Szatmáriak értek el a világ leghidegebb településére

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Attila és Kinga az első szatmáriak, akik 11 500 kilométer megtétele után begurultak a világ leghidegebb városának -52 fokába, a szibériai Ojmjakonba, hűséges és strapabíró útitársuk, a Dacia Duster Neo fedélzetén.


„Kedveseink, sikerült! 11 500 kilométer után megérkeztünk a 'hidegsarkra', a szibériai Ojmjakonba. Tél közepén, egy kétszemélyes csapat, Daciával!” – írta expedíciójuk közösségi oldalán csütörtökön Bertici Attila és Kinga.

A házaspár december 12-én indult útnak Szatmárnémetiből. Míg a gasztroangyal és mesterszakács, no meg az Erdélyi Szabadtűzi Lovagrend Szatmári Kapitányságának hadnagya, azaz Kinga számára ez volt az első „nagy kaland”, Attila már második alkalommal indult a Föld e csodálatos és különleges, ám messze nem turistaparadicsomnak számító részére. 

2018 októberében fiával, egy Dacia Logan fedélzetén elindult Szatmárnémetiből Szibériába, ahonnan Közép- és Kis-Ázsián keresztül tértek haza, 30 000 kilométert és 17 országot (Magyarország–Szlovákia–Lengyelország–Litvánia–Lettország–Észtország– Oroszország (pontosabban Vlagyivosztok– Mongólia–Kazahsztán–Kirgizisztán–Tádzsikisztán–Üzbegisztán–Grúzia–Azerbajdzsán–Törökország–Bulgária) hagyva maguk mögött.

Az akkori expedíciónak különleges háttértörténete, hogy anno Bertici Attila nagytatája két és fél éven keresztül gyalogolt haza az orosz hadifogságból, s amit elmesélt, az emlékek csak még inkább szították unokája érdeklődését.  A történelem ismétli önmagát: Attiláék beszámolói, a hihetetlen természeti (de nem csak) szépségeket megörökítő fényképek, videofelvételek olyannyira felszították felesége kíváncsiságát és kalandvágyát, hogy a házaspár eldöntötte, ismét célba veszik Szibériát.

Méghozzá „nehezített körülmények” között: a legnagyobb télvíz idején a szibériai Ojmjakonba, a földkerekség leghidegebb, folyamatosan lakott településére eljutva egy dízelmeghajtású, állófűtésen és feljavított utastér-melegítésen kívül semmivel nem tuningolt Dacia Duster volánja mögött.  Kalandvágy vezérelte őket „Az útra kelés legfőbb oka a kalandvágy és annak a nagyszerű érzésnek a reménye, hogy mi lehetünk az első magyarok és az első romániaiak, akik saját szervezésű utat követően, civil járművel, sőt, Daciával és kísérőautó nélkül jutnak el télen a tél közepébe, Ojmjakonba.

A vlagyivosztoki útban az volt a legjobb, mikor az esti húsz fok után reggel mínusz harminc és húsz centi hó, meg lefagyott utak fogadtak, most heteken keresztül meglesz ez az élmény, meg még fokozva is lesz” – fogalmaztak a start előtt, hozzátéve: céljuk megmutatni, hogy szervezett karavánok és százezer eurós terepjárók nélkül is le lehet győzni a fagyot, meg lehet tenni egy ilyen hosszú utat a tél közepén a világ leghidegebb településéig és vissza. Nagyszámú drukkolótábor búcsúztatta őket Szatmárnémeti központjában december 12-én, s akárcsak egy évvel korábban, Attilának Pataki Csaba megyei tanácselnök útravalónak vészhelyzet esetére most is egy üveg szatmári pálinkát és csokoládét nyomott kezükbe, csomagjaikba pedig természetesen belekerült Szatmárnémeti és Szatmár megye zászlaja is, amelyeket aztán január 9-én annak rendje s módja szerint ki is bontottak Ojmjakonban.

Útjukról naponta számoltak be az expedíció Facebook-oldalán és Youtube-os videó-bejelentkezésekkel, s bár ezek feltöltése itt-ott akadozott az internet lassúsága miatt, nem ez volt a legnagyobb gond amivel szembesültek. Kemerovóban ugyanis eltűnt a szálloda halljában lévő kanapén hagyott tárcájuk a jogosítványokkal, bankkártyákkal és pár száz eurónyi rubellel. Rendőrségi ügy lett az esetből, ideiglenes papírokkal, tartalék bankkártyával és otthonról átutalt, postán átvett készpénzzel mentek tovább, de azóta sincs szó róla, hogy megtalálták volna dolgaikat a kemerovói hatóságok.  A citai évváltást követően január 4-én érték el Jakutföld határát, s vele a tundrai övezetet, ahol azon az úton haladtak, amelyen a Szibériába deportáltakat is vitték – a Csontok útjaként ismert, a Sztálin rezsim alatt évtizedeken keresztül, több százezer életet követelve és gyakorlatilag maga alá temetve át épült, hivatalosan M56 Kolymanak nevezett úton. Ezer kilométert tettek meg ezen a szörnyű emlékektől kísért úton, a vártnál (mínusz 50-60 fok helyett) enyhébb időjárásban, „csak” mínusz 40 fokban.

A tízezer kilométeres út legnehezebb szakasza az Ojmjakon előtti 200 kilométerük volt -  írta Attila szerdai bejegyzésében, a hőmérő higanyszála ott már lecsúszott a mínusz 50 fokig, amit az autó is nehezebben viselt már, de estére szerencsésen megérkeztek az Ojmjakontól harminc kilométerre lévő, ezer lakosú Tomtorba. Egy helybéli családnál éjszakáztak, a Duster is fűtött garázsban pihent, január 9-én, csütörtökön pedig megérkeztek a Föld legfagyosabb városkájába (amelynek neve azt jelenti: a soha be nem fagyó víz), ahová az 1900-as évek elején még csak a rénszarvaspásztorok merészkedtek. Január 10-én délelőtt elindultak Ojmjakonból hazafelé.

A visszaút még inkább embert próbáló lesz, ugyanis mind Szibériában, mind Oroszországban erős lehűlést jeleznek a meteorológusok. Pár órával korábbi Facebook-bejegyzésükben azt írták, szerencsésen megérkeztek Khandygába, a hőmérséklet a völgyekben elérte a -60 fokot, a Duster „nehezen, de csak ment előre”, ráadásul közel 500 kilométeren keresztül semmiféle térerő nem volt, de legalább a GPS működött.

(maszol.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukszh300 news


árfolyam:
1 euro = 4.8068 RON
1 dollár = 4.3926 RON
100 forint = 141.86 RON
isk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

kiado lakas Kiado ketszobas tomhazlakas, 1vagy2 evre, kozel a regi foterhez.Deli fekvesu csendes es zold (...)

Megemlekezes Fajo szivvel emlekezunk Fazekas Gyorgyre halalanak 25-ik evfordulojara. Szivunkben el szep (...)

Hej wszystkim chcę szybko korzystać z tego medium do dzielenia się świadectwem o tym, jak byłem skie Hej wszystkim chcę szybko korzystać z tego medium, aby podzielić się świadectwem o tym, jak (...)

adj fel hirdetést
noileg oldalt

SZAVAZÁS

Milyen gyakran olvas Ön könyvet?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

András László Betiltotta a bukaresti polgármesteri (...)

Nem értem mi a székelyföldi románok (...)

Béres Éva Értékek vonzásában – (...)

Szuper jó ötlet büszke vagyok (...)

Szálka Róbert Értékek vonzásában – (...)

Megtőrni látsztik a jég ! (...)

Rist Zita Egy éves önkormányzati beszámoló - (...)

Gratulalok Pikulas, sok sikert tovabbra (...)

Marianna Neményi Székelyföldért megmozgatjuk (...)

Javaslattal élnék a Székely Nemzeti (...)

Hajnalka Viselet- és likeversenyt hirdet a (...)

Nagyszerű ötlet, gratulálok! (...)

Földházi István Ezüstfenyő díjban részesült (...)

Bizony, mind igaz, amit róla itt (...)

Miklos Csaba IN MEMORIAM SZENTGYÖRGYI SÁNDOR

Nyugalma legyen csendes , emleke orok ! (...)

Zoltan Thurman Papi cölibátus: XVI. Benedek megtöri (...)

A Le Figaró a világ legbefolyásosabb (...)

Zoltan Thurman Nagybánya a Hunyadiak korában

Ezt minden nagybányai iskolában (...)

Máriás József 60 milliárd forintból 34 kastély és (...)

Üdvös lenne felkarolni a pribékfalvi (...)

András László Klaus Iohannis elütötte Orbán Viktor (...)

Ez az ember fordítva van bekötve. Az (...)

Molnár György Női kávéház

Borbás Marcsi műsorában is (...)

Nagy Annamária Máramarosi diákok tantárgy versenyen

A Kriza János Balladamondó, (...)

Kov A Átment a román parlament (...)

Clemancoval lefekudot a kiralyno,es (...)

Kovacs Alexandru Átment a román parlament (...)

Miert kellet azRMDSZ.-nek leszavaznia a (...)

Péter Károly A bukaresti központi egyetemi (...)

Az említett választási vitán (...)

rettegi olga Újraavatták a Nemzeti Vértanúk (...)

a tortenelem sajnos ,megismetlodik (...)

Lemak Rudolf Máramarossziget magyar irodalmi élete

Hiányolom a Szigeti Turmix heti (...)

Péter Károly Az Orban-kabinet tizenkét pontja: (...)

Már nehogy higgyünk nekik!

András László A szenátuson átment a Trianon napról (...)

Az egész román elitről lesújtó a (...)

vigili Szatmárnémetiből is közvetlen (...)

Nagyon örülök neki, így (...)

jkgabor A Colonello is csatkozik a Nagy (...)

Mi az ,hogy Mateszlka, jottek volna (...)

Földházi István FF2019: Sárospatak Nagybányán - (...)

A 8KOR mért nem?

Hajnalka Vida Gábor: Erdélyben minden tabu

Nagyon megérintett, sok mindent (...)

Hajnalka Félmaraton a Főtér Fesztivál 2019-en

Nem kellett volna vajon hamarabb (...)

Sándorné Szekeres Hunyadi János szobrot avatnak (...)

Én nagyon örülök neki. Akkor is a (...)

Debreczeni Mihály Részleges holdfogyatkozás Nagybányán

Napfogyatkozás, mint a címben vagy (...)

Várady László Filmvetítés Máramarosszigeten

Helyesebb lenne a Zeneiskola előadói (...)

Penkov Dániel 45 éve hunyt el „a színek és a (...)

Kedvenc festőművészem Mikola (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

Reklam
Reklam