k rmdsz
2024. április 23., kedd Béla napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Őszi tanévkezdés: három forgatókönyvet dolgozott ki az országos szülői szövetség

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Az őszi iskolakezdés három forgatókönyvét ismertette a Szülői Szervezetek Országos Szövetségének elnöke kedden a kormány illetékeseinek. Végső döntés csak augusztus végén várható. Csiky Csengele, a Magyar Szülői Szövetség elnöke a Maszolnak elmondta: addig is hétfőn egy újabb találkozó lesz a tanévkezdés szabályairól Bukarestben, és ezen a magyar szülők képviselői is részt vesznek.


A Szülői Szervezetek Országos Szövetsége (FNAP) az őszi tanévkezdés három forgatókönyvét tartja lehetségesnek. Ezeket Iulian Cristache, a FNAP elnöke ismertette kedden az oktatási minisztériumban a döntéshozatallal megbízott tárcaközi bizottságnak, amelyet Raluca Turcan kormányfő-helyettes vezet. Az elképzelés szerint a forgatókönyveket a szeptemberi járványhelyzet függvényében alkalmazzák.

Az első változat szerint 100 százalékos lesz a diákok fizikai jelenléte az iskolákban, azaz az összes gyermek részt vesz az órákon az osztálytermekben. A második forgatókönyv szerint az osztályok fele bejár az iskolába, a másik fele pedig otthon marad, és online vesz részt az órákon; a két csoport kéthetenként váltja egymást. A harmadik változat az, hogy kizárólag online zajlik az oktatás. Ez utóbbi forgatókönyvet azonban csakis akkor tartja lehetségesnek a szülői szövetség, ha ismét szükségállapotot vezetnek be a koronavírus-járvány miatt – számolt be a HotNewsnak Iulian Cristache.

A FNAP elnöke elmondta, elképzelésük szerint az iskolákra kellene bízni azt, hogy a három forgatókönyv közül melyiket alkalmazzák. Hangsúlyozta, a döntést fel kell vállalniuk a szülőknek is, akik jelenleg megosztottak ebben a kérdésben: van, aki ragaszkodik ahhoz, hogy a gyermeke ősztől iskolába járjon, van, aki azt szeretné, ha otthon maradna. „A döntést azonban mindenkinek fel kell vállalnia, mert az iskolába való visszatérés vitán felül fertőzésveszéllyel jár” – magyarázta Iulian Cristache.

"Van magyar szülő, aki szerint a vírus nem is létezik"

A Magyar Szülői Szövetség (MSZSZ) elnöke, Csíky Csengele szerdán a Maszolnak elmondta: a FNAP elnöke által kedden ismertetett három forgatókönyvet több héten keresztül készítettek elő a szülők bevonásával. Tájékoztatása szerint az iskolakezdés kérdéséről hétfőn lesz egy újabb egyeztetés a Raluca Turcan vezette tárcaközi bizottsággal, és ezen már az MSZSZ képviselői is részt vesznek.

A három forgatókönyvről elmondta: ezek mindegyikének a kivitelezési lehetőségeit is részletesen kidolgozta az országos szülői szövetség. Azt szeretnék – hangsúlyozta –, hogy a forgatókönyveket differenciáltan, a helyi járványhelyzettől függően alkalmazhassák az iskolák. „Ennek a logisztikai hátterét kell majd nagyon részletesen kidolgozni” – magyarázta. Csiky Csengele szerint a kormányzati illetékeseknek egy további nagyon fontos szempontot, a szülők hozzáállását is figyelembe kell venniük a tanévkezdés szabályainak véglegesítésekor. Meg kell adni számukra a döntés jogát, hogy elengedjék-e a gyermeküket az iskolába, vagy sem. „Ha a szülő meg tudja oldani otthon a gyermeke felügyeletét, akkor legyen meg az a lehetőség számára, hogy a gyermek online oktatásban részesüljön. Ez a nyugati országokban így történik, tehát ez egy járható út” – részletezte. Az MSZSZ elnökének tájékoztatása szerint akárcsak országos szinten, a magyar szülők is eltérően vélekednek a járványról. „Van olyan szülő, aki szerint a vírus nem is létezik, ezért minden további nélkül elküldené a gyerekét ősszel az iskolába, van, aki hallani sem akar arról, hogy gyermeke szeptembertől részt vegyen az órákon. A szülőknek a fertőzés kockázatának tudatában kell majd meghozniuk a saját döntéseiket” – szögezte le. Csíky Csengele örvendetesnek nevezte, hogy az oktatási intézmények és a kormány is nyitott a szülői szervezetek álláspontjára. „Fontosnak tartják a véleményünket, a közös munkát. Sokat küzdöttünk azért, hogy így legyen, és ez jelenleg működik is. Az elmúlt három hónapban a javaslataink 90 százalékát elfogadták az iskolák és a kormányzati illetékesek” – nyilatkozta az MSZSZ elnöke. Arról, hogy milyen szabályok szerint kezdődik majd szeptemberben a tanév, augusztus végén dönt a tárcaközi bizottság – nyilatkozta hétfő este a Digi24-nek az egészségügyi miniszter. Nelu Tătaru elmondta, a döntés kizárólag a járványhelyzettől függ. A lehetséges forgatókönyvekről megjegyezte: ezek a „legborúlátóbbtól a már alkalmazott módszerekig” terjednek. 

(maszol.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek