no
2024. április 25., csütörtök Márk napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Szakmaképzés líceumi diákok számára Nagybányán

| Vélemények 1 | Nyomtatom | A+ | A-

A Turul-Sas Hagyományőrző Egyesület és a Schola Parentis Egyesület beszámolója:


2018-ban egyesületünk nagyszabású programkezdeményezésekkel lépett a megye magyar fiataljai elé. A „Máramarosi magyarként Európában” megnevezésű programunk karrierorientációs megbeszélésekkel, érvényesülési lehetőségeket tárt fel a fiatalok előtt, élő példákkal előállva, a Németh László és a Leőwey Klára líceumainak véndiákjai beszélve identitástudatról, sikerekről és kudarcokról, itthonmaradásról és külföldi lehetőségekről egyaránt.

Az „Identitáselemző Ifjúsági Műhelyek Máramarosban” című projektünk összegezte az előző program eredményeit, következtetéseket levonva, mérte fel a fiatalok igényeit. Az itteni műhelymunkák alkalmával született meg egy máramarosi magyar ifjúsági ház gondolata, ahol a fiatalok összegyűlve, önszerveződésekbe kezdhetnek a már elindított műhelymunkák irányvonalain.

Az egyik kiemelt igény a magyar nyelvű szakmaképzés hiánya volt, s az, hogy miként lehet ezt mégis megvalósítani úgy, hogy az ne menjen a megye két elméleti líceumának kárára, ami a diáklétszám módosulását illeti. Az utolsó évek megfigyelhető tendenciája a vidéki nyolcadik osztályosok középiskola-választása, amelyben hangsúlyozott szerepet kaptak azok az iskolák, amelyek szakmát is biztosítanak a fiatalok számára.

Az elméleti oktatáshoz ragaszkodó iskolák ajánlati területe elveszti vonzóerejét, mozgásterülete összeszűkül, mivel a szórványosodásban elfogyó diákság iskolával szembeni igénye kétirányból is negatív módon bomlasztja azt. A tanulni vágyó diák tanulási alternatívákat vár el egy elméleti líceumtól, de a kis létszám miatt, az iskola örül, ha reál és humán vonalon egyáltalán fenntartja osztályait, ezért a diák inkább elhagyja természetes iskolaközegét és olyan iskolák felé tekint, amelyek biztosítják igényeit, legyen az ilyen iskola akár más megyében, oktasson akár idegen nyelven. A kötelezettségből iskolába járó diák viszont nem vonzódik az elméleti oktatáshoz, sokkal inkább valami gyakorlati, szakmai területen mélyítené tudását. Mivel ilyen típusú, magyar tannyelvű iskola már nincs a megyében, a diák vagy román tagozatra irányul, vagy más megyében keresi meg a számára elfogadhatóbb továbbtanulási lehetőségeket. Így a szórványban a szórványközpont is szórványosodik, ha nem talál sürgős megoldást a helyzet adta kihívásokra.

2019-ben a Turul-Sas Hagyományőrző Egyesület olyan pályázatokat nyújtott be romániai és magyarországi pályáztatókhoz, amelyek az ifjúsági műhelyeken felvetett kérdésekre keresett megoldásokat és támogatást. Az RMDSZ Communitas Alapítványa és a Magyar Kormány a Bethlen Gábor Alap révén felkarolták ötleteinket, és a 2019-2020-as tanév folyamán több afterschool-programos szakmaképzést is elindíthattunk. Villanyszerelő-, szakácsképző, műkörömépítő és kozmetikai képzések álltak rendelkezésünkre, amelyek közül a legsikeresebb az Európai Uniós akkreditációval rendelkező oklevelet biztosító kozmetikai képzés lett.

Tavaly tizennégy, szakmaképzésen résztvevő diáknak adtunk okleveles szakmát a kezébe. Az alapelv idénre is az maradt, hogy a líceumi érettségi előtt és mellett az érdeklődő diákoknak biztosíthassunk egy szakmát is. Lehetőségeink szerint bővítenénk ajánlatainkat okleveles szakácsképzéssel.

2020-ban az eddigi támogatók sorát bővítette a Nemzeti Együttműködési Alap is, illetve folytatjuk együttműködésünket a Schola-Parentis Egyesülettel, ami két éve partnerünk az afterschool-projektben. Mostani képzéseink a járványhelyzet miatt szünetelnek, de amint lehetőség nyílik rá, elindítjuk idei kurzusainkat is. A vállalkozók részéről elsődleges partnerünk a Wigmond, de sikeres tárgyalásokat folytattunk az Electro Sistem, a Magus Hotel, a Philia képviselőivel a lehetőségeink bővítése érdekében. 

 

Nagy-Jenei Zoltán

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Zita Rist 2021.01.22 10:54:57
Erdemesnek Tarta am felmerni hogy az elmeleti liceumokban, human tagozaton vegzok kozul milyen aranban hasznositottak a human orientaciot, felkeszulest. Lehet hibazok, de tanari tapasztalatombol beszelek:a human osztalyt a gyengebb kepessegu diakok valasztjak, mert nem birjak a metek stb tantargyakat


Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek