Reklam
2024. március 19., kedd József napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Miért lassú a gyorsposta?

| Vélemények 1 | Nyomtatom | A+ | A-

Apjok Norbert Máramaros megyei parlamenti képviselő nemrég kérdést intézett a Távközlési és Informatikai Minisztérium illetékeseihez, azzal kapcsolatban, hogy az e-kereskedelem térhódításával egyidejűleg a Román Posta egyre inkább hátrányba kerül a magánszolgáltatókkal szemben, a pontatlan szolgáltatások miatt.


A képviselő levelében vázolta a tárcavezetőnek azt a mindenki által ismert tényt, hogy a Román Posta külföldi csomagküldő szolgálata lassú és nem megfelelően működik, pedig az on line vásárlások évről-évre ugrásszerűen nőnek. Ez a növekedés óriási piaci lehetőséget jelent a posta számára, amit sajnos a társaság nem aknáz ki kellőképpen.

,,Számos esetben egy-egy külföldről, például Kínából rendelt csomag 2-3 hét alatt ér az országba, itt pedig még további két hétig «utazik», amíg célba juttatják. Gyakorlatilag a csomag ugyanannyi idő alatt szeli át az országot, mint amennyi idő alatt kel át egy kontinensen. Míg a Román Posta által szállított csomagok hozzávetőleg egy hónap alatt érnek el a címzetthez, a hazai vagy külföldi magán futárszolgálatok által szállított csomagok 3-5 munkanap alatt már célba is érnek.

A helyzet a belföldi szállítmányozás esetében sem jobb. Míg a magán futárszolgálatok egy-két nap alatt juttatnak el egy-egy csomagot,addig a Román Postának mindez 3-5, bizonyos esetekben akár 6-8 munkanapot vesz igénybe” – mondta Apjok Norbert.

A felvázoltak alapján a képviselő azt kérdezte a tárcavezetőtől, hogy van-e a minisztériumnak korszerűsítési és fejlesztési terve a Román Posta szolgáltatásainak a hatékonyabbá tételére, hogy ily módon az érintettek a lehető legrövidebb időn belül hozzájussanak csomagjaikhoz, illetve, ha van erre vonatkozó terv, mikorra kell azt életbeültetni?

A szakminisztérium – akárcsak a korábbi kérdések esetében – átruházta a válaszadást az illetékes intézményre, nevezetesen a Román Posta Részvénytársaságra, ahonnan dióhéjban összefoglalva az a válasz érkezett, hogy az ünnepek előtti csúcsidőszakokban tapasztalható forgalomnövekedések okozta késések kizárólag a nehézkes vámolási rendelkezéseknek tudhatók be.

Ugyanakkor Tudosie Mircea, a Román Posta vezérigazgatója azt is közölte, hogy a helyzet orvoslására különféle szervezési változtatásokat léptettek életbe. Ezek között van a számítástechnikai háttér fejlesztése, a számítógépes mellékszolgáltatások fejlesztése, a hétvégi program bevezetése (túlórázással), a Kínából érkező csomagoknak az Otopeni-i repülőtéren történő ütemezése. Ezen kívül, az igazgatótanács jóváhagyta egy automata csomagszortírozó gép vásárlását is, ami szintén felgyorsítja majd a külföldi csomagküldéseket.

A válaszra reagálva, Apjok Norbert lapunknak elmondta: ,,Ismét a papíron történő fejlesztések tipikus esetét látjuk. Elfogadhatatlan, hogy mindig csak tanulmányokról, tervekről beszéljünk, miközben a valós megvalósítások hiányoznak. Európai Uniós alapokból megvalósítható lett volna a posta fejlesztése, hogy korszerű szolgáltatást nyújthasson, választ adva a 21. század kihívásaira. Még mindig nem késő, de ehhez tovább kell lépni, hogy ezek a fejlesztések ne csak papíron létezzenek.”

Mindaz tehát, amit a vezérigazgató mond nagyon jó és nagyon szép, azonban a kérdés továbbra is megválaszolatlan marad: mégis miért versenyképesebbek a magán futárszolgálatok, mint a Román Posta, hiszen – gondolom – rájuk is ugyanazok a vámszabályok érvényesek?

 

Tamási Attila (Bányavidéki Új Szó)

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Erika 2019.02.07 15:02:40
Az semmi,de egy levél Kolozsvárra 6 nap alatt megy el és nem az ünnepi idõszakról van szó!
Vagy amikor megérkezik a tej,tejfel a román postára,felállnak és otthagyják az embereket a sorban,addig amig szépen kiválasztják az árujukat.Miért nem vonja felelõségre senki az alkalmazottakat?


Reklam


Reklam
Uj Szo
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek