Reklam
2024. március 19., kedd József napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Megrohamozták a Sapientiát az online felvételin

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem mindhárom karán jelentős mértékben növekedett a képzések iránti érdeklődés a tavalyi év hasonló időszakához képest. Az alap- és mesterképzéses szakokra összesen 1223-an jelentkeztek.


A Sapientia csíkszeredai épülete

„Sikeresnek bizonyult az első online felvételi iratkozás a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen” – tájékoztatott keddi közleményében a felsőoktatási intézmény. Közölték: az intézmény mindhárom karán jelentős mértékben növekedett a képzések iránti érdeklődés a tavalyi év hasonló időszakához képest.

Az alap- és mesterképzéses szakokra összesen 1223-an jelentkeztek. Csaknem húsz szak Csíkszeredában A Csíkszeredai Karon alap- és mesterképzésen 18 szakot hirdettek meg, amelyekre összesen 391-en jelentkeztek, ami 37 százalékos növekedést jelent.

A legkeresettebb szakoknak idén is a gazdasági informatika, könyvelés és marketing bizonyultak, a tandíjmentes helyekre kétszeres volt a túljelentkezés. A mérnöki képzések iránt is nagyobb érdeklődés mutatkozott, legnépszerűbbnek a génsebészet szak számított. A humántudományokhoz kapcsolódó szakok esetében különösen a román–angol szakon volt versengés a tandíjmentes helyekért. A mesterképzések iránt továbbra is nagy igény mutatkozik, a vezetés és szervezés szakon beteltek a helyek, ahol 36-an jelentkeztek a 20 tandíjmentes helyre. Az eredményesen felvételizettek 2020. július 28–31. közötti időszakban foglalhatják el a helyeiket. A fennmaradt helyekre ősszel, 2020. szeptember 2–8. között hirdetnek online, díjmentes felvételit. 50 százalékot megközelítő növekedés Kolozsváron A Kolozsvári Kar öt alap- és két mesterképzésen hirdetett helyeket idén nyáron, összesen 165-en iratkoztak be. A 2020-as felvételin 47 százalékos növekedés volt tapasztalható, és több szakon is túljelentkezés volt.

A Sapientia kolozsvári épülete

A kar valamennyi képzésén nőtt a beiratkozók száma, a filmművészet, fotóművészet, média alapszakon már be is teltek a helyek, a 2020 őszén induló táncművészet alapképzés népszerűségének bizonyítéka pedig a kétszeres túljelentkezés, így erre a szakra is csak jövőre iratkozhat, aki lemaradt. A filmtudomány mesterképzésre csak ősszel hirdetnek helyeket, ugyanekkor lehet majd iratkozni a karon fennmaradó helyekre is. Még nagyobb tolongás Marosvásárhelyen A Marosvásárhelyi Karra idén a 13 alapképzési és 4 mesteri szakra 667-en jelentkeztek, ami 60 százalékos növekedést jelent a tavalyhoz képest. A tandíjmentes alapképzési helyek 100 százalékban beteltek.

A Sapientia marosvásárhelyi épülete

Legkeresettebbek a kommunikáció és közkapcsolatok, informatika, valamint fordító és tolmács szakok voltak, ahol többszörös volt a túljelentkezés. Növekedett az érdeklődés a mérnöki szakok iránt, és jobb lábbal indult az új erdőmérnöki képzés a Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központban – hangsúlyozza az egyetem közleménye. A fennmaradt helyekre a beiratkozás 2020. szeptember 4–7. között online, díjmentesen történik.

(kronikaonline.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek