rmdsz 1
2024. április 26., péntek Ervin napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Kelemen teljes mértékben egyetért Potápival, az RMDSZ egy befutóhelyet ajánl az EMSZ-nek

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Potápi Árpád egy olyan nemzetpolitikai irányt erősít, amely magába foglalja a határon túli magyar politikai képviselet biztosítását – nyilatkozta a Krónikának Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke. Lapunk annak kapcsán kereste meg az RMDSZ élén álló politikust, hogy Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke szerdai közleményében felkérte a szövetség vezetőségét, utasítsa vissza a nemzetpolitikai államtitkár részéről az Erdélyi Magyar Néppártot és a Magyar Polgári Pártot ért „nemzetárulózást”.


Kelemen Hunor szerint a budapesti Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára azt teszi, amit a magyar kormány a miniszterelnöktől kezdve a miniszterelnök-helyettesen keresztül sok-sok más politikusig az elmúlt években tett. „Ez a nemzetpolitikai irányvonal magába foglalja az RMDSZ-nek adott politikai és morális támogatást minden olyan kérdésben, amely a romániai, erdélyi közképviseletet erősíti. Ez a helyes irány nem 2020-ban kezdődött.

A 2019-es európai parlamenti választásokon is együtt kampányoltunk, s így történik ez már közel tíz esztendeje” – hangsúlyozta lapunknak Kelemen Hunor. A szövetségi elnök leszögezte: teljes mértékben egyetért Potápi Árpád kijelentésével. Hozzátette ugyanakkor, hogy „akinek nem inge, ne vegye magára”.

Az RMDSZ elnöke szerint Potápi Árpád azt mondta, Biharban, Szatmárban – de ez szerinte Marosvásárhelyre és sok más helyre is igaz – nem elfogadható, hogy magyar politikai szervezetek román jelölteket támogassanak a magyarral szemben, s ezáltal veszélyeztessék a magyar képviseletet. „A magyar-magyar verseny helye adott, azokról a régiókról van szó, ahol tömbben él a magyarság, így nem kerül veszélybe a képviselet. Máshol viszont kockázatokkal jár a versengés. Potápi Árpád nem nevesített senkit, egy nagyon pontos, elvi álláspontot fogalmazott meg, amellyel teljes mértékben egyetértek” – közölte Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke szerint nem érdemes foglalkozni olyan „sértődésekkel, frusztrációkkal”, amelyek kezelésére, megváltoztatására az elmúlt harminc év is kevés volt. „Bizonyára 2020-ban sem lesz ehhez elég erőnk és tudásunk. Türelmünk viszont rengeteg van” – tette hozzá a politikus. Arról is megkérdeztük Kelemen Hunort, milyen esélyt lát a megegyezésre a parlamenti választásokat megelőzően az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) égisze alatt egyesülő két kis párttal.

Az RMDSZ vezetője elmondta: figyelembe vették a választási eredményeket, arányokat, ezt tették 2016-ban is, amikor a Magyar Polgári Párttal (MPP) sikerült egyezségre jutni. „Mindent, így az együttműködés fontosságát is figyelembe véve egy befutó parlamenti helyet tudtunk ajánlani, hiszen a két formációnak rosszabbak a mostani eredményeik közösen, mint az MPP egyedül volt” – hangsúlyozta a politikus. Kelemen kiemelte ugyanakkor, hogy a parlamenti helyek kérdésén kívül rengeteg együttműködési lehetőség van az önkormányzatokban, a pályázatok, fejlesztések tekintetében, az erdélyi magyarság problémáinak nemzetközi megjelenítésében. Az RMDSZ és az EMSZ vezetői csütörtökön délután ülnek – harmadszorra – tárgyalóasztalhoz.

Mint arról beszámoltunk, Potápi Árpád államtitkár korábban úgy vélekedett: „Bihar és Szatmár megyében az RMDSZ jelöltjére egy másik magyar jelöltet ráindítani, az nemzetárulás”. Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke éles hangon bírálta a kijelentést, tiltakozva ellene. a volt EP-képviselő ugyanakkor szerdán felkérte Potápi Árpád János államtitkárt, hogy vizsgálja felül megnyilatkozásait, és vonja vissza az Erdélyi Magyar Szövetségnek a romániai választásokon indított jelöltjeivel kapcsolatos „nemzetárulói megbélyegzését”.

(kronikaonline.ro)

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek