no
2024. április 20., szombat Konrád, Tivadar napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Kövesi: Feloldottűk a hatósági felügeletett velem szemben

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A legfelsőbb bíróság helyet adott Laura Codruţa Kövesi fellebbezésnek és feloldotta szerdán a hatósági felügyeletet az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) volt főügyésze ellen, amelyet a bírák és ügyészek visszaéléseit vizsgáló ügyosztály (SIIJ) rendelt el - közölte a volt főügyész, aki jelen volt a döntés közzétételénél.


Kövesit abban az ügyben helyezte hatósági felügyelet alá a SIIJ, amelyben hivatali visszaéléssel, vesztegetés elfogadásával és hamis tanúzással gyanúsítják az Országos Befektetési Alap (FNI) volt igazgatójának, Nicolae Popának a hazaszállítása kapcsán.

Az ítélet jogerős.

"Elfogadták a fellebbezést és elrendelték a hatósági felügyelet visszavonását. Nem kommentálom a döntést. Kifogásoltam, hogy ez az intézkedés jogtalan volt. A fellebbezésben rámutattam, hogy az intézkedés alaptalan és jogellenes. Lássuk, mit ír majd az indoklásban - mondta Laura Codruţa Kövesi az újságíróknak, miután részt vett a tárgyalóteremben az ítélet közzétételén.

Hozzátette: a hatósági felügyeletben elrendelt valamennyi intézkedést visszavonták. "Most elhagyhatom az országot, a hatósági felügyeletet megszüntették, az összes intézkedést visszavonták, fellebbezésemet elfogadták" - összegezte Kövesi.

Laura Codruţa Kövesit múlt héten helyezte hatósági felügyelet alá a SIIJ, és arra kötelezte, hogy minden héten jelentkezzen egyik fővárosi rendőrségen, nem hagyhatta el az országot, nem beszélhetett az újságírókkal az ellene folyó eljárásról, és nem dolgozhatott a legfőbb ügyészségen.

Kövesi ellen 2018 decemberében indult kivizsgálás egy olyan feljelentés alapján, amelyet a korrupciós ügyben vád alá helyezett és emiatt Szerbiába menekült volt képviselő, Sebastian Ghiţă nyújtott be.

A SIIJ ügyészei szerint Laura Codruţa Kövesi 2011-ben, amikor Románia legfőbb ügyészi tisztségét töltötte be, 268.689,36 lejt kért és kapott Sebastian Ghiţă panaszostól, hogy hivatali kötelességeit megszegve dokumentumokat állítson ki az indonéziai Jakartában lévő Nicolae Popa kiadatásának ügyében. Ebben az időszakban, legfőbb ügyészi minőségében, Kövesi bevonta az általa vezetett intézményt Nicolae Popa kiadatásába, megsértve ezzel a romániai központi hatóságok hivatali kompetenciáit szabályozó, valamint a legfőbb ügyészség megszervezését és hatásköreit szabályozó törvényeket, és elrendelte azon személyek utazási költségeinek biztosítását, akiknek Nicolae Popa hazaszállítása volt a feladatuk (az illető személyek a Román Országos Rendőr-főkapitányság keretében működő Nemzetközi Rendőrségi Együttműködés Központjának az alkalmazottai voltak, illetve köztük volt a Román Hírszerző Szolgálat egyik tisztje is) - állítják a SIIJ ügyészei.

A nyomozók szerint ugyanakkor 2017 áprilisában, egy legfőbb ügyészségi kihallgatáson, a tanúként nyilatkozó Laura Codruţa Kövesi a valósággal ellentétben azt állította, hogy kizárólag intézményes kapcsolata volt Sebastian Ghiţával, tagadva a személyes kapcsolat tényét.

(agerpres.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek