rmdsz 1
2024. március 29., péntek Gedeon napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Szatmár megye a második a régióban

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A régióban Szatmár megye jegyzi a második legalacsonyabb fertőzöttségi indexet, s a hétvégén hosszú hetekre, hónapokra visszamenően most regisztrálták a legkevesebb friss fertőzöttet.


Laposodik a járványgörbe az országban és a régióban is — a szomszédos megyék közül egyedül Bihar (3,01) besorolása vörös még, Kolozs megye (2,94) sárgára váltott, míg Szilágy (1,51) és Máramaros (1,42) zöldre, akárcsak Szatmár a maga 1,15 ezrelékével, s a legalacsonyabb indexet Beszterce-Naszód jegyzi 0,91 ezrelékkel.

Tovább laposodik a járványgörbe a megyehatárokon belül is — sőt, az eddigi zászlóvivő Szilágypér esetében valósággal zuhant a fertőzöttségi szint (3,83 az előző 7,01-ről), viszont jelentőset ugrott Csaholy (9,34 az előző 7,33-ről) és Kálmánd (5,78) indexe.

A közegészségügyi igazgatóság adatai értelmében november 28-án Szatmár megyében 20 489 igazoltan koronavírus-fertőzöttet tartottak nyilván hivatalosan, azaz a hétvégén 29 új esetet regisztráltak, míg az újratesztelt páciensek közül 11-nek lett ismét pozitív az eredménye, a gyógyultak száma pedig 18 871-re emelkedett, ami egyrészt azt jelenti, hogy további 164 páciensnek sikerült legyőznie a kórt, másrészt pedig, hogy majd' hatszor többen gyógyultak, mint fertőződtek meg — s ilyenre hónapokra visszamenően nem volt példa.

Az elhunytak száma azonban sajnos tovább, 675-re emelkedett, a hétvégén hárman hunytak el — két 79 éves nő páciens és egy 70 éves férfi páciens a nagykárolyi kórházban vesztette életét a koronavírus-fertőzés szövődményeinek következtében, s a közlemény értelmében mindhárman több krónikus betegségben is szenvedtek. Összességében ismét csökkent viszont az intézményes ápolásra szoruló koronavírus-fertőzöttek száma — a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban 32, a szatmárnémeti tüdőkórházban 6, az Avasfelsőfalui Városi Kórházban 15, míg a Nagykárolyi Városi Kórházban 39 koronavírusos pácienst kezelnek, intenzív terápiás ellátásra pedig 23 páciens szorul.

Az elvégzett tesztek száma 196 103, vagyis az elmúlt 48 órában igencsak kevés, 758 mintát elemeztek (282 PCR- és 476 gyorsteszt nyomán), s ezek 5,5%-a lett pozitív.

Házi vagy intézményes karanténban 901-en vannak (a sárga és vörös zónás országokból hazaérkezettek), házi elszigeteltségben pedig 839-en (kórházi kezelésre nem szoruló, teljesen tünetmentes vagy enyhe tüneteket produkáló, de igazoltan koronavírus-fertőzött személyek és családtagjaik).

Az elmúlt 48 óra leforgása alatt sokan, 2176-an kapták meg a koronavírus elleni oltást — 951-en az első, míg 530-an a harmadik dózist —, és ezzel a hatóság számítása szerint a megyében már 128 763 szatmárit immunizáltak.

A megyebeli határátkelők forgalma alaposan elmaradt az átlagos hétvégitől az elmúlt 48 órában: mindössze 3955 utazó lépett a megye és az ország területére, és közülük 842 személynek kellett karanténba vonulnia.


(frissujsag.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Ö Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei miatt. Hiteleket és befektetéseket vállalok mindenféle ügylethez. Kérjük, a hiteligénylésben pontosan adja meg a kért összeget és dátumot, hogy cserébe be tudjam mutatni Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek