rmdsz 1
2024. március 29., péntek Gedeon napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Ismertette a kormányfő a különnyugdíjakra vonatkozó törvénytervezet fontosabb módosításait

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A különnyugdíjakra vonatkozó törvénytervezet módosítására azért van szükség, hogy Románia továbbra is kapja meg az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében igényelt uniós támogatásokat - írta hétfőn a Facebook-oldalán Nicolae Ciucă miniszterelnök.


A kormányfő kifejtette, az állampolgárok nyugdíját az elvégzett munkájuk és az állami társadalombiztosítási rendszerhez való hozzájárulásuk alapján kell kiszámítani. Emlékeztetett arra, hogy jelenleg a parlamentben elfogadás előtt áll a sajtóban különnyugdíjként említett, úgynevezett szolgálati nyugdíjakra vonatkozó törvénytervezet. A jogszabályjavaslat módosítására szerinte azért van szükség, hogy Románia továbbra is hozzáférjen az országos helyreállítási terv keretében igényelt 30 milliárd eurós uniós támogatáshoz. 'A koalíció által felvállalt módosítások révén korrigáljuk az egyenlőtlenségeket, és bevezetjük azokat reformokat, amelyek szükségesek ahhoz, hogy Románia részesüljön a PNRR-n keresztül lehívható európai alapokból' - olvasható a kormányfő bejegyzésében.

Ciucă a fontosabb módosítások között említette, hogy a diplomaták és a bíróságok kisegítő személyzetének nyugdíjkorhatárát 65 évre emelik. Ugyanígy járnak el, de fokozatosan, 2035-ig, a katonák esetében is. Szintén fokozatosan, 2034-ig 25 évre emelik a nyugdíjra jogosító minimális szolgálati időt a diplomaták, parlamenti hivatalnokok és a számvevőszéki alkalmazottak esetében.

A miniszterelnök közlése szerint csökkentik a szolgálati nyugdíjra jogosultak számát. Így például nem részesülnek különnyugdíjban a bírákéval és ügyészekével azonos jogállású, de nem bírákként és ügyészekként tevékenykedő igazságügyi alkalmazottak. Nem illeti meg ez a juttatás a diplomatákéval azonos jogállású, de nem diplomata beosztású külügyi alkalmazottakat sem.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy a nyugdíjnak arányosnak kell lennie a társadalombiztosítási rendszerbe befizetett összeggel, és egyetlen nyugdíj sem haladhatja meg a munkaévek során kapott fizetést.

A törvénymódosító javaslat szerint jövő évtől fokozatosan módosítanak a különnyugdíj kiszámításán úgy, hogy az összeg megállapításakor nem a nyugdíjazás előtti 12 hónap, hanem az utóbbi 300 hónapban kapott fizetés összegét veszik figyelembe.

A már folyósított nyugdíjak esetében 30 százalékos adót vetnek ki az országos bruttó átlagbért meghaladó összegre - közölte Ciucă.

A kormányfő ugyanakkor azt ígérte, hogy törvénytervezetet fog javasolni a bírák nyugdíjának korlátozására, lévén, hogy más szolgálati nyugdíjaknak is felső határt szabtak 2017-ben. Ugyanakkor az egyenlőtlenségek felszámolása érdekében javasolni fogják a bírák nyugdíjának újraszámolását - tette hozzá.

Nicolae Ciucă tájékoztatása szerint a törvénymódosításokat a munkaügyi miniszter brüsszeli tárgyalásainak alapján dolgozták ki.

(agerpres.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

NABÍDKA SUPER URGENTNÍ NABÍDKA SUPER URGENTNÍ Na této stránce jsem narazil na tohoto poskytovatele půjčky a (...)

NABÍDKA SUPER URGENTNÍ NABÍDKA SUPER URGENTNÍ Na této stránce jsem narazil na tohoto poskytovatele půjčky a (...)

NABÍDKA SUPER URGENTNÍ NABÍDKA SUPER URGENTNÍ Na této stránce jsem narazil na tohoto poskytovatele půjčky a (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek