no
2024. április 19., péntek Emma napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Készül a kolozsvári metróvonal megvalósíthatósági tanulmánya

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Egy román, olasz és francia cégekből álló konzorcium nyerte a kolozsvári metró és metropoliszövezeti gyorsvasút megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésére kiírt versenytárgyalást – közölte kedden a polgármesteri hivatal. A város 30,186 millió lejt fizet a munkáért.


A SWS ENGINEERING SPA-SYSTRA-METRANS ENGINEERING nevű társulásnak a hamarosan aláírandó szerződés szerint a munkálatok előmegvalósíthatósági és megvalósíthatósági tanulmányát, a beruházás környezeti hatástanulmányát és stratégiai felmérését kell elkészítenie.

A tervek szerint a Magyarnádas és Bonchida közötti 43 km-es szakaszon metropoliszövezeti gyorsvasút épülne. A metróvonal két szakaszban készülne el. Az első szakasz Szászfenes déli részét kötné össze a város keleti részével (Tóközzel), és érintené a Vivo bevásárlóközpontot, a Monostor negyedet és a központot. A második szakasz Szászfenest Gyaluval köti majd össze. A kolozsvári metróvonalat 16 km-esre tervezik, 15 megállóval.

A kolozsvári helyi tanács tavaly december közepén hatalmazta fel Kolozsvár vezetőségét, hogy hirdessen versenytárgyalást metróvonal és a metropoliszövezeti gyorsvasút tervének elkészítésére. A tanulmányoknak jövő év végig kell elkészülniük. Mennyibe kerülne? Romániában jelenleg csak Bukarestben van metró, az ottani hálózat legnagyobb része a Ceaușescu-érában készült. A rendszerváltás óta eltelt 29 év alatt átadott új metrószakaszok teljes hossza mindössze 13 km, de ezek építése még a 80-as években elkezdődött. A hálózat bővítése folyamatban van, de az idehaza megszokott ütemben és stílusban. Európában 56-60 millió euró között mozog egy kilométer pályaszakasz építési költsége, Bukarestben ez természetesen lényegesen több, 75-95 millió euró. A földalatti gyorsvasutat üzemeltető Metrorex tájékoztatása szerint az egyik épülőfélben levő, 6,8 km-es szakasz kerek 1 milliárd euróba kerül, igaz, ebben az összegben benne van 10 állomás és egy depó kialakítása is. Megtörténhet, hogy Kolozsváron lényegesen gyorsabb ütemben halad majd a beruházás, mint a fővárosban, az azonban valószínűsíthető, hogy a gyorsvasút föld alatt futó részének költségei körülbelül azonos szinten lesznek. Feltételezhetően a vasút Kolozsvár központi részén bukik majd a föld alá. Ha Bukarestben 6,8 km szakasz a teljes szükséges infrastruktúrával együtt 1 milliárd euróba kerül, akkor a beruházás Kolozsvárra eső része minimum ennyibe fog fájni.

(maszol.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

HITEL VÁLLALKOZÓKNAK HITEL VÁLLALKOZÓKNAK Személyi kölcsönre van szüksége cége számára? Ne habozzon (...)

HITEL VÁLLALKOZÓKNAK HITEL VÁLLALKOZÓKNAK Személyi kölcsönre van szüksége cége számára? Ne habozzon (...)

HITEL VÁLLALKOZÓKNAK HITEL VÁLLALKOZÓKNAK Személyi kölcsönre van szüksége cége számára? Ne habozzon (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek