rmdsz 1
2024. április 25., csütörtök Márk napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

„Kolozsvár a legmagasabb hőfokon izzik” – küszöbön a jubileumi Kolozsvári Magyar Napok

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Példaértékű eseménysorozattá nőtte ki magát a Kolozsvári Magyar Napok, amely tíz évvel ezelőtt jelképes összegekből, kérdőjelek sokaságával indult: mára Erdély-szerte példát mutat a városoknak, és egész magyar napok mozgalmat indított el – tudtuk meg Gergely Balázs főszervezőtől, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnökétől kedd délelőtt az eseményt megelőző sajtótájékoztatón.


A főszervező mellett Oláh Emese alpolgármester és Szabó Lilla programigazgató is kiemelte, melyek lesznek a tízéves KMN különlegességei, újításai és ajánlott programjai. Kiderült, a paletta színes, a várost és a kulturális értékeket helyezi középpontba.

Gergely Balázs nosztalgiázva gondolt vissza a tíz évvel ezelőtti állapotokra: az átalakított Főteret szomorkásan elevenítette fel, majd büszkén hangsúlyozta, ők voltak az elsők, akik éltek az új lehetőségekkel, és a Kolozsvári Magyar Napokkal belakták a lekövezett területet. Ennek emlékére a központban jubileumi fényképkiállítást szerveznek, hogy megmutathassák, honnan indult és mivé alakult a hátrahagyott tíz év során a kolozsvári „magyarnapozás”.

Hozzátette, bár az idei az első igazi ünnepe az eseménysorozatnak, nem szeretnék túlzásba vinni az önünneplést, így az évforduló különlegességét a programkínálattal jelzik, amely „még színesebb, még kedvesebb, még bűbájosabb, mint az eddigiek”. A főszervező arra is rávilágított, a nívós kínálat a helyi önkormányzat nagy összegű hozzájárulása, valamint a helyi üzleti szféra támogatása nélkül nem valósulhatott volna meg, ugyanis „a szék negyedik lába és a billegés elkerülése a helyi üzletemberek támogatásának köszönhető”.

A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal kezdetektől fogva társ volt a KMN szervezésében, a tízéves évfordulót azonban eddig nem látott összeggel támogatták: a kezdeti jelképes 3 ezer lej tíz év alatt 530 ezer lejre növekedett. Oláh Emese alpolgármester beszámolója alapján az is kiderült, az önkormányzat az a közönség számára láthatatlan pillér, amely adminisztrációt lát el a szervezés folyamatában. Annak ellenére, hogy a kötelezettségeik nem engedélyezik az eseményszervezést, a szervezői csapat úgy gondolta, Oláh Emese alpolgármester ugyanolyan mértékben igazgatja a „minifesztivált”, mint ők, így a sajtótájékoztató során hálából szervezői pólóval ajándékozták meg az alpolgármestert.

600 program 133 helyszínen – de hol tanácsos mindenképpen megjelenni?

Szabó Lilla programigazgatótól megtudtuk, a tizedik születésnapját ünneplő KMN a 156 partnernek köszönhetően 600 programot kínál 133 helyszínen. Ezek között több olyan is lapul, amely unikum az eseménysorozat történetében: a nyitógálán például az Állami Népi Együttes a Kolozsvári Magyar Napoknak szánt ajándékkal lép fel, és bemutatja erre az alkalomra készített A kolozsvári piactéren című előadását. Emellett a Magyar Operaház Gördülő Operája is egyediségnek örvend, ugyanis először érkezik Kolozsvárra. A rengeteg program közül közel 100-at a gyermekfoglalkozások töltenek be: a Romkert, a Múzeumok sétánya és a Mikó kert szolgál helyszínéül a gyermekzsibongásoknak és a felhőtlen szórakozásnak. Az apróságok kiemelt szerepe mellett a felnőtt közeg is bőven hozzájut a számára legkellemesebb programokhoz: 50 filmvetítés, 25 tárlat és versenyek is szerepelnek a palettán. Nem lehet csupán egy újdonságot kiemelni a programból, mert a szervezők megannyi újítással hozakodtak elő az idei KMN-t illetően: Szabó Lilla kiemelte, figyelemreméltó a magyar pásztorkutyák napja, amelynek során magyar kutyafajtákat mutatnak be az érdeklődőknek. De a Magyar Állami Operaház szabadtéri előadása vagy a 15. Finnugor Írókongresszus is kiemelkedő. Hozzátette, érdemes körüljárni a várost, mert az ünneplés folyamán irodalomárok, idegenvezetők és művészettörténészek vezetik az érdeklődőket. A részletes program megtekinthető a 10. Kolozsvári Magyar Napok honlapján.

Közlekedés, útlezárások, megvilágítás – mire számíthatnak a „magyarnapozók”? A Kolozsvári Magyar Napok ideje alatt csütörtöktől vasárnapig, azaz augusztus 22-25. között a 102-es villamos, a 30-as, 31-es, 32-es és 35-ös buszok, valamint a 25-ös trolibusz menetrendjét az önkormányzat meghosszabbította, így 22:30 helyett 23:30-ig üzemelnek a járatok. A rendezvény teljes időtartama alatt útlezárásokra számíthatnak a járművekkel közlekedők: augusztus 14-26. között a Főtér keleti oldalán egy sávot lezárnak a Szentegyház utca sarkáig, de augusztus 19-én és augusztus 21-25. között lesznek olyan alkalmak is, amikor a Főtér déli és keleti oldalát is lezárják a szervezők. Augusztus 18-án pedig a teljes Farkas utcát, tehát az Egyetem utca és a Bethlen utca közötti területet is sétálóutcává alakítják. A Kolozsvári Magyar Napok alatt zajlik a Szent István-napi néptánc-találkozó, a hagyományos népviseletes felvonulás idején, augusztus 20-án 18-19 óra között a Mikó utca, a Béke tér és a Jókai utca útvonalán egy autósáv szakaszonként, a menet haladásának ütemében lesz lezárva. Augusztus 24-én 9-12:30 óra között a Donaton futóverseny ideje alatt a Bethlen utcának a Farkas és a Király utca közötti szakasza, a Király utcának a Bethlen utca és a Minorita utca közötti szakasza, a Minorita utcának a Deák Ferenc utca és a Farkas utca közötti szakasza, a Deák Ferenc utca déli oldalán pedig egy parkolósáv, illetve az Egyetem utca keleti oldalán a Király utcáig egy autósáv lesz lezárva. Fontos tudni, hogy az Egyetem utcában a piarista templom előtti parkoló a Kolozsvári Magyar Napok teljes időtartama alatt zárva lesz, a helyszínen ugyanis augusztus 18-26. között lacikonyhák működnek majd. Augusztus 19. és 25. között a főtéri szökőkút a koncertek alatt, azaz 19 és 23 óra között nem üzemel majd, valamint ebben az időpontban a teret megvilágító reflektorokat is lekapcsolják. A közvécék nyitvatartási idejét is meghosszabbítják, és a KMN teljes időtartama alatt 23 óráig használhatóak.

(maszol.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek