no
2024. április 20., szombat Konrád, Tivadar napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Ludovic Orban visszaadta kormányalakítási megbízását, Nicolae Ciucă lehet az államfő favoritja

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Visszaadta a kormányalakítási megbízását Ludovic Orban miniszterelnök-jelölt, ügyvivő kormányfő, miután a parlament nem szavazott a bizalmat az új kormánynak a házszabály által megszabott 15 nap alatt – jelentette be kedden Klaus Johannis államfő.


A jobboldali elnök a Szociáldemokrata Pártot (PSD) tette felelőssé a kormányválság elhúzódásáért, arra hivatkozva, hogy PSD bojkottálta a hétfői bizalmi szavazást, hozzájárulva ahhoz, hogy a parlament határozatképtelen legyen a voksolás napján. Johannis szerdára újabb egyeztetésekre hívta a parlamenti pártokat és nem tartja kizártnak, hogy a nap végéig megnevezi kormányfő-jelöltjét.

Johannis hozzátette: továbbra is Ludovic Orbant tekinti a legesélyesebbnek arra, hogy kormányalakítási megbízást kapjon. Egyre több bukaresti hírportál cikkezik ugyanakkor arról, hogy nem hivatalos értesülések szerint az államfő mégsem a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökét, hanem Nicolae Ciucă védelmi minisztert vagy Bogdan Aurescu külügyminisztert nevezi ki miniszterelnök-jelöltnek. Sajtóértekezletén Johannis kitérő választ adott arra az újságírói kérdésre: továbbra is előrehozott választásokat szorgalmaz-e, és Ludovic Orban kormányalakítási próbálkozását, amelyről végül is nem szavazott a parlament, beleszámolja-e a két meghiúsult kormányalakítási kísérletbe.

Az elnök szerint „nincs értelme” számolgatni a próbálkozásokat, a lényeg az, hogy Romániának kormányra van szüksége és el kell kerülni a patthelyzet kialakulását. Az államfő újabb támadására reagálva Marcel Ciolacu, a szociáldemokraták ideiglenes elnöke azt mondta: nem a PSD, hanem Johannis idézte elő a válságot azzal, hogy nem volt hajlandó a baloldali pártok által támogatott és parlamenti többséggel is rendelkező független jelöltnek kormányalakítási megbízást adni, ehelyett – a saját pártja által sem támogatott – Orban újabb jelölésével „bohózatba” sodorta az országot. Ciolacu hozzátette, a legnagyobb frakcióval rendelkező PSD ezúttal nem tesz javaslatot újabb miniszterelnök-jelöltre, hanem szakértői kormány felállítását javasolja.

Felszólította ugyanakkor az államfőt, hogy „ne bújjon” Nicolae Ciucă pozitív megítélése mögé. Az alkotmánybíróság hétfőn megállapította, hogy az államfő alkotmányos konfliktusba került a parlamenttel, amikor a frissen leváltott Orbant bízta meg ismét kormányalakítással. A testület szavazattöbbséggel hozott határozatában leszögezte: a kormányalakítási megbízásnak csak az lehet a célja, hogy a jelölt parlamenti többséget szerezzen egy új kormány beiktatása érdekében, vagyis nem az, hogy a parlament leszavazza a kormányfő-jelöltet és közelebb vigye az elnököt a parlament feloszlatásához.

(kronikaonline.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek