rmdsz 1
2024. március 29., péntek Gedeon napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Korszerűsödik a Petőfi-emlékévben a koltói Teleki-kastélyban működő múzeum kiállítása

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A Petőfi-bicentenárium évében megújul, korszerűsödik, interaktív elemekkel egészül ki a koltói múzeum kiállítási anyaga. Szász Imre múzeumvezető a Krónika megkeresésére elmondta, az intézmény több eseményt is szervezett, illetve szervez március 15. körül, valamint egész esztendőben. A máramarosi település múzeumában a költőhöz és hitveséhez, valamint a korabeli hírességekhez fűződő emlékek tekinthetők meg - számol be a kronikaonline.ro.


A Máramaros megyei Koltó azért számít az egyik legfontosabb erdélyi Petőfi-emlékhelynek, mert a Teleki-kastélyban töltötte mézesheteit a költő Szendrey Júliával Teleki Sándor gróf meghívására. Petőfi Sándort közeli barátság fűzte a településen gazdálkodó „vad grófhoz”, ennek köszönhetően a költő több alkalommal is ellátogatott a környékre. Szendrey Júliával kötött házassága után hat hetet a koltói kastélyban töltött Petőfi, itt vetette papírra lírájának több gyöngyszemét, köztük a Szeptember végén című verset.

A településen már az elmúlt hétvégén is szerveztek eseményt március idusához kapcsolódóan: ünnepi istentiszteletet, megemlékezést tartottak az 1848-as szabadságharcról, megnyitották a Gy. Szabó Béla grafikusművész alkotásaiból álló, a kincses városból érkezett kiállítást. A tárlatmegnyitón Ferenczy Miklós kolozsvári református lelkész, a Gy. Szabó Béla-hagyaték gondozója tartott előadást a művész életéről. A forradalomra emlékező rendezvény keretében koszorúztak a kastély parkjában, valamint a temetőben gróf Teleki Sándor és az elesett koltói honvédek sírjánál.

Március 15-én kvízestet tartanak a Petőfi-bicentenárium alkalmából – felnőtt csoportok versenyeznek majd. Egyébként a Petőfi-kvízesteket Nagybányán szervezi az RMDSZ, ennek lesz egy koltói szakasza is. Szász Imre, a koltói múzeum vezetője lapunknak azt is elmondta, a Petőfi-emlékévben az intézmény gyűjteménye iránt már most fellendülni látszik az érdeklődés, de általában áprilisban szokott beindulni igazán a turistaforgalom. Interaktív, digitális elemekkel szerelik fel a tárlat anyagát „Folyamatban van gyűjteményünk felújítása, a munkálat a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum segítségével történik. Reméljük, hogy a szeptemberi Petőfi-ünnepségre készen leszünk vele, megújul a meglévő, a Petőfi és Szendrey Júlia mézesheteiről szóló állandó tárlatunk. Interaktív, digitális elemekkel bővül a gyűjtemény, a mai látogató igényeihez igazodva” – emelte ki Szász Imre. Hozzátette, a meglévő régi tárgyakat nagyjából már restaurálták, ezeket modern technikai eszközökkel mutatják majd be. A múzeum vezetője felsorolta, hogy március 18-án szavalóversenyt tartanak a bicentenáriumhoz kapcsolódóan – a vetélkedőre nagyon sokan jelentkeztek Erdély minden régiójából és Magyarországról is. A verseny három korcsoportnak szól: gyerekeknek, középkorú felnőtteknek és idősebbeknek, vagyis nyugdíjasoknak. A koltói múzeumban a költőhöz és hitveséhez, valamint a korabeli hírességekhez fűződő emlékek tekinthetők meg, többek közt a rózsafából készült nászágy

A múzeum igyekszik majdnem minden hónapban valamilyen bicentenáriumi rendezvényt szervezni, tervezik, hogy bevonják a helyi iskolát, és a gyerekek segítségével májusban a múzeumok éjszakáján interaktív látogatást tartanak. „Június elején tartják a koltói falunapokat, ehhez kapcsolódóan is lesznek események, és szeptemberben van a legfontosabb Petőfi-eseményünk” – ismertette a múzeum vezetője. Arról is beszélt, havonta időszakos kiállításokkal készülnek.

A koltói múzeumban a költőhöz és hitveséhez, valamint a korabeli hírességekhez fűződő emlékek tekinthetők meg: ruhák, festmények, szobrok, Szendrey Júlia hímzőasztala, valamint a rózsafából készült nászágy. Tárgyi emlékeknek köszönhetően elevenedik meg Petőfi és Jókai barátsága, a Teleki Sándor-emlékszobában a nemesi család története és a forradalmi múlt, és Teleki Blanka tiszteletére is emlékszobát rendeztek be. Petőfi a híres somfa alatti kőasztalon írt verseket A patinás kastély felújítása 2020-ban fejeződött be, az impozáns, szép látvány azóta tovább erősíti a hely turisztikai vonzerejét. Az impozáns épületet 1,5 millió eurós európai uniós költségvetésből korszerűsítették. A közigazgatásilag Koltó és Katalin településekből álló község lakosainak többsége magyar nemzetiségű. Az először 2008-ban, függetlenként elöljáróvá választott Csendes Lajos rögtön elkezdett pályázni a kastély felújítására. A bukaresti hivatalokat sorra járó polgármesternek 2017-ig kellett várnia, amíg végül elfogadták az uniós pályázatot. A kastélyfelújítást levezető Ștefan Păscuți műépítész úgy fogalmazott, ő még ilyen kitartó polgármesterrel nem találkozott, aki mindenféle elutasítás ellenére hitt abban, hogy sor kerülhet a kastély teljes felújítására. A Teleki-kastély feltehetően Mária Terézia uralkodásának idején épült, 1821-ben pedig már restaurálták a barokk épületet.

A Telekiek 18. századi kastélyának leghíresebb ura gróf Teleki Sándor 1848-as ezredes, emlékíró. 1846–1847-ben három alkalommal is megfordult a településen a kor híres költője, Petőfi Sándor. Ezek közül a „látogatások” közül a legemlékezetesebb az 1847. szeptember 9. – október 19. közötti időszak, amikor az ifjú író hitvesével, Szendrey Júliával itt töltötte a mézesheteket, miközben 28 új verssel gazdagította a magyar lírát. A költemények zöme a híres somfa alatti kőasztalon íródott, ezt a fát Petőfi somfájának nevezik, s ez alatt temették el kívánsága szerint Teleki Sándort is. A kastélyról Jókai Mór így ír: „a legelső belépésnél meglepnek a nagybecsű olajfestmények, amikkel a termek falai tetőtől talpig fedve vannak. Számtalan nagy mesterek remekművei, miket Teleki Sándor széles e világon barangoltában hol zsibvásáron potom árért, hol drága pénzen összeszerzett.”

(kronikaonline.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Ö Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei miatt. Hiteleket és befektetéseket vállalok mindenféle ügylethez. Kérjük, a hiteligénylésben pontosan adja meg a kért összeget és dátumot, hogy cserébe be tudjam mutatni Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek