Reklam
2024. március 19., kedd József napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Macron: A NATO agyhalott

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Macron a brit The Economist című gazdasági lapnak adott interjújában úgy fogalmazott, hogy a NATO agyhalott, mert nincs semmifajta egyeztetés a stratégiai döntéseknél az Egyesült Államok és NATO-szövetségesei között.


Angela Merkel német kancellár és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár egyaránt visszautasította Emmanuel Macron francia elnök kijelentését. Merkel a NATO-főtitkárral közösen tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján Berlinben leszögezte, hogy Macron drasztikus szavai nem tükrözik az ő nézeteit a szövetségen belüli együttműködéssel kapcsolatban.

Úgy vélem, szükségtelen az ilyen túlzás, még akkor is, ha vannak problémák, és össze kell szednünk magunkat - hangsúlyozta Merkel. Macron drasztikus szavakat használt, én nem így látom az együttműködést a NATO-ban. A transzatlanti partnerség nélkülözhetetlen számunkra - fűzte hozzá. Merkel szerint a katonai szövetség számos területen jól működik.

Stoltenberg szintén elutasította Macron bírálatát, s csatlakozott a német kancellár szemléletéhez.  A NATO erős - hangsúlyozta a főtitkár.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár egyébként a nap folyamán az egyik legtekintélyesebb német közhasznú alapítvány, a Körber Alapítvány (Körber Stiftung) berlini rendezvényén beszélt arról, hogy a védelmi kiadások - Washington által megkövetelt - növelése Németország érdekét szolgálja.

Elvárom, hogy a szövetségi partnerek eleget tegyenek kötelezettségeiknek - mondta Stoltenberg, és emlékeztetetett, hogy a NATO-tagállamok kötelezettséget vállaltak védelmi kiadásaik növelésére.

Stoltenberg hangsúlyozta: Németországnak és a többi tagországnak nem azért kell többet költenie ilyen célra, hogy ezzel személy szerint neki vagy az Egyesült Államoknak szívességet tegyen, hanem mert ez a saját biztonságuk végett az érdekükben áll.

Egyben Berlin vezető szerepét méltatta a NATO-ban. Németország több évtizeden át megbízható partnernek bizonyult. Erős Németországra van szükségünk a NATO középpontjában és az európai biztonság szempontjából - hangoztatta. Rávilágított: Németországnak erős NATO-ra, a NATO-nak pedig erős Németországra van szüksége.

Stoltenberg szót ejtett az Egyesült Államok és a többi NATO-tagállam nézeteltéréseiről is. Kijelentette: nem becsüli alá a problémákat, ugyanakkor amikor a NATO tényleges szerepéről, a kollektív védelemről van szó, a katonai szövetség az utóbbi évekhez képest mára több tartalmat és lényegi elemet nyújt.

(index.hu)

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek