Reklam
2024. március 19., kedd József napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Meghalt Elekes Emma, Szatmár felejthetetlen színésznője

| Vélemények 1 | Nyomtatom | A+ | A-

Elhunyt Elekes Emma, a szatmárnémeti Harag György Társulat alapító és örökös tagja, Szatmár felejthetetlen színésznője – közölte közösségi oldalán a társulat.


Elekes Emma Kolozsváron született 1932. szeptember 17-én. A Kolozsvári Magyar Művészeti Intézet elvégzése után az 1953-ban Nagybányán indult, majd Szatmárnémetiben színtársulatot létrehozó együttes alapító tagja. „Hízzál meg, egyél sok vitamint, hogy fizikai erővel, hangerővel és lélegzési-technikai tökéletességgel szólaljon meg benned nagy érzésgazdagságod” – írja Tessitori Nóra 1954 novemberében a kezdő színésznőnek. Elekes Emma így emlékezik vissza pályájára: Eljátszottam a világirodalom legnagyobb szerepeit, jól vagy rosszul, nem tudom, örömöt is okozott, keserűséget is.” Elekes Emma munkássága fontos színháztörténeti fejezet Szatmárnémetiben.

Tehetségét kitüntetések egész sorával ismerte el a szakma: 1958-ban, Bukarestben a Színházi Fesztivál első, 1962-ben harmadik díját nyerte el. 1966-ban Prágában, 1974-ben Varsóban is kitüntették. 1993-ban Kisvárdán a legjobb női alakítás díját nyerte el. 1994-ben Poór Lili-díjat, 1995-ben, Kisvárdán életműdíjat kapott.

1996-ban az EMKE életműdíját vehette át. 2005. decemberében Elekes Emma színművész kapta a Magyar Játékszíni Társaság életműdíját, amely egy határon túli művész szakmai, művészetfenntartó és megtartó tevékenységének elismerését jelzi. A művésznő több mint három évtizeden át a szatmárnémeti társulat sikeres színészeként vált a közönség kedvencévé, és alakított százhúsznál több szerepet. 2010 óta a Harag György Társulat örökös tagja. A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata Elekes Emmát saját halottjának tekinti.

(kronika.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

seresterezia@yahoo.com 2019.04.08 11:05:33
Nyugodjon bekeben szatmari kozonseg kedvence volt mindenki szerette


Reklam


Reklam
Uj Szo
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek