rmdsz 1
2024. március 29., péntek Gedeon napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Lekerült a magyarellenes felirat a kolozsvári Baba Novac-szobor talapzatáról

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Új felirat díszeleg a korábbi magyarellenes szöveg helyén a kolozsvári Baba Novac-szobron – hívta fel a figyelmet Oláh Emese alpolgármester.


Az RMDSZ-es elöljáró hétfőn Facebook-oldalán tette közzé, hogy lekerült a magyarellenes felirat a kolozsvári Baba Novac-szobor talapzatáról és helyette semleges szöveg áll - számol be a kronikaonline.ro

Baba Novac, Mihály vajda kapitánya, akit 1601. február 5-én máglyán elégettek” – szól az új szöveg, mely mellőzi a magyarokra való utalást és a korábbi jelzőket is. A Szabók bástyája előtt álló szobor korábbi felirata régóta borzolta a kedélyeket, a román közvélemény is többször kiállt az eltávolítása mellett.

„Baba Novac, Mihály vajda kapitánya, akit 1601. február 5-én szörnyű kínok között öltek meg a magyarok” – volt olvasható rajta. Tiltakozásként a magyarok (unguri) szót 2013-ban ismeretlenek eltávolították, azonban a polgármesteri hivatal visszahelyeztette, majd ismét eltűnt. A Baba Novac-szobor Virgil Fulicea vajdarécsei származású kolozsvári szobrász alkotása, 180 centiméter magas, 1975-ben állították fel a Szabók bástyája előtt. A Mihai Viteazul seregében kapitányként harcoló Baba Novacot az erdélyi országgyűlés árulás miatt ítélte halálra. Kolozsváron, a Főtéren máglyán megégették, majd a Szabók bástyája előtt holttestét karóba húzták, itt található a szobra is. Mint arról beszámoltunk, a Baba Novac-felirat cseréjére elsőre ugyan nem akadt jelentkező, de a második kiírásra már került tervező és kivitelező.

A felirat cseréjét az RMDSZ kolozsvári frakciója kezdeményezte, mely még másik négy, a magyarokra nézve sértő feliratot szeretne eltávolíttatni a kincses város köztereiről. Rácz Béla Gergely helyi tanácsos korábban a Krónikának úgy nyilatkozott, hogy Emil Boc polgármester még március 14-én tette közzé az első kiírást a felirat eltávolítására, így az RMDSZ ezt március 15-ére időzített baráti gesztusként értékelte.

Az RMDSZ helyi tanácsosa emlékeztetett, hogy a szövetség ebben a mandátumban több, még Gheorghe Funar szélsőséges polgármester által kirakatott köztéri táblát, feliratot szeretne eltávolíttatni. Bár a prioritási listán nem a Baba Novac-felirat szerepel elsőként, erre már megvolt a dokumentáció, mely tartalmazta a történészek és műemlékvédő szakemberek véleményét is. Hasonló folyamatra van szükség minden egyes tábla esetében, tudtuk meg. Az RMDSZ-frakció elsőként a Biasini Szállón található román táblát szerette volna eltávolíttatni, ez még hátravan.

Az eltávolítandó táblák között van még a Mátyás-szoborcsoport elé a restaurálás után ismét kihelyezett Iorga-tábla, a Mátyás király szülőházára Gheorghe Funar nacionalista polgármester idejében kihelyezett román feliratú tábla, melyben a kolozsvári születésű magyar királyt románként állítják be, illetve a Fellegváron, a kapuban található tábla, melyen Stephan Ludwig Roth szász értelmiségi kivégzésével vádolják a magyarságot.

(kronikaonline.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Ö Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei miatt. Hiteleket és befektetéseket vállalok mindenféle ügylethez. Kérjük, a hiteligénylésben pontosan adja meg a kért összeget és dátumot, hogy cserébe be tudjam mutatni Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek