no
2024. április 19., péntek Emma napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Ingyenes pszichológiai tanácsadást kaphatnak az anyák, akiknek szülés utáni depressziójuk van

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Ingyenes pszichológiai tanácsadás biztosít a szülés utáni depresszióban szenvedő nőknek az egészségügyi törvény még decemberben elfogadott módosítása, amelyet Klaus Iohannis államfő a múlt héten már ki is hirdetett. A mostani módosítás elvileg lehetővé teszi, hogy a kismamák azután is ingyenes pszichológiai asszisztenciát igényeljenek, hogy elhagyták a kórházat.


Csép Éva Andrea, az RMDSZ szociális ügyekkel foglalkozó szakpolitikusa szerint a korábbi szabályozás szerint csak addig kaphattak ingyenes pszichológusi segítséget a nők, ameddig szülés után a kórházban voltak. Elvileg minden kórháznak van egy pszichológusa, aki ellátja a kismamák lelki gondozását, amennyiben igénylik, vagy amennyiben a szakemberek úgy látják, hogy szükséges a jelenlétük. Miután kikerültek a kórházból, már csak akkor juthattak ingyenes pszichológusi támogatáshoz a kismama, ha pszichiáter javasolja a terápiát. Egyébként ez nem csak a szülő nőkre igaz, hanem bárkire, aki a romániai állami egészségügyi rendszerben van biztosítva.

„Szóltam a családorvosomnak, adott egy küldőpapírt a pszichiáterhez, aki aztán felírta a terápiát – és így járhattam végül. Noha a pszichiáter jelezte, hogy a depresszió a lehető legenyhébb diagnózis, ami ezen a területen adható, később, a munkavállalásnál mégis okozott némi problémát. Amikor a későbbi családorvosom meglátta a depressziót igazoló papírt (…) vonakodott attól, hogy egy munkaképességi igazolást állítson ki a számomra” – fogalmazta meg tapasztalatait korábban egyik interjúalanyunk, aki teljesen magára utalva járta ki, hogy terápiára mehessen a szülés utáni depressziója miatt. A szülés utáni depresszióval kapcsolatos tapasztalatairól itt mesélt nekünk.

Ezen a helyzeten könnyíthet elvileg a most elfogadott jogszabálymódosítás.

" Ebben az esetben az egészségbiztosítóval kötött szerződés alapján a kismamák az után is jogosultak a szülés utáni depresszió ingyenes kezelésére, ha kijöttek a kórházból" 

- magyarázta Csép, aki szerint a kórházi pszichológusok mellett azokhoz a kabinetekhez fordulnak majd terápiás segítségért, amelyek szerződésben állnak az állami Egészségbiztosítási Pénztárral. Csép ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a törvénymódosítás végrehajtása módszertanát még ki kell dolgozni. 

Elmondása szerint az eredeti törvénytervezetben a szülést követő négy hónapban lettek volna jogosultak a nők erre az ingyenes segítségre. A módosítás decemberben ellenszavazat nélkül elfogadott formájában, amit az egészségügyi minisztérium is támogatott, már úgy írták bele, hogy addig jár az ingyenes támogatás, ameddig a hozzárendelt költségvetési keret engedi. Csép elmondása szerint most készül letenni egy kérdést az egészségügyi minisztériumnál, hogy végül mekkora az a költségkeret, amelyet ennek a törvénynek a kivitelezéséhez rendeltek.

"Törvényalkotóként írhatunk jó törvényt, de a kivitelezését a minisztérium kell végezze. Viszont törvényhozóként ezeket a folyamatokat is követjük, hogy amit a törvényhozók kigondoltak, az alkalmazva is legyen".

-magyarázta a képviselő, aki szerint a módszertan kidolgozása után lehet majd lépésről - lépésre elmondani, hogy pontosan miként folyamodhatnak az anyák segítségért. 

A törvénymódosítás kezdeményezői a javaslatuk indoklása egy 2011-es adatra hivatkozva azt írják, Romániában 9-ből 1 nőt érint a szülés utáni depresszió, azaz a nők 10-15 százalékát. A Medicover kutatására hivatkozva ugyanakkor azt kijelentik, hogy a szülés utáni depressziót átélő nők 86 százaléka nem részesül (sokan hajlamosak csak a bolondok járnak pszichológushoz) és a bizonytalan anyagi helyzet miatt nem fordulnak segítségért. Ebben hozhat a mostani jogszabálymódosítás.

Csép elmondása szerint RMDSZ-nek is lesz tájékoztató kampánya az általuk is megszavazott módosításról. "Minden egyes jogosultságról, amit a családoknak megszavazunk, tartunk tájékoztató kampányt, mert látjuk, hogy nagyon sok előrelépés van, amit fontos ismerni, hogy ténylegesen kérjék a segítséget azok, akikért dolgozunk" - nyilatkozta.

(Forrás: transtelex.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

HITEL VÁLLALKOZÓKNAK HITEL VÁLLALKOZÓKNAK Személyi kölcsönre van szüksége cége számára? Ne habozzon (...)

HITEL VÁLLALKOZÓKNAK HITEL VÁLLALKOZÓKNAK Személyi kölcsönre van szüksége cége számára? Ne habozzon (...)

HITEL VÁLLALKOZÓKNAK HITEL VÁLLALKOZÓKNAK Személyi kölcsönre van szüksége cége számára? Ne habozzon (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek