Reklam
2024. március 19., kedd József napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Hirdetik az összatartozás üzenetét: elrajtolt Kiskőrösön a jótékonysági futás, cél Koltó

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Minden eredmény és kudarc mellett bízni kell a jövőben, és a nemzetet minél inkább össze kell kovácsolni, akár egy-egy futómozgalom révén is – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára kedden Kiskőrösön, az Egy vérből vagyunk elnevezésű jótékonysági futás rajtjával egybekötött sajtótájékoztatón - számol be a kronikaonline.ro


Minden eredmény és kudarc mellett bízni kell a jövőben, és a nemzetet minél inkább össze kell kovácsolni, akár egy-egy futómozgalom révén is – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára kedden Kiskőrösön, az Egy vérből vagyunk elnevezésű jótékonysági futás rajtjával egybekötött sajtótájékoztatón.

Potápi Árpád János hangsúlyozta: a kezdeményezés egyrészt a másokon való segítést, a véradást népszerűsíti, másrészt az egészséges életmódra nevelést és annak követését. Hangsúlyozta: az esemény legfontosabb célja azonban az, hogy a nemzeti összetartozás érzését és élményét erősítse a magyarokban a táv valamennyi állomásán, de az út során is folyamatosan – tette hozzá a futáson is részt vevő államtitkár.

Herczegh Anita, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat jószolgálati nagykövete, az esemény fővédnöke, Áder János korábbi köztársasági elnök felesége – aki vért is adott – arról beszélt, hogy a kezdeményezés az életeket mentő vagy gyógyulást segítő véradásokon túl szellemi, lelki többletet is hordoz,

kifejezi a magyarok határokon átívelő szolidaritását, együvé tartozását. Révész Máriusz, a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára elmondta: számos kezdeményezés segíti az aktív életmód népszerűsítését, terjedését, egyebek mellett az országos futókör program, amelynek keretében Kiskőrösön az elmúlt évben adták át a helyi Záportározó-tó körül épített 800 méter hosszú futópályát. Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgató-helyettese hangsúlyozta: az ország vérellátásának biztosítása folyamatos kihívás és küzdelem. A lehető legtöbb csatornán igyekeznek megszólítani az embereket, hogy az életeket mentő, vért adó közösség fennmaradjon.

Gui Angéla, az Egy Vérből Vagyunk Alapítvány alapítója kiemelte: az idei 500 kilométeres jótékonysági futás során három helyszínen is lehet vért adni: Kiskőrös mellett Orosházán és Gyulán. A kezdeményezés az összetartozás üzenetét hirdeti, hiszen magyarnak lenni testben-lélekben-szellemiségben olyan sorsközösség vállalása, amit a határok sem tudnak szétszakítani – fogalmazott. Emlékeztetett: míg a korábbi években az esemény véradással és adománygyűjtéssel volt összekötve, idén a Petőfi Sándor-emlékév kapcsán mindez a kultúrával is kiegészül. Éppen ezért az esemény a költő szülővárosából, Kiskőrösről rajtol, és a staféta a költő Szeptember végén című versét tartalmazza.

A kezdeményezés ötletgazdája és önkéntes szervezője kiemelte: a magyar-román határt elhagyva Böjte Csaba három gyermekotthonába is befutnak. A nagyszalontai, a nagyváradi és a székelyhídi otthonokat érintik, ahová adományokat is visznek. A nehéz sorsú gyermekek sporteszközök mellett egy-egy új cipőt is kapnak – közölte. Az esemény Máramaros megyében, Koltón, a Teleki-kastélynál ér véget szeptember 25-én, vasárnap délben. Böjte Csaba ferences szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója arról beszélt, hogy a futók Székelyhíd és Koltó között érintik majd azt a lelki tanösvényt, amelyet Petőfi Sándor és Szendrey Júlia szerelme ihletett, és amelyet a boldog házasságért és az áldott nagycsaládért hoztak létre.

Font Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője arra hívta fel a futáshoz csatlakozó általános iskolások figyelmét, hogy „nincs jobb gyógyszer a mozgásnál”. Mint mondta, köszönet illeti a kezdeményezésben összefogó szervezeteket, hiszen a véradóállomások létesítése mellett, egy határon átnyúló és Petőfire emlékező futást hirdettek az életmódváltás, a mozgásra való ösztönzés fontosságának tudatosítása érdekében. Domonyi László, Kiskőrös polgármestere kiemelte: Petőfi Sándor a hazafiságról, az egységről és a magyarokról írt gondolatai egybecsengenek az alapítvány „egy vérből vagyunk” szellemiségével, üzenetével. Örömét fejezte ki, hogy a költő szülővárosából rajtolhat el a jótékonysági futás.

Elhangzott: a polgármester a Petőfi-zarándokhelynek számító Koltón, a futás végállomásán 100 adag ételt főz a célba érkező gyermekeknek.

(kronikaonline.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek