Két héttel a választások előtt képmutatásverseny zajlik a speciális nyugdíjak körül

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Két héttel a parlamenti választások előtt hirtelen a speciális nyugdíjak kerültek a kampány középpontjába. Valóságos versenyfutás kezdődött, hogy melyik párt utasítja el inkább a rendkívüli járandóságokat, és ebben a hajszában sok féligazságot, sőt szemenszedett hazugságot is bevetettek.


A speciális nyugdíjak költségvetési terhe nem túl jelentős, de nem is elhanyagolható. Az idei év elején a román állam mintegy 8,7 milliárd lejt, vagyis nagyjából 1,8 milliárd eurót költött ezekre. A teljes képhez ugyanakkor hozzátartozik:

- a fenti összeg csupán egy részét jelenti a speciális nyugdíjban részesülők teljes járandóságának, mivel a legtöbb kedvezményezett-kategória „rendes” nyugdíjat is kap, annak függvényében, hogy aktív élete során mennyi hozzájárulást fizetett be a nyugdíjkasszába;

- a fenti összeg mintegy 90 százalékát a hadsereg és a belügy nyugállományba vonult egykori alkalmazottai kapják, nagyjából fele-fele arányban.

Költségvetési teher és társadalmi igazságosság

A költségvetésre háruló terheken túl a speciális nyugdíjak növekvő szimbolikus és morális terhet jelentenek a döntéshozóknak, elsősorban a nyugdíjrendszer kirívó igazságtalanságai miatt. A legkisebb és a legnagyobb nyugdíjak közötti különbség mintegy háromszázszoros, de a speciális nyugdíjak átlaga is többszöröse a „rendes” átlagnyugdíjnak.

Ezért valahányszor felmerül a különnyugdíjak eltörlése, a parlamenti pártok egyetlen kórust alkotnak – legalábbis a deklarációk szintjén. A valóságban ennél bonyolultabb a helyzet, különösen, hogy maguk az eltörlésről szavazó képviselők és szenátorok is személyesen érintettek. Így fordulhatott elő, hogy noha látszólag teljes az egyetértés a törvényhozási frakciók között, és mindenki teljes erőbedobással dolgozik rajta, többévi megfeszített munkával sem sikerült dűlőre vinni a dolgot. Most a kampányban a pártok megpróbálják meggyőzni a választóikat, hogy nem rajtuk múlott, illetve hogy a szándékaik és a tetteik azonosak.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) kedden tervezte bejelenteni, hogy képviselői és szenátorai lemondanak törvényhozói mandátumukról, hogy ne részesüljenek speciális nyugdíjban. Marcel Ciolacu, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke azonban megelőzte, és Alfred Simonis képviselőházi frakcióvezető társaságában már hétfőn bejelentette a lemondását. Ciolacu még azt is hangsúlyozta, hogy elvi fenntartásai vannak a speciális nyugdíjakkal szemben, ugyanis azt vallja, hogy mindenki aszerint kapjon nyugdíjat, amennyi hozzájárulást fizet. Ezért – emlékeztetett Ciolacu – négy évvel ezelőtt sem fejezte be akkori, első képviselői mandátumát. A képviselőház honlapja szerint Marcel Ciolacu valóban nem töltötte ki négyéves mandátumát, képviselői megbízatása 2016. december 19-én lemondással ért véget. Csakhogy ezzel nem veszítette el a jogosultságát a képviselői különnyugdíjra – ahogy arra felhívta a figyelmet Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke. A kormányfő kemény szavakkal bírálta Ciolacut a szerinte demagóg gesztus miatt, és bár nem nevezte meg őket, kritikái az USR törvényhozóinak is szóltak.

Barna átértelmezte a törvényt

A Facebookon is közzétett lemondásában az USR elnöke azt állítja, hogy lemondásának célja „megbizonyosodni arról, hogy nem részesülök speciális nyugdíjban”. A jogszabályi hivatkozásokat is tartalmazó bejegyzés azonban éppen az ellenkezője a jogi valóságnak. Barna – és Ciolacu – értelmezése szerint csak az a képviselő részesül speciális nyugdíjban, aki legalább egy mandátumát befejezi. Ennek éppen az ellenkezője áll a képviselők és szenátorok jogállásáról szóló törvény 49. cikke 4. bekezdésében. Eszerint nem teljes mandátum esetén az öregségi juttatást a mandátumtöredékkel arányosan számolják ki, de a minimum az egy teljes mandátumért járó összeg, ami mellesleg a mindenkori bruttó képviselői tiszteletdíj 26,4 százaléka. (Két mandátum esetén a nyugdíj megduplázódik, és legtöbb három mandátumot vesznek figyelembe.) Magyarán Dan Barna nem kevesebbre lesz jogosult, mint a mandátumukat letöltő kollégái, hanem többre, hiszen egy teljesen ki nem töltött megbízatásért lesz jogosult a teljes mandátumért járó nyugdíjra. Mi több, előfordulhat, hogy a mandátumát végül kitölti a lemondás ellenére. A képviselői megbízatás csak azután ér véget, hogy a lemondását benyújtó törvényhozó szóban is megerősíti szándékát a ház plénuma előtt, vagy pedig nem jelenik meg a ház első nyilvános ülésén. Mindenképpen a plénumnak tudomásul kell vennie a lemondását, és határozatot kell elfogadnia a szóban forgó képviselői hely megüresedéséről. 

A verseny győztese: a PMP

A speciális nyugdíjak kapcsán indult „képmutatásversenyben” a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke alakította a legnagyobbat. Miután sürgette a szenátus és a képviselőház vezetésének összehívását, hogy megvitathassák a különnyugdíjak eltörlését, Eugen Tomac hozzátette, hogy ő volt az egyedüli törvényhozó, aki erről a jogáról lemondott, „már tavaly”, „nem pedig most, tíz nappal a választások előtt”.  A PMP elnöke csak azt „felejtette el” megemlíteni, hogy „már tavaly” azért mondott le a bukaresti parlamenti mandátumáról és vele a speciális nyugdíjáról – állítása szerint legalábbis –, mert európai képviselővé választották. Az uniós törvényhozás tagjaként pedig Eugen Tomac nemcsak havi 8.932,86 euró bruttó fizetésre jogosult (ez nettó 6.962,95 eurót jelent), hanem speciális nyugdíjra is. Az EP honlapja szerint az EP-képviselők – függetlenül attól, hogy saját államukban miként alakul a nyugdíjkorhatár – 63 éves koruk után „öregségi nyugellátásra” jogosultak.  A nyugdíj összege a mandátum minden teljes éve után a képviselői tiszteletdíj 3,5 százaléka, összesen azonban nem több mint 70 százaléka. A nyugdíjak költségét az Európai Unió költségvetése fedezi. Az EP „öregségi nyugellátásról” ír, de valójában speciális nyugdíjról van szó, vagyis olyan járandóságról, amely nem hozzájárulás alapú, és amelyet nem a nyugdíjkasszából folyósítanak.

(maszol.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukszh300 news


árfolyam:
1 euro = 4.8737 RON
1 dollár = 4.0172 RON
100 forint = 1.3544 RON
rmdsz nb
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Hitel az új év megkezdéséhez (Jelentkezés itt) Jó nap, Ebben az évben 2021-ben mindenféle hitelt kínálunk, függetlenül az Ön pénzügyi (...)

Karácsonyi kölcsön 24 órán belül mindenki számára Jó nap, Jelentkezzen ide mindenféle hitelre, ez legális és a megfelelő protokollokat (...)

Hitel mindenkinek ebben az ünnepi szezonban Jó nap, Éppen abban az évszakban érezzük nyomásnak, és ez az év a világjárvány miatt (...)

adj fel hirdetést
n2

SZAVAZÁS

Hogyan áll hozzá a jelenlegi járványhoz?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Feederjen A Szent István Napok 2020 további (...)

books in ancient times was papyrus

Holographiczzv A Szent István Napok 2020 további (...)

Preserved about 300 thousand.

Backlitizl A Szent István Napok 2020 további (...)

new texts were rewritten

Jaheswap A Szatmári Római Katolikus (...)

cialis online pharmacy online cialis (...)

Róbert Szálka Értékek vonzásában – (...)

Ha nem jön köze ez a vírusos (...)

Julka Új igazgatója van a Németh László (...)

Szivbol gratulalok! ♥

Veronica Benedec Új igazgatója van a Németh László (...)

Gratulalok tanarneni

Lenkey Tibor A Nagybánya Tájképfestő Telep 25 (...)

Őszinte köszönetem és elismerésem (...)

Todorovics István A Nagybánya Tájképfestő Telep 25 (...)

Sok sikert a további munkássághoz!

Tompos Opra Ágota A Nagybánya Tájképfestő Telep 25 (...)

Örömmel látom hogy elismerik (...)

Erzsebet Koncz Kovacs Szamosardó, a legmagyarabb település (...)

K Ö S Z Ö N Ö M !

Ulman Mária Mégis lett magyar alpolgármestere (...)

Nagyon sok szeretettel gratulálok Pap (...)

Lenkey Tibor Iványi Grünwald Béla és változó (...)

Tisztelt Szerkesztőség! Előző (...)

Lenkey Tibor Iványi Grünwald Béla és változó (...)

Tisztelt Szerkesztőség! Lenkey Tibor (...)

Felsőkohói templom Nagybányai és máramarosi katolikus (...)

Sarlós Boldogasszony Szentmiséinek (...)

Szent Miklós/Szent Antal templom Nagybányai és máramarosi katolikus (...)

Nagybányai Szent Miklós/Szent Antal (...)

Fernezely Nagybányai és máramarosi katolikus (...)

Nagybányai Árpádházi Szent (...)

Benedek de nem Elek Te is, fiam…? - magán lett az (...)

Brutus véleménye szerin: elmentek (...)

László Béla Te is, fiam…? - magán lett az (...)

Húha! Ezek, a fiúk lányok hogy (...)

Balla Gàspàr Te is, fiam…? - magán lett az (...)

Tisztelt rangos véleményező! Mint (...)

BRUTUS Te is, fiam…? - magán lett az (...)

Tisztelt Szerkesztőség! Az edélyi (...)

Nemeth Nicolae Iuliu A Magyar Szórvány Napja Nagybányán (...)

Engem modfelett elkedvetlenit amikor (...)

Baczynski Gábor Sorsközösségben vagyunk egymással

Imádkozni fogunk, innen Budapestről (...)

Majlatlevente Elkezdik a Szülőföldön magyarul (...)

Már eljőt vagy nem a kifizetés mert (...)

gergyu Beszélgetés Várady Enikővel az (...)

Szép munka, egy nemes ügy (...)

Péter Károly Ismét kapható Nagybányán a HELIKON (...)

Kitűnő alkalom.

Varga Gábor Ismét kapható Nagybányán a HELIKON (...)

Nagyon jó dolog

Nagybánya.ro 52 millió fölött a fertőzöttek (...)

Kedves Kertész Rozália! Igen, kell (...)

Kertesz Rozalia 52 millió fölött a fertőzöttek (...)

Nagybányai nyugdíjas lakosként (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh
tajkepfesto300-200
FF2020
Reklam