Reklam
2024. március 19., kedd József napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Lángokban Franciaország, gyújtogatások, zavargások az óriássztrájk közben

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Megbénult Franciaország, miután az elmúlt évtizedek legnagyobb sztrájkja kezdődött Emmanuel Macron francia elnök nyugdíjreformja miatt.


A szervező szakszervezet szerint a sztrájk első napján több, mint 1,5 millióan mentek az utcákra, a belügyminisztérium 806 ezres számot közölt. Nemcsak a tömegközlekedés bénult meg, hanem az iskolai oktatás is félbemaradt, országszerte tüntetések vannak. Sok helyen gyújtogatások, zavargások voltak.

Ez már a sokadik tiltakozó akció Franciaországban a bukott szocialista miniszterből lett államfő gazdaságpolitikája miatt, a sárgamellényesek most is jelezték, hogy készek csatlakozni. Macron egyik legfőbb ígérete volt a nyugdíjreform és a franciák nagy része - nagyjából kétharmada - elégedetlen is volt a 42 különféle kedvezményt tartalmazó rendszerrel. Ennek ellenére 70 százalékuk egyetért a sztrájkkal, ami azt jelzi, hogy az elnöknek sikerült elrontania ezt a gazdasági reformot is (ahogy korábban az adóemelésekkel haragította magára a franciákat).

Bár általában konkrét intézkedések ellen tiltakoznak, valójában arról van szó, hogy a társadalom széles rétegeinek van elege abból, hogy újabb és újabb terheket akarnak rájuk rakni. A múlt héten az egyetemisták is az utcára vonultak, és hatalmas gazdatüntetés is volt több nagyvárosban.

A belügyminisztérium végső összesítése szerint 806 ezren, a CGT szakszervezet szerint több, mint 1,5 millióan tüntettek csütörtökön.

(origo.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek