rmdsz 1
2024. március 28., csütörtök Hajnalka napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Koronavírussal fertőződött az egyik magyar Japánban, Olaszországban 220 beteg van, heten meghaltak, Magyarországon nincs fertőzött

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Koronavírussal fertőződött meg az egyik magyar, aki a Japánban karanténba helyezett hajón dolgozik - jelentette be Menczer Tamás külügyi államtitkár. Olaszországban a délután négy órai adatok szerint 229 fertőzést erősítettek meg, heten meghaltak. Az olasz vesztegzáron belül valószínűleg nincs magyar.


Hétfő délután sajtótájékoztatót tartott a koronavírus legújabb fejleményeiről Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára.

Menczer Tamás azt mondta, hogy a Diamond Princessen lévő egyik magyar koronavírustesztje pozitív lett.
Egy zenész testvérpár és egy pincér van a hajón.

Az utas Menczer Tamás tájékoztatása szerint jól van: nem lázas, nem köhög.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy tünetmentes embereket karanténmegfigyelő központba szállították eddig, vélhetően így lesz a magyar beteg esetében is. A japán gyakorlat szerint a tesztet többször is megismétlik.
A másik két magyar jól van, tünetmentes. Menczer Tamás azt mondta, hogy hosszabb ideig karanténban lesz a magyar beteg, ennek időtartama egyelőre nem ismert.

Az államtitkár azt mondta, hogy egyik ország sem vezetett be korlátozást közúton, vasúton sem Olaszország irányába.

Az olaszok több fontos intézkedést is bevezettek, a nyilvános rendezvényeket nem tartják meg, a szórakozóhelyek, múzeumok a karanténba tartozó városokban vagy ki sem nyitnak, vagy bezárnak 18 óra után.

Nincs arról tudomásunk, hogy a karanténban lévő területeken lenne magyar

- mondta Menczer Tamás.

Az államtitkár elmondta, hogy Kínában jelenleg 20 magyar van.

A külföldről hazatért magyarok jól vannak

Ahogy arról az Origo is beszámolt, a Dél-pesti Centrumkórházban vizsgálják azt a tizenegy magyar középiskolás lányt, két tanárukat és a két sofőrüket, akik Észak-Olaszországból tértek haza. Müller Cecília országos tiszti főorvos 14 napra rendelte el a karantént, így addig valamennyien a kórházban maradnak.

A diákok és a felnőttek is jól vannak, egyelőre panasz- és tünetmentesek, lázuk nincsen.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa pedig elmondta, hogy az a három magyar, aki (egy óceánjáró hajóról hazaérkezve) korábban került karanténba, továbbra is jól van, a vizsgálatok eredményeképpen nincs nyoma annak, hogy bármely vírusfertőzéstől szenvednének. Nekik valószínűleg péntekig, illetve szombatig kell a kórházban maradniuk.

A Liszt Ferenc Repülőtéren felkészültek az észak-olaszországi járatok szűrésére

A Budapest Airport megkezdte az észak-olaszországi tartományokból érkező utasok testhőmérséklet-mérését egy hőkamera segítségével. Az első két ilyen járat Trevisóból és Bergamóból jött, egyik utasnál sem mértek magas testhőmérsékletet.

A Budapest Airport nemsokára beszerez egy újabb hőkamerát is. A repülőtér-üzemeltetőnek jelentős, 100 millió forintos értékű készlete van a szükséges védőfelszerelésekből (védőruhák, kesztyűk, maszkok, cipővédők) és a fertőtlenítéshez szükséges anyagokból, eszközökből, továbbá biztosítani tudják a megfelelő elkülönítő helyiségeket is.

Magyarán, pánikra eddig semmi sem ad okot.

Országos tiszti főorvos: Nincs fertőzött Magyarországon

A témához kapcsolódó legújabb fejleményekről a koronavírus elleni védelemért felelős operatív törzs hétfő délelőtti ülése után sajtótájékoztatót tartott a Belügyminisztériumban.

Az ülésen részt vevő Papp Károly altábornagy, közbiztonságügyi főigazgató kezdte a sajtótájékoztatót. Elmondta, hogy az operatív törzs ülésén az olasz nagykövet is részt vett.

Ezt követően átadta a szót Müller Cecília országos tiszti főorvosnak. Müller felhívta rá a figyelmet, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központnak nincs tudomása magyarországi megbetegedésről. Nemcsak a kínai, hanem az észak-olasz területek két tartományából, azaz Venetóból és Lombardiából érkező gépeken lévő utasokat is figyelik.

Müller Cecília hangsúlyozta, hogy Veneto és Lombardia mellett már Piemont és Emilia-Romagna tartományok is érintettek.

Az országos tiszti főorvos kiemelte, hogy

a koronavírus továbbra is az idős, beteg emberekre a legveszélyesebb.Felhívta rá a figyelmet, hogy karantén van érvényben Veneto és Lombardia tartományokban, ez vonatkozik egyes oktatási intézményekre, kereskedelmi aktivitásokra, tömegközlekedésre, turisták által látogatott múzeumokra, és persze kórházakra.

Hangsúlyozta, hogy egy járványügyi esemény minden esetben egyedileg bírálható el, de a járványgócpontokból érkezőkre külön is figyelnek.

Elmondta, Magyarországon a megelőzés a cél, ezért rendeltek el karantént. A karantén időtartalma a feltételezett lappangási időre vonatkozik. Ha valakin jelentkeznek a megbetegedés tünetei, azt azonnal ellátják, de ismét kiemelte, hogy ilyen esetről nem tudnak.

Aki észleli magán a tüneteket, hívja fel a háziorvosát

Müller Cecília külön felhívta rá a figyelmet, hogy kiterjesztették a Debreceni Reptérre is a testhőmérséklet mérését. Idáig csak a Kínából jövő gépekre vonatkozott ez, de tegnaptól már az Olaszországból jövő gépeken utazók testhőmérsékletét is megmérik.

Azoknak, akik közúton érkeznek Olaszországból, és valamilyen influenzaszerű megbetegedési tünetet észlelnek magukon, azt javasolják, hogy ne menjenek a várótermekbe, hanem azonnal hívják fel a háziorvosukat.

Az országos tiszti főorvos közölte, telekonferenciát tartanak majd a WHO és az Európai Járványügyi Ügynökség munkatársaival a koronavírusról.

A schengeni határokat nem zárják le.Eljárásrendet ezzel kapcsolatosan később dolgoznak ki.

Müller Cecília nem javasolja, hogy valaki a járvánnyal sújtott olasz területekre utazzon, de Lombardia és Veneto tartományok esetében a karantén miatt ez már nem is lehetséges.

A Hír TV kérdésére válaszolva közölte, hogy azokat is karanténba helyezik, akik egyénileg, tehát nem csoportosan érkeznek Olaszország felől, amennyiben ők fertőzött területekről jönnek, és jelentkeznek náluk a tünetek.

(origo.hu)

Olaszországi helyzet

Menczer Tamás azt kérte a magyar állampolgárokról, hogycsak akkor utazzanak az említett tartományokba, ha dolguk van.

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Ö Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei miatt. Hiteleket és befektetéseket vállalok mindenféle ügylethez. Kérjük, a hiteligénylésben pontosan adja meg a kért összeget és dátumot, hogy cserébe be tudjam mutatni Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek