Koronavírus: Spanyolország az új Olaszország, íme 5 ok, hogy miért

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Spanyolországban szerda estére már többen haltak meg a koronavírus miatt, mint Kínában. Az elhunytak száma 3434-re, egyetlen nap leforgása alatt 738-cal nőtt. A fertőzöttek száma eközben közel 8000 ezerrel (7937) emelkedett. Figyelemreméltó, hogy a spanyol ellenzék minden kritikája ellenére támogatta a kormányt, és megszavazta a veszélyhelyzet meghosszabbítását. Döntő hét jön, most dől el, hogy működik-e a lassan két hete élő részleges kijárási tilalom.


Mindenekelőtt érdemes leszögezni, hogy ma már nincs különösebb vita abban, hogy a spanyol döntéshozók elkéstek. Azon a héten, amikor Magyarországon Gyurcsány Ferenc tartott fórumot sok száz pécsi nyugdíjasnak, illetve a szocialisták tervezgették több száz fős, március 14-ei – végül elmaradt – kongresszusukat, Spanyolországban is még több ezres politikai rendezvényekre került sor. Ilyen volt a március 8-ai nőnapi baloldali, illetve Vox-os rendezvény. Nem meglepő, hogy több politikai celebritás is feltűnt az első néhány ezer fertőzött között, így például a kormányfő és a kormányfő-helyettes felesége, vagy éppen a VOX vezetője

Az első hivatalosan is igazolt spanyol koronavírusos beteget 2020. január 31-én jelentették be a spanyol hatóságok. Így az országban észlelt első esettől számítva 42 napig kellett várni az országos kijárási tilalom elrendeléséig. Mindez Spanyolországban a veszélyhelyzet kihirdetésével vette kezdetét március 14-én, ami alapesetben 15 napos lenne, de az egyre fokozódó helyzetre való tekintettel, Pedro Sánchez kezdeményezte a parlamentnél a veszélyhelyzet meghosszabbítását, egészen április 11-ig. A jobboldali Néppárt és a szuverenista VOX ugyan élesen kritizálta a kormányfőt, méghozzá azzal, hogy „hazudott nekik” és „sorsukra hagyta” az egészségügyben dolgozókat, de ezzel együtt is megszavazták szerda este a veszélyhelyzet meghosszabbítását. A meghosszabbítással egyidejűleg a kijárási tilalom is meghosszabbításra került. Utóbbi az egész országra érvényes, csak munkavégzés, bevásárlás miatt, valamint a kormányrendeletben meghatározott esetekben hagyhatják el otthonukat az állampolgárok. 

Egészségügyi privatizáció

Ráadásul ma már az is egyértelmű, hogy a 2008-as nagy gazdasági válság egyértelmű vesztese Spanyolországban az egészségügy volt. Ez az ágazat ott regionális hatáskör, és különösen érdekes a Neue Zürcher Zeitung beszámolója arról, hogy a jobboldali madridi régiós vezetés 80-ból mindössze 30 kórházat hagyott állami kézben, a többit privatizálták. Hiába ment ugyanakkor a pénz évekig a Magyarországon a balliberális kormányok által sikertelenül szorgalmazott magánbiztosítókhoz, mikor eljött a koronavírus-járvány, eloldalogtak, arra hivatkozva, hogy járványokra nem jó az emberek biztosítása. Mindemellett Spanyolország különösen alacsony számú intenzív terápiás ággyal felszerelve találta magát szemben a koronavírussal, amely nyilván szintén összefügg az egészségügy elhanyagolásával és magánosításával. Magyarországgal ellentétben ugyanis Spanyolországban valóban komoly pénzkivonások történte az egészségügyben, csak a madridi ágyszám 1300-zal csökkent az Irish Times írása szerint.

Területi koncentráció

Nem véletlenül emlegetjük többször is a spanyol fővárost. Olaszországgal ellentétben, ahol az északi Lombardia a járvány epicentruma, és most éppen egy magyar megyeszékhely-nagyságú városban (Bergamo) szedi a legtöbb áldozatát a járvány, Spanyolországban a fővárosban a legrosszabb a helyzet. Mindennél többet mond el a tény, hogy míg ebben a régióban csak az ország lakóinak hetede él, addig a halottak több mint fele, 3434-ből 1825-en fővárosi. Míg az elhunytak között Madrid részaránya 53 százalékos, a fertőzöttek számában pedig a 47 610 esetből 14 597 fővárosi, azaz 30,6 százalék. A halálozási ráta olyan magas Madrid régiójában, hogy átlagosan hatpercenként van egy koronavírusos haláleset, és a krematóriumok már kifogytak a segédanyagokból. Sokatmondó az is, hogy Ayre Gran Hotel Colon nevű négycsillagos, 365 szobás szállodában is kórházat rendeztek be. Szerdán egyébként a leginkább nem itt, hanem Katalóniában ugrott meg a fertőzések száma, 26 százalékkal, ahol szintén gond lehet a terápiás ágyak hiányából.

Eszköz- és személyzethiány

A minap az El Mundo összefoglalója szerint már maga a baloldali kormány egészségügyi minisztere is bevallotta, hogy betegek maradtak ellátatlanul az elmúlt napokban eszközhiány miatt. Olasz mintára itt is egy vásártéren kezdtek járványkórházat építeni. Szintén komoly gondot okoz ugyanakkor a megfelelő számú egészségügyi személyzet hiánya, közülük ráadásul szerdára már 5400 fő fertőződött meg, kettős bajt okozva az egészségügyi ellátórendszernek.

Sok idős, nyugdíjasotthonok, mamahotelezés

Végül, de nem utolsósorban, Spanyolországban is megtalálhatóak azok az okok, amelyek Olaszországot a koronavírusjárvány „ideális terepévé” változtatták. A magas élettartam miatt az Ibériai-félszigeten is sok idős ember él, közülük rengetegen idősotthonokban – ahol most különösen sokan halnak meg, egy részük teljesen ellátatlanul –, és a társadalmi kapcsolatok szorosak. Utóbbin sokat erősít a mamahotelezés, ahogy azt a svájci NZZ megjegyzi, a 24-29 év közötti fiatalok 60, a 30-34 évesek 30 százaléka a szüleivel él, így sajnos könnyen terjed a vírus a családokon belül is. 

(mandiner.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukszh300 news


árfolyam:
1 euro = 4.8277 RON
1 dollár = 4.4115 RON
100 forint = 136.78 RON
isk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

VÂND CASA ȘI CURTE IN ZONA CUZA VODA DIN SIGHETU MARMATIEI VÂND CASA MOBILATĂ SI ANEXE , CURTE DE 500 MP ÎN SIGHET STRADA GH. LAZAR NR. 1C TELEFON (...)

Megemlékezés ,, Számunkra te soha nem leszel halott, Örökre élni fogsz mint a csillagok. Az idő (...)

FELKESZITO MATEKBOL Matematikat tanitok V-VIII osztalyos tanuloknak.. Telefon:0727374905

adj fel hirdetést
noileg oldalt

SZAVAZÁS

Milyen gyakran olvas Ön könyvet?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Juluanna és János Nagyheti és ünnepi szertartások (...)

Köszönjük szépen.

Mária Ingyen letölthető az összes Szabó (...)

Nagyon jó ötlet. Ebben a vírusos (...)

Fux Maria Vasárnapi szentmise élőben a (...)

Koszonom a felemelo es batorito (...)

Gyöngyi Kesztyűt, maszkot, (...)

Szükséges jo ötlet. Várjuk minél (...)

Maria Magdolna Kesztyűt, maszkot, (...)

Biztos sokan elfogadják ebben a (...)

Rist Zita Vasárnapi szentmise élőben a (...)

Nagyon orvendek ennek a lehetosegnek

Dencsák Éva Vasárnapi szentmise élőben a (...)

Örvendek,ott leszek

LASZLO TIVADAR A nagybányai önkormányzat (...)

ASADAR NU SE INTELEGE DE CE APAR (...)

LASZLO TIVADAR A nagybányai önkormányzat (...)

MIERT ERKESZTEK SZAMLAK A GAZTUL AZ (...)

Erika Kesztyűt, maszkot, (...)

Szupper ez nagyon jo otlet

Mária Kesztyűt, maszkot, (...)

Mulțumim. Este o idee extraordinara.

Mária Kesztyűt, maszkot, (...)

Mulțumim. Este o idee extraordinara.

r0 Hívjuk ki párbajra mr. coronavírust

talan inkabb feljunk a paniktol ,es ne (...)

András László Betiltotta a bukaresti polgármesteri (...)

Nem értem mi a székelyföldi románok (...)

Béres Éva Értékek vonzásában – (...)

Szuper jó ötlet büszke vagyok (...)

Szálka Róbert Értékek vonzásában – (...)

Megtőrni látsztik a jég ! (...)

Rist Zita Egy éves önkormányzati beszámoló - (...)

Gratulalok Pikulas, sok sikert tovabbra (...)

Marianna Neményi Székelyföldért megmozgatjuk (...)

Javaslattal élnék a Székely Nemzeti (...)

Hajnalka Viselet- és likeversenyt hirdet a (...)

Nagyszerű ötlet, gratulálok! (...)

Földházi István Ezüstfenyő díjban részesült (...)

Bizony, mind igaz, amit róla itt (...)

Miklos Csaba IN MEMORIAM SZENTGYÖRGYI SÁNDOR

Nyugalma legyen csendes , emleke orok ! (...)

Zoltan Thurman Papi cölibátus: XVI. Benedek megtöri (...)

A Le Figaró a világ legbefolyásosabb (...)

Zoltan Thurman Nagybánya a Hunyadiak korában

Ezt minden nagybányai iskolában (...)

Máriás József 60 milliárd forintból 34 kastély és (...)

Üdvös lenne felkarolni a pribékfalvi (...)

András László Klaus Iohannis elütötte Orbán Viktor (...)

Ez az ember fordítva van bekötve. Az (...)

Molnár György Női kávéház

Borbás Marcsi műsorában is (...)

Nagy Annamária Máramarosi diákok tantárgy versenyen

A Kriza János Balladamondó, (...)

Kov A Átment a román parlament (...)

Clemancoval lefekudot a kiralyno,es (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh
tajkepfesto300-200
FFE
korona2 right 7