no
2024. április 19., péntek Emma napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Mától szigorodtak a járványügyi szabályok Magyarországon

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Müller Cecília országos tisztifőorvos beszámolt arról, hogy húsz óvodában és hat iskolában rendeltek el rendkívüli szünetet.


Az országos tisztifőorvos (fotónkon, MTI/Balogh Zoltán) ismertette a legfrissebb járványadatokat. Az elmúlt 24 órában 876 új fertőzöttet regisztráltak – így összesen már 18 ezer 866-ot –, közülük 13 ezer 779 az aktív fertőzött. Meghaltak 686-an, 4401-en pedig meggyógyultak. Jelenleg 463-an vannak kórházban, közülük 35-en lélegeztetőgépen. A tavaszi első hullámhoz képet most jellemzően a fiatalok kapják el a vírust, de az idősebb korosztály ugyanúgy veszélyben van, mint pár hónappal ezelőtt.

Müller Cecília ismertette a mától hatályos új szabályokat is. Mostantól nem elég a sál, hanem orrot, szájat eltakaró textil- vagy orvosi maszkra van szükség. S most már nem csupán az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön kell ezeket hordani, hanem a bevásárlóközpontokban, mozikban, színházakban, egészségügyi és szociális intézményekben, ügyfélszolgálatokon. Az országos tisztifőorvos ugyanakkor mindenhol ajánlja a maszkok viselését, ahol zárt térben többen tartózkodnak, például a kozmetikai szalonokban, fodrászatokban. Könnyebbség ugyanakkor, hogy a kötelező hatósági házikarantén időtartama 14 napról 10-re csökken, mivel a fertőzés jellemző lappangási ideje 5-6 nap. Ezzel a változással megegyezik a karantén ideje a külföldről hazatérők idejével, akik nem akarnak két negatív tesztet produkálni. Ám az, aki igazolt fertőzöttel került kapcsolatba, nem szabadulhat két negatív teszttel, neki le kell tölteni a 10 napos karantént. Egyébként a tesztek hatósági árasak lettek, legfeljebb 19 ezer 500 forintba kerülhetnek.

Az országos tisztifőorvos arról is beszámolt, hogy húsz óvodában és hat iskolában rendeltek el rendkívüli szünetet. 186 intézményben döntöttek az tantermen kívüli digitális oktatásról, ez 177 esetben csupán egy-egy osztályra vonatkozik, 9 helyen az egész iskolára.

Kiss Róbert alezredes az Operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese arról beszélt, hogy hat év fölött kötelező a maszkviselet. Továbbá elmondta azt is, hogy a tömegközlekekedési eszközről le kell szállítani azokat, akik megszegik a maszkviselési szabályokat, illetve az intézményekből el kell őket küldeni. Ha a renitensek a felszólításoknak nem tesznek eleget, a rendőrséget kell értesíteni, ők egyébként saját hatáskörben is ellenőriznek. Még arról adott tájékoztatást az alezredes, hogy nem lehet tartani 500 fő feletti zenés-táncos rendezvényeket, illetve a vendéglátóhelyeknek este 11 órakor be kell zárniuk.

(mandiner.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

HITEL VÁLLALKOZÓKNAK HITEL VÁLLALKOZÓKNAK Személyi kölcsönre van szüksége cége számára? Ne habozzon (...)

HITEL VÁLLALKOZÓKNAK HITEL VÁLLALKOZÓKNAK Személyi kölcsönre van szüksége cége számára? Ne habozzon (...)

HITEL VÁLLALKOZÓKNAK HITEL VÁLLALKOZÓKNAK Személyi kölcsönre van szüksége cége számára? Ne habozzon (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek