k rmdsz
2024. április 25., csütörtök Márk napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Szerdán dönt a parlament a március 15-ét hivatalos ünneppé nyilvánító törvényről

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Szerdán szavaz döntő házként a képviselőház arról az RMDSZ által 2017-ben beterjesztett törvénytervezetről, amely hivatalos ünneppé nyilvánítaná március 15-ét a romániai magyarok számára. A szenátus a jogszabályt korábban elutasította.


A tervezet két és fél éve porosodik a képviselőházban, és a HotNews beszámolója szerint hétfőn születetett döntés arról, hogy szerdán plénum elé kerüljön. Előtte a jogi szakbizottság készít róla jelentést.

Az RMDSZ tervezete lehetővé tenné a magyarlakta települések, valamint a megyék önkormányzatai és intézményei számára, hogy ünnepségeket szervezzenek ezen a napon, és ezek költségét az általuk kezelt költségvetésből fedezzék. A munkáltatók kérésre szabadnapot adhatnának március 15-én magyar alkalmazottaiknak, a magyarság ünnepéről pedig különkiadásokban számolna be a román közszolgálati televízió és rádió.

A törvénytervezetet 2017 novemberében utasította el első házként a szenátus. Akkor csak nyolc szenátor támogatta, tizenegyen tartózkodtak, 82-en pedig ellene szavaztak. A leghangosabb ellenzője az ellenzéki Népi Mozgalom Pártját (PMP) vezető Traian Băsescu korábbi államfő volt, aki azt állította: az RMDSZ tervezete a románok "megalázását" célozza, hiszen a magyarság "három nemzeti ünnepe" közül pont március 15-ét akarja "megünnepeltetni Romániával", amely szerinte a pesti forradalom 12. pontját, Magyarország és Erdély unióját, és az erdélyi érchegységi román-magyar véres összecsapásokat idézi.

Mint ismert, Klaus Iohannis államfő magyarok ellen uszító sajtónyilatkozata után sorra buktak a parlamentben a romániai magyar közösség jogaival kapcsolatos RMDSZ-es törvénytervezetek. Vélhetően hasonló sors vár a március 15-ét ünneppé nyilvánító jogszabályra is.

(maszol.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek