k rmdsz
2024. április 20., szombat Konrád, Tivadar napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Kelemen Hunor szerint nem lesz egyszerű az előre hozott választás kiírása

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Az államfő és a miniszterelnök akarata ugyan fontos ahhoz, hogy előre hozott parlamenti választást írjanak ki, de nem elégséges – figyelmeztetett Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke.


A politikus hétfőn a Mediafax hírügynökségnek kifejtette, annak kapcsán, hogy Klaus Johannis elnök és Ludovic Orban kormányfő pénteken egyeztetett az ügyben, és az előre hozott választás kiírása mellett tette le a garast, csak annyit lehet tudni, hogy előre hozott voksolást akarnak, azt ugyanakkor nem, hogyan lehet odáig eljutni.

„Egy dolgot kijelenthetünk: az államfő és a kormányfő akarata rendkívül fontos, de nem elegendő ahhoz, hogy kiírjuk az előre hozott választást. Vannak bizonyos eljárások és alkotmányos követelmények, amelyeknek eleget kell tenni” – mutatott rá.

Hozzátette: két lehetőség van, vagy lemond a miniszterelnök, megtéve ezzel az első lépést az előre hozott választás felé, vagy politikai válságot robbant ki, és kivárja, amíg bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatják a kormányt. Csakhogy még ez sem jelenti azt, hogy előre hozott választások jönnek. Kelemen leszögezte: az előre hozott választást semmiképpen sem az önkormányzati választással egy időben, hanem három héttel korábban kell megtartani, másrészt pedig nem lehet menet közben változtatni a játékszabályokon, vagyis kevesebb mint fél évvel az önkormányzati választás előtt visszaállítani a kétfordulós polgármester-választást. Kifejtette, az előre hozott választást az indokolhatja, ha azt követően az új parlamenti többség kidolgozza és végrehajtja a közigazgatási és választójogi reformot, hogy az fokozatosan, vagy 2025 után teljes egészében hatályba léphessen.

Emlékeztetett: az Ungureanu-kabinet 2012-es megbuktatása óta folyamatos kormányválság uralkodik az országban, ezt pedig az előre hozott választással fél évvel le lehetne rövidíteni. Kelemen szerint a legbátrabb megoldás az lenne, ha Ludovic Orban miniszterelnök lemondana, a bizalmatlansági indítvány ugyanis nemhogy előre hozott választást nem hozna biztosan, de még a kormány bukását sem. Ugyanakkor Florin Roman, a kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselőházi frakcióvezetője hétfőn leszögezte: a párt tervei között nem szerepel, hogy Orban lemondjon.

Az előre hozott választás témájában egyébként Călin Popescu-Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke vasárnap arra intette Ludovic Orban miniszterelnököt, „ne áldozza fel Románia stabilitását és gazdasági fejlődését egy viszonylag kicsinyes politikai cél érdekében”. Az ALDE elnöke hangsúlyozta, egyre több szó esik az előre hozott parlamenti választásokról, de senki nem magyarázza el, hogy „milyen előnyük származik ebből a kalandból a román embereknek”.

(kronikaonline.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek