no
2024. április 25., csütörtök Márk napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Kijárási tilalom, boltzár - figyelem, érvénybe léptek az új óvintézkedések Romániában

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Érvénybe léptek az új járványügyi óvintézkedések, amelyeket csütörtökön fogadott el a kormány.


Az új rendelkezések már pénteken megjelentek a Hivatalos Közlönyben, Florin Cîţu miniszterelnök azonban közölte, hogy azok csak vasárnaptól, március 28-ától lépnek érvénybe, mert a vállalkozásoknak nehéz egy nap alatt átállni az új órarendre. Az egyik intézkedés értelmében azokon a településeken, amelyeken a 14 nap során jegyzett új koronavírusos megbetegedések száma ezer lakosra vetítve meghaladja a 4-et, pénteken, szombaton és vasárnap a kijárási tilalom 20 órától lép érvénybe, az üzletek pedig 18 óráig tarthatnak nyitva.

A szigorításon akkor enyhítenek, ha a fertőzöttségi ráta 3,5 ezrelék alá csökken. Amennyiben egy településen 7,5 ezrelék fölé nő a fertőzöttségi arány, hétköznapokon is 20 órától érvényes a lakhelyelhagyási tilalom és az üzletek korai zárása. Ez esetben akkor enyhítenek a korlátozáson, ha 7 ezrelék alá csökken a ráta - magyarázta Raed Arafat.

Kivételes esetekben - például munkaügyi vagy egészségügyi okokból, a településen való átutazás esetén, haláleset bekövetkeztekor - a kijárási tilalom időszakában is el lehet hagyni a lakhelyet, ezt azonban a hatóságok kérésére meg kell indokolni egy előzőleg megírt nyilatkozattal. Azokon a településeken, amelyeken a 14 nap alatt jegyzett új koronavírusos megbetegedések száma ezer lakosra vetítve meghaladja a 4-et, fel kell függeszteni a fitnesztermek tevékenységét is. Az edzőtermek akkor nyithatnak ki ismét, amikor az incidencia 3,5 ezrelék alá esik. Az intézkedés kizárólag a fitnesztermekre érvényes, a hivatásos sportolók által használt sporttermekre nem.

Nem érvényes a korai bezárásra vonatkozó intézkedés a gyógyszertárakra, benzinkutakra, a házhoz szállító cégekre és a kilencnél több férőhelyes járműveket használó szállítási vállalatok dolgozói esetében. Vasárnap, március 28-án 22 óráig elhagyhatják lakhelyüket azok, akik a pészah ünnepre mennek, április 3-án és 4-én pedig hajnali 2 óráig azok, akik a húsvéti egyházi szertartáson vesznek részt.

(transindex.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek