító néniknek, valamint a kedves szülőknek.

Programfelelős: Bálint Beáta, magyartanár

 

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Ö Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei miatt. Hiteleket és befektetéseket vállalok mindenféle ügylethez. Kérjük, a hiteligénylésben pontosan adja meg a kért összeget és dátumot, hogy cserébe be tudjam mutatni Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek