Reklam
2024. március 19., kedd József napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Milan Kunderáé idén a Franz Kafka-díj

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Milan Kundera, a Franciaországban élő cseh származású író kapja idén a Franz Kafka-díjat.


A nemzetközi zsűri nagyra értékeli Milan Kundera életművét, amelynek rendkívüli súlya van a cseh irodalomban, elismerés övezi Európában és a világban is. Kundera regényeit több mint negyven nyelvre fordították le.

A 91 éves Milan Kundera a döntésre reagálva kijelentette, hogy "megtisztelve érzi magát a díjjal", különösen azért, mert Kafkát "magához nagyon közeli írónak" érzi.

Tavaly Pierre Michon, francia irodalmár kapta a díjat, amellyel 10 ezer dolláros (3 millió forint) pénzjutalom is jár.

A Kafka-díjat – egy bronzplakettet, amely Kafka prágai szobrát ábrázolja – korábban olyan irodalmi nagyságok kapták meg, mint Philip Roth vagy a Nobel-díjas Elfriede Jelinek, illetve Harold Pinter. 2003-ban a díjat Nádas Péternek ítélték oda.

Az elismerést a prágai székhelyű Franz Kafka Társaság adományozza 2001 óta minden évben olyan írónak, akinek munkái minden olvasóhoz szólnak származásra, állampolgárságra, kulturális háttérre való tekintet nélkül. A társaság olyan élő írót tüntet ki, aki műveivel hozzájárult a demokrácia, az egymás iránti tisztelet és a humanizmus elveinek, értékeinek a terjesztéséhez.

A díj odaítélésének egyik feltétele, hogy a kiválasztott író művei tükrözzék a közép-európai szellemi értékeket, eszmeiséget, de nem kell, hogy a díjazott a régióból származzon.

A Kafka-díj ünnepélyes átadását a tervek szerint október második felére tervezik a prágai Óvárosi városházán.

(hvg.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek