Magyarország sértegetése közepette szavazta meg a román parlament a Trianon-törvényt, ünnepnap lehet a diktátum évfordulója

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Erről a nehéz témáról nem lehetséges racionálisan vitatkozni, hiszen az érzelmileg eltérő, ellentétes álláspontokra helyez bennünket – hangoztatta Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a trianoni békediktátum romániai megünnepeltetéséről szóló törvénytervezet parlamenti vitáján. A bukaresti képviselőház szerdán elfogadta a törvénytervezetet, amely a „trianoni szerződés napjává” nyilvánítja június 4-ét Romániában.


A bukaresti képviselőház szerdán tűzte napirendjére az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) előterjesztését, amelyet tavaly ősszel a szenátus már hallgatólagosan elfogadott. A törvénytervezet a trianoni szerződés napjává nyilvánítja június 4-ét Romániában, és lehetőséget teremt Erdély elcsatolásának megünneplésére. A Trianon-törvényt 235 szavazattal 21 ellenében és 25 tartózkodás mellett szavazta meg a bukaresti képviselőház, hatályba lépéséhez pedig már csak Klaus Iohannis államfő aláírására van szükség.

A román törvényhozók egytől egyig üdvözölték a jogszabályt. Titus Corlăţean, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátora – a jogszabály előterjesztője – a vita során azt igyekezett bizonygatni, hogy a törvény nem irányul egy nemzeti kisebbség vagy egy másik állam ellen. HIRDETÉS Ehhez képest a PSD szenátora adott pillanatban nacionalista, idegengyűlölő pártnak nevezte a Jobbikhoz hasonlóan a Fideszt is. Szerinte ezek a magyarországi alakulatok az elmúlt években többször „megsértették” a román nemzetet, többek között a honosítással vagy a nemzeti összetartozásról szóló törvénnyel. Daniel Gheorghe.

A kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) honatyája azt hangoztatta, hogy a trianoni szerződést nem lehet megkérdőjelezni, szerinte ugyanakkor Orbán Viktor magyar kormányfőnek „módosítania kell az irodájában őrzött térképeket”. „Be kellene látnia (Orbán Viktornak – szerk. megj.), hogy bármilyen, a trianoni békeszerződés előtti realitáshoz való visszatérés kísérlete idejétmúlt, jogtalan és nevetséges erkölcsi, valamint a nemzetközi jog szempontjából” – jelentette ki a liberális politikus. Hosszasan méltatta a törvényt Varujan Pambuccian, a – nem magyar – kisebbségi frakció vezetője is. Az örmény származású politikus szerint a frakció tagjai által képviselt romániai nemzetiségi csoportok egyike sem tekint úgy a kezdeményezésre, mint amely a magyar nép ellen irányul. „Számunkra Nagy-Románia létrejötte rendkívül fontos momentum volt, amely révén valósággá váltak a gyulafehérvári nyilatkozatban rögzített eszmék” – hangoztatta Pambuccian.

Kelemen Hunor parlamenti felszólalásában elmondta, ha rajta múlik, erről a törvényjavaslatról nem most vitáznának. A politikus közölte, ami száz évvel ezelőtt történt, az a román nemzetnek érthetően nagy örömet okoz, a magyar nemzet és a romániai magyarok számára viszont óriási veszteség, és szomorúságra ad okot. Ezt a tényt szerinte a mostani vita és a törvényjavaslat sem az egyik, sem a másik oldalon nem tudja megváltoztatni. „A múlt mögöttünk van, és ott is marad. Persze, ismerem a mondást, hogy semmi nem bizonytalanabb a múltnál, és tudom, hogy a múlttal a jövő végtelenségig manipulálható. Mégis meg vagyok győződve arról, hogy a parlamentben sokkal hasznosabb és gyakorlatiasabb lenne, továbbá a ma és a holnap igazságához is közelebb állna, ha olyan témákat találnánk, amelyek közelebb hoznak bennünket, nem pedig elválasztanak. Az ilyen témák pedig a mában és a jövőben keresendők, és kevésbé a múltban!” – hangsúlyozta Kelemen Hunor. A politikus úgy vélte, a trianoni törvényjavaslat sem magát a múltat, sem a múlt megértését nem változtatja meg, viszont azt a reményt sem táplálja, hogy a közép- vagy hosszabb távú jövő más, jobb, biztonságosabb lesz, kevesebb bizonytalanságot hordoz, mint a tegnap. Kelemen felhívta a figyelmet, hogy a többségnek minden esetben felelőssége van a kisebbségért, a mi esetünkben a román többségnek a romániai magyar kisebbségért.

„Románia nemcsak Erdély területével, hanem velünk is gazdagodott, kulturális örökségünkkel, múltunkkal együtt. Hogy milyen körülmények között él egy kisebbség, hogyan érzi magát a szülőföldjén, az pedig elsősorban a többségen múlik. Mi, akik Romániában maradtunk, elfogadtuk, hogy ez az ország a mi országunk is, a mi otthonunk is, és itt szeretnénk jövőt építeni gyermekeinknek” – állapította meg az RMDSZ vezetője.

Szerinte egy erős, magabiztos, bűntudat nélküli többség soha nem fitogtatja hatalmát, nem hoz létre szándékosan olyan helyzeteket, amelyben a másik megalázottnak érzi magát, ahol őt kigúnyolják, megbélyegzik, ahogyan tették azt a román politikusok az elmúlt három hétben. 

A politikus arról is beszélt, hogy a románok – függetlenül attól, hogy hol élnek, melyik országban – csak a román nemzet részei maradnak, ami természetes, akárcsak az, hogy a magyarok is a magyar nemzet részei függetlenül attól, hogy hol élnek. Kelemen szerint a nemzeti szolidaritás és a felelősség nem irányul senki ellen, ma a dolgok rendkívül világosak az Európai Unióban és a NATO-ban. Közölte, továbbra is a románok és a magyarok közötti kiegyensúlyozott kapcsolatok mellett érvel, és abban bízik, eljön majd a nap, amikor sikerül megtalálni azokat a pillanatokat, amelyeket együtt tud ünnepelni a két nép, amelyek közelebb hoznak bennünket, és nem távolítanak el egymástól.

Amennyiben a Titus Corlățean PSD-s szenátor, volt külügyminiszter által kidolgozott törvénytervezetet a román alsóház is elfogadja, Románia minden évben megünnepelheti a trianoni szerződést. A kormánynak és a helyi hatóságoknak gondoskodniuk kell majd arról, hogy június 4-én kitűzzék a köztereken Románia nemzeti lobogóját.

A jogszabály felhatalmazza az állami és helyi hatóságokat, hogy logisztikai vagy költségvetési támogatást nyújtsanak a trianoni szerződés jelentőségét tudatosító tudományos, oktatási, kulturális rendezvények megszervezéséhez, amelyekről a román közszolgálati médiának is be kell számolnia. A törvénytervezet indoklása úgy írja le a trianoni békeszerződést, mint a román nép számára kiemelt fontosságú jogi eszközt, amelyre a román–magyar kétoldalú kapcsolat épül. Az előterjesztés szerint a békeszerződés jogi értelemben „szentesítette Erdélynek az anyaországhoz, Romániához történő visszatérését, megerősítve a régióban többségben élő románok politikai és állampolgári jogait”. A kezdeményezők leszögezik, hogy „a történelem újraírására tett bármiféle kísérlet, a revizionista álláspontok hangoztatása az Európai Unióban manapság már nem elfogadható”.

Tavaly októberben egyébként Corlățean a PSD-ből való kilépését is kilátásba helyezte amiatt, hogy az általa beterjesztett tervezet nyilvános vitáját párttársai távozásukkal – szerinte szándékosan – megakadályozták, és emiatt a felsőházban vita nélkül, hallgatólagosan ment át az előterjesztés.

(kronikaonline.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukReklam


árfolyam:
1 euro = 4.9188 RON
1 dollár = 4.0604 RON
100 forint = 1.4097 RON

NAGYBÁNYAI ESEMÉNYNAPTÁR

rmdsz nb
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Kapcsolat helyi pilótákkal Kedves Nagybányaiak! Olyanokkal szeretném felvenni a kapcsolatot, akik vitorlázórepülnek, (...)

scharzandre39@gmail.com Finanszírozás Sziasztok, hitelügynök vagyok, aki személyes kölcsönöket nyújt (...)

Gyors és megbízható hitelajánlat Hitelre van szüksége, vészhelyzet esetén vásárlási projekthez, kölcsönhöz vagy (...)

adj fel hirdetést
no

SZAVAZÁS

Hogyan áll hozzá a jelenlegi járványhoz?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

RobertTef Lakossági fórumot tart a nagybányai (...)

FB friends spy is a facebook (...)

DottSoina Vasárnapi szentmise élőben a (...)

lower price on finasteride camber

Davidatoff Megmenthet az okostelefon az (...)

п»їDear Fighter Pilots, [b]I (...)

Szakács Csaba Háromnyelvű helységnévtáblát (...)

Tisztelet a városi román (...)

Kopanyi Vilma Tisztújítás 2021 - felsőbányai (...)

Sok sikert mindenkinek

FerFrwau Megmenthet az okostelefon az (...)

CROWN Tidings from Span - (...)

Szika Levente Zoltán VIDA ZOLTÁN (1941-2021)

Nyugodjék békében! Őszinte (...)

Ildikó Biró A magyar állam körözte le a Szilágy (...)

Mennyi lehet a felújítási költség (...)

Máriás József VIDA ZOLTÁN (1941-2021)

Nyugodj békében, drága barátom, (...)

Csongor Huba Varady Tisztújítás 2021 - A nagybányai (...)

Ruskál Mátyás hiányzik a (...)

Kedves György Magyar találmány, amelyért hercegek (...)

Szinte hihetetlen, a magyar innováció (...)

Jurca Krisztián Tamás A határig tervezik az M3-as (...)

Nagyon jó! Király!

székely lászló géza Németh László születésének 120. (...)

Hazánk egyik legkiválóbb ,széles (...)

Judith Gorog 125 éves a Nagybányai Művésztelep - (...)

Izgalommal varom az eloadast, sok (...)

KelepElek A kutyatulajdonosok (...)

Gyihhááá! Illegális (...)

Miskolczi Katalin 125 éves a Nagybányai Művésztelep - (...)

Sok sikert a programhoz, már naGyon (...)

Extractionmrg A Szent István Napok 2020 további (...)

collection of poems composed

AndrewDuata Ismét lakossági fórumot szervez a (...)

https://zootovaryvsem.org/ (...)

Dániel Penkov Mikola András: Színek és fények (3.)

Várom a folytatást' Ezek után (...)

Ferenc Seres A járvány kezdetétől számítva 800 (...)

Sajnos Nagybánya lakosait megviselte a (...)

RIST ZITA A városfejlesztés és városarculat (...)

Kedeves varosi tanacsosok!amit fentebb (...)

Katalin Nászta Kétszáz évvel ezelőtt nyitotta meg (...)

Köszönöm a cikket!

Libik Jòzsef Ismét lakossági fórumot szervez a (...)

Jò napot.Libik Jòzsef vagyok.Jelenleg (...)

Dr Daróczi János Huszonnégy református elkezdte (...)

Példaértékű kezdeményezés!

Nagy István Bemutatkoznak az RMDSZ Máramarosért (...)

Máramaros megye NEM maradt parlamenti (...)

Attila Szász Ismét lakossági fórumot szervez a (...)

Sok sikert a fórumnak.

Varga Gábor Emil Boc nem örül, hogy RMDSZ-es (...)

Elég nagy baj!

Kinczel Ferenc Új székháza lesz a Nagybányai (...)

Vigyázzatok a fejetekre el ne (...)

Éva Bondorné Tisztelt Képviselő Úr, mondjon le!

Nem érdekel mi van Nagybányán! Van (...)

Zita Rist Szakmaképzés líceumi diákok (...)

Erdemesnek Tarta am felmerni hogy az (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh
tajkepfesto300-200
FF2020
Reklam