no
2024. április 26., péntek Ervin napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Régi pompájában tündököl az újjáépült Lovarda és a Főőrség a budai Várban

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A Nemzeti Hauszmann Program keretében folyamatosan születnek újjá a Budai Vár régen elbontott, történelmi épületei, a lepusztult kertek, a sétányok és a várfalak. Az eredetivel szinte teljesen megegyező, korhűen helyreállított, lenyűgöző épületeket valószínűleg a világ épületcsodái között emlegetik majd.


A budai Várban műszakilag elkészült és helyreállított multifunkcionális rendezvénytérnek szánt épületet jövõre adják át a környezetének rendezése és akadálymentesítése után. A Hauszmann Alajos által tervezett és 1902-ben felavatott épület a második világháborúban megsérült, és bár helyreállítható lett volna, 1950-ben mégis lebontották. Most 70 év után született újjá. – írja az Origo. A Várkapitányság tájékoztatása szerint a Lovarda 3,8 milliárdba, a Főőrség 3,78 milliárdba került.

A Főőrségnél impozáns épülete már elkészült.

Belül még kisebb munkálatok zajlanak, de tavasszal már a látogatók előtt is megnyitja kapuit. A Főőrség épületének különlegessége, hogy a Hunyadi udvar felől egyemeletesnek látszik, a Csikós udvar irányából azonban megfigyelhető, hogy valójában négyszintes, hiszen az egykori várfal vonalára épült. Az eredeti épület 1971-ben bontották el a Stöckl-lépcsővel együtt.

fotó: Koszticsák Szilárd | MTI

A Főőrség Csikós udvar felőli részén egy önálló műalkotásként is értelmezhető, a Várnegyed történetét feldolgozó bronzkapu készült.

Farkas Ferenc szobrászművész alkotott meg. A 3,2 méter magas és 7 méter széles kapun a magyar történelem 27 olyan jelenete látható, mely a Budai Várhoz kötődik.

fotó: Nemzeti Hauszmann Program

A rekonstrukciónál az volt a cél, hogy kívülről az épület hű mása legyen az eredeti, 1903-ban átadottnak.

Fontos volt, hogy a belső tereket a mai elvárásoknak megfelelően is használni lehessen, ezért tavasszal egy minden igényt kielégítő modern étterem és kiállítótér nyílik benne.

fotó: Koszticsák Szilárd | MTI

A Királyi Palotától nyugatra fekvő királyi (más néven udvari) istállót, és az ettől délre eső reprezentatív lovaglócsarnokot és kocsiszínt István nádor kezdte el építeni.

Az elkészült részek komoly károkat szenvedtek 1849-ben, a tavaszi hadjárat során. Végül elkészült a csarnok, amely a Királyi Palota lovardájaként szolgált negyven éven át. A mellette álló istállóépület viszont túl kicsinek bizonyult, ezért a lovaglótermet istállóvá és kocsiszínné alakították. 1899 és 1900 között az új palotaegyütteshez méltó lovardát építettek a Csikós udvarban. A Lovardát a századforduló idején csak az udvartartás céljaira használták egészen 1938-ig, amikor az udvarlaki őrség spanyol lovasiskolájával bővült. A lovas alegység reprezentatív bemutatókat tartott a Lovardában, amely egészen 1950-ig állt, amikor is a világháborúban megsérült, de nem menthetetlen épületet politikai okokból elbontották.

fotó: Koszticsák Szilárd | MTI

Az újjáépített Lovarda megújult funkcióval, közel 1500 négyzetméteren 21. századi multifunkcionális rendezvénytérnek és az ehhez kapcsolódó kiszolgáló tereknek ad majd otthont.

A beruházás célja egyrészt a Vár kulturális vonzerejének növelése, másrészt pedig a Királyi Palota századforduló környékén létrehozott impozáns épületegyüttesének megidézése. A kormánybiztos elárulta, hogy a Lovarda a nagyközönség számára 2021-ben nyílik meg, a környezet rendezése és akadálymentesítése után.

fotó: Nemzeti Hauszmann Program

fotó: Nemzeti Hauszmann Program

fotó: Koszticsák Szilárd | MTI

 

(csodalatosmagyarorszaág.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek