rmdsz 1
2024. április 25., csütörtök Márk napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Ifjúsági programközpont Fernezelyen

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Máramarosi Magyar Ifjúsági Programközpont nyitja meg kapuit 2021 januárjában Fernezelyen, a Szent Erzsébet plébánia-házban. A programterv kezdeményezője és működtetője a Turul-Sas Hagyományőrző Egyesület. Támogatója a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye, a Nagybányai Esperesi Kerület és a Magyar Kormány.


2020 a járvány éve volt. Egy egyesület életében is, mint az élet más területein, a járvány megálljt intett a rohanó világnak. Volt idő az újraértékelésre, az újratervezésre. Kényszerű megállások lassították egyesületünk tevékenységét is, idei kiemelt fő célunk, a Trianon100 éppen csak megszerveződött. És a nyárutón kezdetét vette a nagy munka, amelynek ötlete 2018 őszén vetődött fel, amelyet elsőszakaszban már a következő BGA-pályázati kiírásban támogatott a Magyar Kormány, de lényegében idén kaptunk zöldutat a megvalósításhoz. 

Történetének mérföldkövéhez érkezett egyesületünk. Ft. Szmutku Róbert esperes úrral folytatott folyamatos egyeztetések során jutottunk el oda, hogy a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye püspöke, Nm. és Ft. Schönberger Jenő rábólintott a kezdeményezésre, miután a Magyar Kormány a BGA és a NEA kiírt pályázatai révén megtámogatta elképzeléseinket. Egyesületünk a megüresedő fernezelyi Szent Erzsébet-plébánia épületébe viszi – első lépésben három évre – régóta dédelgetett tervét, mely szerint ifjúsági programközpontot hoz létre azon ifjúsági csoportok, szervezetek, egyesületek számára, amelyek nem rendelkeznek székházzal, működésre alkalmas helyiséggel, központtal. A Szent Imre – mint a magyar ifjúság védőszentje – nevével fémjelzett programközpont nem csak szabadidős tevékenységeket kínál a már általunk megismertetett hagyományőrzés területén, de céljaink között szerepel vakációs időszakokban diáktáborok szervezése Bányavidéken, illetve lehetőséget biztosítani diákjaink számára részt venni a Kárpát-medence fontosabb diáktáboraiban. Munkánk egyik fő iránya az iskola utáni szakmaképzés, kiszélesítve a szakmaoktatás kínálatát. Fontosnak tartjuk, hogy diákjainknak lehetősége legyen érettségi előtt egy-egy szakmát is kitanulni, hivatalosan is elismert diplomát szerezni, lehetőleg magyar nyelvű oktatás révén. Ehhez az irányhoz tartozik a vakációs diákmunka-börze, amelyhez várjuk a magyar munkáltatók segítségét, közreműködését. 

A központ elsősorban a megyei magyar tagozatos osztályok diákjai felé hirdeti programjait, de nyitva áll minden magyar anyanyelvű diák előtt. Tagsági kártya biztosítja majd a közvetlen elköteleződést programjaink iránt. Fiatalabb tagjainkat foglalkozásterem várja csoportos, tematikus műhelymunkákra. Az idősebbek számára játszószoba áll rendelkezésre. Programinfós applikációt tervezünk, hogy tagjaink könnyen és - fizetős programjainkat - kedvezményesen érhessék el. 

Házunk a fernezelyi magyar közösség előtt is nyitva áll. Szeretnénk helyet biztosítani közösségi munkáiknak. Kiemelt helyet kapnak a vallásos, lelki tevékenységek, a lelki gondozás, a családi nevelés programjai, a ministránsok találkozói, az egyházi gondozottakkal kapcsolatos programok. 

Munkánkkal nem csak a megyei magyar fiatalokat, de a fernezelyi katolikus közösséget is támogatni szeretnénk.

„Bármit tesztek, tegyétek szívből, mintha az Úrnak és nem embereknek tennétek.” (Kol.3.23)

Nagy-Jenei Zoltán

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek