rmdsz 1
2024. március 29., péntek Gedeon napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

„Magyarosabb” karácsonyi vásárt kér Kolozsváron a Musai–Muszáj, az RMDSZ egyeztet

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A kolozsvári karácsonyi vásár „magyarosításában” nyújtott lépéseiről számolt be szerdán az RMDSZ, miután a Musai–Muszáj szervezet a többnyelvűség megteremtése érdekében fordult a szövetséghez.


A többnyelvűségért küldő Musai–Muszáj akciócsoport kedden közzétett bejegyzésében felhívta a figyelmet, miszerint épül a karácsonyi vásár a kincses város Főterén, így idén is időszerűvé vált, hogy Kolozsvár magyar érdekképviselete tegyen a többnyelvűségért. A szervezet többek között azt firtatta, lesz-e magyar felirat a vásár kapuin és a vásáros házikókon, lesz-e teljes értékű magyar nyelvű weboldala és programfüzete a rendezvénynek, hallhatunk-e magyar nyelvű karácsonyi kántálást is napközben a román, német, angol és roma énekek mellett.

Az akciócsoport szerint az RMDSZ alpolgármesterének és három tanácsosának hatékony közbenjárására van szükség, hogy idén karácsonykor méltó módon jelen legyen a magyar nyelv Kolozsvár Főterén.

Az RMDSZ szerdán reagált is a felhívásra, közölve: jelenleg is zajlanak az egyeztetések a kolozsvári karácsonyi vásárt szervező vállalat és a szövetség kolozsvári szervezetének tanácsosi frakciója között, hogy 2019-et követően idén is legyenek magyar programok és magyar nyelvű kommunikáció a szervezők részéről.

„Csakúgy mint az eddigi években az idei vásárra készülve már időben megkerestük a szervezőket. Azt kértük tőlük, hogy magyar felirat is köszöntse a rendezvényre kilátogatókat, az esemény honlapja és a közösségi média oldala pedig magyarul is legyen elérhető és magyar fellépőket is láthasson a nagyközönség az egy hónapos rendezvény alatt. Ehhez felajánlottuk a segítségünket a magyar nyelvű fordításban és több magyar nyelvű fellépővel is összekötöttük a szervezőket” – idézte Oláh Emesét, Kolozsvár RMDSZ-es alpolgármesterét az alakulat közleménye.

Rácz Béla Gergely, az városi tanácsosi frakcióvezetője hozzátette, a jelenlegi szerződés a polgármesteri hivatal és a cégcsoport között hamarosan lejár, utána az RMDSZ frakciója csak olyan tervezethez adja majd a támogatását, amelyben a kivitelező minden felületen vállalja a magyar kommunikációt, valamint teret biztosít a magyar fellépőknek is. Egyébként a Musai–Muszáj a karácsonyi vásár 2019-es kiadása során is felhívta a figyelmet a kétnyelvűség hiányára (a rendezvény 2020-ban a koronavírus-járvány miatt elmaradt). „Nem lehet normális, hogy a város nyilvános tereiből évtizedek óta módszeresen száműzik 50 000 lakos anyanyelvét!” – kifogásolta annak idején az akciócsoport. A szervezet leszögezte: a többnyelvű feliratok kihelyezése nem a román nyelv ismeretének a hiánya miatt indokolt, hanem a különböző nyelvi közösségek elfogadottságát, baráti együttélését és a kölcsönös tiszteletet vállalja fel. Akkori felhívásuk hatására a szervezők egy héttel a megnyitó után magyarul is feltüntették a „Karácsonyi vásár” feliratot a Kolozsvár Főterén elhelyezett vásárkapun.

(kronikaonline.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Ö Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei miatt. Hiteleket és befektetéseket vállalok mindenféle ügylethez. Kérjük, a hiteligénylésben pontosan adja meg a kért összeget és dátumot, hogy cserébe be tudjam mutatni Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek