Nem mindig érzed, ha a tüdőben már nagy a baj

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

„NEM FULLADSZ, NEM ÉRZEL SEMMIT, ami miatt mentőt hívnál. Nem érzed magad annyira vacakul. Meghagyod másnak, aki rosszabbul van. Te végülis csak fáradt vagy és sokat alszol, meg estére van egy kis lázad is, na oké, de már nem fáj a fejed, meg persze, fáj a hátad, de hát napok óta fekszel, persze, hogy fáj. Jobban vagy ahhoz képest, ahogy voltál pár napja és ezt jól megbeszéled magaddal, hiszen nem érzed magad igazán szarul, ha nagyon kell, felkelsz, megfürdesz. De a pulzoximeter megmondja, hogy sajnos nem vagy mégsem olyan jól. (…) Végül egy telefon után csak bemész a kórházba, ahol kétoldali covid tüdőgyulladást állapítanak meg, befektetnek és azonnal kapod az oxigént és a gyógyszereket.”


A fentieket egy nyilvános Facebook-posztban lehet olvasni, amit a beteg hozzátartozója tett fel a netre, hogy mások okuljanak belőle. A sztori kulcsszereplője, a pulzoximéter egy véroxigénszint mérésére szolgáló orvosi kütyü - ez jelezte a történetben, hogy az enyhe tünetekkel lábadozó covidosnak valójában kezelést igénylő tüdőgyulladása van. Akkor most rohanjunk mind a patikába pulzoximéterért? Nem feltétlenül.

A vérből méri ki az oxigént

A vérben a vörösvértestek, azon belül a hemoglobin-molekulák szállítják az oxigént. A pulzoximéter azt mutatja meg, hogy e molekulák hány százaléka köt ténylegesen oxigént. A vizsgálat egyszerű és fájdalommentes. A műszer otthoni változata jellemzően egy ujjra csíptethető kis kütyü, amiben fényforrás világítja meg az ujjbegyet, látható és infravörös fénnyel. A fényforrások túloldalán szenzorok figyelik, hogy mennyi fény nyelődött el a vérben, és az eszköz a kapott értékekből számolja ki az oxigénszaturációt. Minél magasabb ez az érték, annál jobb – ha a hemoglobinmolekulák túl kevés hányada szállít oxigént, az jelezhet légzőszervi betegséget, keringési problémát, vagy maguknak a vörösvértesteknek a működési zavarát.

 

 

A koronavírus-fertőzés egyik lehetséges szövődménye a tüdőgyulladás, aminek általában elég határozott jelei vannak, ugyanakkor a Facebook-posztban leírt, fulladásos tünetek nélküli eset is könnyen elképzelhető. „Ez orvosilag nem elképzelhetetlen, a sürgősségi ellátásban és intenzív terápiában olykor találkozunk hasonlóval” – mondja Máté-Horváth Nóra aneszteziológus, intenzív terápiás szakorvos. „Általában azoknál a jó állapotú, elsősorban fiatalabb betegeknél fordul elő, akiknek az erőtartalékaik bőségesek, és viszonylag sokáig kompenzál a szervezetük az egyre súlyosbodó betegséggel szemben. Ilyen esetben előfordulhat, hogy az észlelt tünetek sokáig enyhék maradnak, miközben a szervezetben az elváltozás egyre súlyosabb. A páciens a minimális vagy közepes szimptómákkal elvan, aztán amikor elfogynak a tartalékok, hirtelen megjönnek a súlyosabb tünetek.”

A pulzoximéter figyelmeztethet a közelgő veszélyre, és 10-20 ezer forintért beszerezhető - ugyanakkor mégsem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy tessék mindenkinek venni egy ilyen műszert ezekben a járványos időkben. Egyrészt a legtöbb tüdőgyulladásos esetnek azért jól felismerhető tünetei vannak, másrészt bár a véroxigén szintje könnyen mérhető, a kapott eredmény értelmezése nem mindig egyszerű egészségügyi jártasság nélkül.

Egy koronavírussal fertőzött beteg véroxigén szintjét méri egy ápoló 

Sportolóknak, betegeknek

„A véroxigénnek nehéz definiálni a normálértékét” – magyarázza Máté-Horváth Nóra. „Lehet, hogy egy fiatal, sportos embernek 97-99%-os szint a normális állapota. Egy idősebb, egyéb, elsősorban a szív-érrendszert, légzőszervrendszert érintő krónikus betegségektől szenvedő embernél a 94-96% is elfogadható érték lehet. Egy súlyos dohányos esetében akár 85-90% is elfogadható, miközben az említett fiatal sportember 88%-os véroxigénszinttel már talán el is ájulna.”

„A pulzoximéter beszerzését azért nem merem feltétlenül ajánlani, mert a kapott számok kiértékelése olykor egészségügyi jártasságot, orvosi alapismereteket igényel. Az otthoni vérnyomásméréssel szemben, ahol azért jól definiálható a céltartomány, és ez a céltartomány nagyjából minden embernél ugyanannyi, a pulzoximetriás mérés esetén kevésbé könnyű megítélni, hogy pontosan milyen értékeknél van valós baj” – fogalmaz Máté-Horváth Nóra.

Azon túl, hogy a véroxigén normális szintje egyénenként változhat kortól, testalkattól és a szervezet állapotától függően, a mérést is befolyásolhatja több tényező. Az ujjra csíptethető eszköznél ilyen tényező lehet a perifériás keringés állapota, a kéz hőmérséklete, a környezeti fényviszonyok, az eszköz illeszkedése, illetve a gép nem ad pontos eredményt, ha az ujjon fényes körömlakk vagy műköröm van. A kapott százalékértékek pedig önmagukban nem mondanak semmit, ha nincs referenciaértékünk, márpedig egészséges ember ritkán méregeti otthon a véroxigénszintjét (jellemzően hegymászók és más extrémsportolók szokták). Ha az ember lázas, köhög, és azt látja, hogy a korábbiakhoz képest 3-4 százalékpontot esik a véroxigénszintje, tényleg érdemes akár rögtön kórházba menni, de ehhez tudni kell, hogy mihez képest kell azt a 3-4 százalékot számolni.

A szakorvos által mondottak összecsengenek azzal, amit a járvány első hullámakor, tavasszal közölt az amerikai tüdőgyógyászokat tömörítő American Thoracic Society. A szakmai szervezet csak krónikus légúti betegségekben szenvedőknek és sportolóknak javasolta a pulzoximéter beszerzését, emellett arra kérte a lakosságot, hogy ne vásárolja fel az eszközöket, mert előfordulhat, hogy hiány lesz a műszerből a kórházakban. Aki mégis úgy érzi, neki szüksége lehet ilyen eszközre, ne rögtön a vásárlással kezdje, előbb kérje ki a háziorvosa véleményét. „A pulzoximéterrel ártani nem lehet, de a szélsőségek elkerülését javaslom” – összegzi Máté-Horváth Nóra. „Az sem jó, ha nem érzi biztonságban magát otthon, akinek nincs ilyen gépe, és az sem, ha valaki mániákusan méregeti a véroxigénszintjét, és kétségbe esik, ha minimális csökkenést lát.”


(telex.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukszh300 news


árfolyam:
1 euro = 4.8737 RON
1 dollár = 4.0172 RON
100 forint = 1.3544 RON
rmdsz nb
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Hitel az új év megkezdéséhez (Jelentkezés itt) Jó nap, Ebben az évben 2021-ben mindenféle hitelt kínálunk, függetlenül az Ön pénzügyi (...)

Karácsonyi kölcsön 24 órán belül mindenki számára Jó nap, Jelentkezzen ide mindenféle hitelre, ez legális és a megfelelő protokollokat (...)

Hitel mindenkinek ebben az ünnepi szezonban Jó nap, Éppen abban az évszakban érezzük nyomásnak, és ez az év a világjárvány miatt (...)

adj fel hirdetést
n2

SZAVAZÁS

Hogyan áll hozzá a jelenlegi járványhoz?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Feederjen A Szent István Napok 2020 további (...)

books in ancient times was papyrus

Holographiczzv A Szent István Napok 2020 további (...)

Preserved about 300 thousand.

Backlitizl A Szent István Napok 2020 további (...)

new texts were rewritten

Jaheswap A Szatmári Római Katolikus (...)

cialis online pharmacy online cialis (...)

Róbert Szálka Értékek vonzásában – (...)

Ha nem jön köze ez a vírusos (...)

Julka Új igazgatója van a Németh László (...)

Szivbol gratulalok! ♥

Veronica Benedec Új igazgatója van a Németh László (...)

Gratulalok tanarneni

Lenkey Tibor A Nagybánya Tájképfestő Telep 25 (...)

Őszinte köszönetem és elismerésem (...)

Todorovics István A Nagybánya Tájképfestő Telep 25 (...)

Sok sikert a további munkássághoz!

Tompos Opra Ágota A Nagybánya Tájképfestő Telep 25 (...)

Örömmel látom hogy elismerik (...)

Erzsebet Koncz Kovacs Szamosardó, a legmagyarabb település (...)

K Ö S Z Ö N Ö M !

Ulman Mária Mégis lett magyar alpolgármestere (...)

Nagyon sok szeretettel gratulálok Pap (...)

Lenkey Tibor Iványi Grünwald Béla és változó (...)

Tisztelt Szerkesztőség! Előző (...)

Lenkey Tibor Iványi Grünwald Béla és változó (...)

Tisztelt Szerkesztőség! Lenkey Tibor (...)

Felsőkohói templom Nagybányai és máramarosi katolikus (...)

Sarlós Boldogasszony Szentmiséinek (...)

Szent Miklós/Szent Antal templom Nagybányai és máramarosi katolikus (...)

Nagybányai Szent Miklós/Szent Antal (...)

Fernezely Nagybányai és máramarosi katolikus (...)

Nagybányai Árpádházi Szent (...)

Benedek de nem Elek Te is, fiam…? - magán lett az (...)

Brutus véleménye szerin: elmentek (...)

László Béla Te is, fiam…? - magán lett az (...)

Húha! Ezek, a fiúk lányok hogy (...)

Balla Gàspàr Te is, fiam…? - magán lett az (...)

Tisztelt rangos véleményező! Mint (...)

BRUTUS Te is, fiam…? - magán lett az (...)

Tisztelt Szerkesztőség! Az edélyi (...)

Nemeth Nicolae Iuliu A Magyar Szórvány Napja Nagybányán (...)

Engem modfelett elkedvetlenit amikor (...)

Baczynski Gábor Sorsközösségben vagyunk egymással

Imádkozni fogunk, innen Budapestről (...)

Majlatlevente Elkezdik a Szülőföldön magyarul (...)

Már eljőt vagy nem a kifizetés mert (...)

gergyu Beszélgetés Várady Enikővel az (...)

Szép munka, egy nemes ügy (...)

Péter Károly Ismét kapható Nagybányán a HELIKON (...)

Kitűnő alkalom.

Varga Gábor Ismét kapható Nagybányán a HELIKON (...)

Nagyon jó dolog

Nagybánya.ro 52 millió fölött a fertőzöttek (...)

Kedves Kertész Rozália! Igen, kell (...)

Kertesz Rozalia 52 millió fölött a fertőzöttek (...)

Nagybányai nyugdíjas lakosként (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh
tajkepfesto300-200
FF2020
Reklam