rmdsz 1
2024. április 25., csütörtök Márk napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Károly herceg támogatásával mentik a katolikus építészeti örökséget a Bánságban is

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Karátsonyifalva római katolikus templomából már csak a falak állnak, mindent benőtt a gaz, de azért megmentenék, amit még lehet.


Temes megye Bánlak községében, Karátsonyifalván áll egy templomrom. Az istenháza még 1878-ban épült, Karátsonyi Jenő gróf adományából, aki a település sváb lakosságának nagy támogatója volt. Alig több mint 140 évvel később, a nemesi család kisemmizése, a svábok kivándorlása, a római katolikus felekezet zsugorodása és az építészeti örökséggel szembeni általános hanyagság porlasztó hatására, a templomból már csak a falak állnak. Azt a keveset, ami megmaradt, egy másik nemes, Károly herceg közvetett beavatkozásával mentenék meg

Ő a legfőbb támogatója ugyanis az Ambulanța pentru Monumente nevű alapítványnak, mely az ország építészeti örökségnek dob mentőövet. Önkénteseik segítségével párhuzamosan több műemlék állapotát is felügyelik, elvégezve a legszükségesebb, halaszthatatlan állagmegőrzési munkálatokat, ugyanakkor új funkciókkal látva el azokat az épületeket, melyek képesek a megújulásra. 

A karátsonyifalvi templom 1991. június 12-ig működött, amikor egy földrengés következtében súlyosan megrongálódott. Nem volt pénz a helyreállításra. A templom oltára alatt található kriptákat a 2000-es évek elején vandál fiatalok szentségtelenítették meg. Azóta sűrű növényzet borította be a területet, fák nőttek a még álló falakon belül. 

Az alapítvány szakértők felügyelete alatt, a helyi közösség támogatásával konzerválja a falakat, hogy legalább a romok megmaradjanak, és turistalátványossággá válhassanak. Egy másik egyesület (Center Agape) egy közösségi helzet álmodott ide, de a megvalósításra nagyon sok pénzre lesz szükség. Az önkormányzat és az egyik áruházlánc is támogatja a projektet de ez még édes kevés.


(foter.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek