Reklam
2024. március 19., kedd József napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Összegyűlt az egymillió aláírás a régiós kezdeményezéshez, de még nem lehet hátradőlni

| Vélemények 1 | Nyomtatom | A+ | A-

Összegyűlt az egymillió aláírás a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) nemzeti régiókért indított európai polgári kezdeményezésének támogatására – közölte az Írdalá.hu oldal csütörtökön közösségi oldalán. A területi lefedettség azonban még nem teljesült.


Tájékoztatásuk szerint ha a papíron beérkezett aláírásokat is hozzáadjuk az online szignókhoz, akkor sikerült meghaladni az egymillió aláírást. „Ez hatalmas eredmény! Tegnap 12 óra alatt 100 000 aláírás jött, hála Nektek! Mindenkinek nagy köszönet érte!” – olvasható a bejegyzésben. Hozzáteszik ugyanakkor, hogy nem szabad hátradőlni, mert van még egy nap a határidő lejártáig, és a papíron beérkezett aláírások között sok érvénytelen is lehet. Így továbbra is arra biztatunk mindenkit, hogy május 7-e, csütörtök éjfélig írja alá a kezdeményezést, ha még nem tette meg.

Különben csütörtök déli állás szerint 865 ezer aláírás gyűlt össze eddig online, amihez még hozzáadódik több mint 220 ezer papíralapú kézjegy.

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke szerdán úgy nyilatkozott: az aláírások területi kritériumait az aláírásgyűjtés időtartamának remélt meghosszabbításában kívánják teljesíteni. Izsák elismerte, hogy a területi reprezentativitási kritérium a hátralévő órákban már aligha teljesülhet.

Az Európai Bizottság akkor tekinti érvényesnek az aláírásgyűjtést, ha az EU-tagállamok negyedében, hét országban haladják meg az aláírások az illető ország európai parlamenti képviselői számának 750-szeresét. Jelenleg három országban: Magyarországon, Romániában és Szlovákiában sikerült teljesíteni ezt a kritériumot. Svédország áll a legközelebb a küszöb teljesítéséhez, de ott is csak a szükséges aláírásszám 20 százaléka gyűlt össze. Ausztriában 12, Németországban 10, Dániában és Írországban 6-6 százalékot sikerült összegyűjteni. Az SZNT elnöke szerint jelenleg óránként gyűl annyi vagy több aláírás, amennyi a horvátországi vagy ausztriai küszöb, tehát ha lesz hosszabbítás, teljesíthetők a területi kritériumok is.

Különben az SZNT korábban kéréssel fordult Brüsszelhez a határidő kitolása érdekében, hiszen a koronavírus-járvány miatt március óta lehetetlenné vált a papíralapú gyűjtés, a meglévő aláírásokat sem sikerült begyűjteni, és bizonyos uniós országokban azért maradt el a gyűjtés utolsó hulláma, mert egyszerűen nem tudtak odamenni. Izsák szerint az EB már jelezte, hogy ismerik a problémát, mely a többi, folyamatban levő polgári kezdeményezés aláírásgyűjtését is hátráltatja, és mérlegelik a határidő kitolását. A szervezet hat hónapos hosszabbítást kért, de ha csak az elzártság időszakával hosszabbítják meg az aláírásgyűjtést, akkor is valós esély van valamennyi kritérium teljesítésére. A nemzeti régiókért elindított európai polgári kezdeményezés lényege, hogy a gazdasági lemaradás megszüntetését szolgáló európai uniós kohéziós források elosztásánál a régiók nemzeti, kulturális jellegzetességeire is legyenek tekintettel.

A kezdeményezést itt lehet aláírni.

(kronikaonline.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Zempléni P. 2020.05.08 12:37:08
Nem a járványon múlt. Volt előtte 10 hónap.


Reklam


Reklam
Uj Szo
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek