Reklam
2024. március 19., kedd József napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

LES GÁBOR EMLÉKÉRE

| Vélemények 1 | Nyomtatom | A+ | A-

Nagybánya, 1955. június 18. - Bodony, 2019. szeptember 4.


Ezúton is tudatjuk a nagybányaiakkal, hogy életének 65. évében, hirtelen elhunyt Les Gábor nagybányai születésű fazekasmester, népi iparművész, a Népművészet Mestere.

Les Gábor Nagybányán született 1955-ben. Már alsó tagozatos iskolai tanulmányait a zene és művészeti iskolában végezte. Hatodikos korától fazekassággal foglalkozott, amikor is beiratkozott a Nagybányai Népi Művészeti iskolába, Bagossy Sándor tanár irányítása alatt.

Érettségi után a nagybányai Faimar kerámia- és porcelángyárban, valamint a Felsőbányai Fazekas Műhelyben dolgozott és alkotott.

1989 elején meghívták egy kiállításra az NDK-ba, ahonnan már nem tért haza, hanem Magyarországot választotta új otthonaként.

A 90-es évektől kezdődően teljesedett ki művészi és népművészeti pályafutása. Budapesten is sokat tevékenykedett, de inkább a Mátra alatti Bodonyban alakította ki alkotói életének helyszínét.Kiállítások egész sora következett Budapesten, Bukarestben, Kolozsváron, Brassóban és persze Nagybányán. Szombatonként korongozó foglalkozást tartott éveken át a Szentendrei Skanzenben.

A 2000-es évektől következtek az általa szervezett Fazekas találkozók sora Magyarországon és Romániában egyaránt. 2017-ben a magyar kormánytól megkapta a népművészeknek szóló legrangosabb díjat, a Népművészet Mestere-díjat. Romániában a Hagyományok Akadémiájának tagjává választották. Az évek során gazdag alkotói és szervezői tevékenységéből kifolyólag rengeteg állami és önkormányzati díjban, elismerésben részesült.

A Főtér Fesztivál 2019-re tervezett kiállítását hirtelen bekövetkezett halála ellenére megtartják, ezáltal a nagybányaiak szeptember 19-én, csütörtökön 17.45-től (István Szálló - Fesztiválos művészeti központ - Új Bergeráj) is megemlékezhetnek Les Gáborról.

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Szöllősi Gáborné 2022.08.21 12:58:04
Személyesen ismerhettem Fazekasmester urat, hálát adok az Istennek, többször is felkerestem Kossuth utcában, nagylelkű, igazhitű, csodálatos ember, férfias, magabiztos, kitart elvei mellett, nem lehetett alkudni, ami rendkívül szimpatikus, szerette családját, büszke feleségére aki, igazi szép asszony, méltó párja Gábor mester úrnak, tisztelettel, szöllősi márta


Reklam


Reklam
Uj Szo
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek