Szijjártó Marosvásárhelyen: jót tenne a magyar–román viszonynak egy erősebb RMDSZ a bukaresti parlamentben

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Minél erősebb lesz a magyar érdekképviselet Bukarestben, annál nagyobb erővel hallatszik majd a magyarok hangja akkor, amikor a jövőről szóló döntéseket kell meghozni – hangsúlyozta Szijjártó Péter szerdán Marosvásárhelyen. A külgazdasági és külügyminiszter azt is elmondta, hogy Magyarország készen áll a sikeres erdélyi gazdaságfejlesztési program folytatására.


Szijjártó Péter szerint jót tenne a magyar–román viszonynak, ha az RMDSZ nagyobb erőt képviselne a román parlamentben. Magyarország külgazdasági és külügyminisztere Marosvásárhelyen beszélt erről a Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón. A budapesti diplomácia vezetője szerdán kijelentette: nem azért jött Erdélybe, hogy beavatkozzon a román belpolitikába, Magyarország is kényes arra, hogy efféle ne történjen meg.

Hozzátette: a választásokon Románia állampolgárai döntenek az országuk jövőjéről, és a döntésüket Magyarország tiszteletben fogja tartani. „Arra kérem Románia magyar nemzetiségű polgárait, hogy vegyenek részt abban a nagy közös döntésben, amely az ő jövőjükről, és az ő közösségük jövőjéről szó. Minél erősebb lesz a magyar érdekképviselet Bukarestben, annál nagyobb erővel hallatszik majd a magyarok hangja akkor, amikor a jövőről szóló döntéseket meg kell hozni” – jelentette ki a magyar külügyminiszter.

Szijjártó: az RMDSZ dönt a kormányra lépésről Lapunk azon kérdésére, hogy Magyarország kormánya fontosnak tartja-e az RMDSZ részvételét egy választások utáni kormánykoalícióban, Szijjártó Péter azt mondta, kizárólag a magyar szövetség álláspontján múlik a döntés. Helytelen lenne ebbe a kérdésbe Budapestről beavatkozni, ezért nem is tesszük” – nyomatékosította a külügyi és külgazdasági tárca vezetője.

Az RMDSZ akkor részt kíván venni egy december 6-a utáni hatalmi koalícióban, ha nélküle is meglenne a megfelelő parlamenti többség? – kérdeztük Kelemen Hunortól.

Az szövetség elnöke azt mondta, a politikával együtt jár hatalomban való részvétel iránti törekvés abban az esetben, ha lehetséges, amennyiben arra megvannak a feltételek és létezik egy közösen megvalósítható program. Számunkra az erős parlamenti részvétel a fontos, ezt kell biztosítani, ha ez megvan, ki lehet alakítani egy olyan jobbközép koalíciót, amely a dolgokat előre tudja vinni, a legfontosabb kérdésekre pedig jó választ tud adni a választók számára. Akkor tudjuk vállalni ezt a felelősséget” – fogalmazott Kelemen.

Megemlítette, hogy a következő időszakban alkotmányos, valamint közigazgatási reformot akarnak a bukaresti politikai szereplők.

„Az alkotmányos reformhoz nem ötvenszázalékos, hanem kétharmados többség kell a parlamentben. A kérdés tehát az, hogy lehet-e egy olyan kétharmados, vagy ahhoz közeli többséget összerakni, amely révén egy, a magyar közösség, de többi polgár számára is elfogadható alkotmányos, illetve közigazgatási reform valósuljon meg” – hangsúlyozta az RMDSZ vezetője. Megjegyezte, hogy adott lehetőség az ellenzéki pozíció is, de a jelek szerint ez esetben a magyar formáció a Szociáldemokrata Párttal és a Románok Egyesüléséért Szövetséggel (AUR) kerülne egy társaságba, amit rendkívül kockázatosnak tartana. Kelemen Hunor némi meglepetésre biztos parlamenti bejutónak nevezte a szélsőséges, magyarellenes AUR-t, holott az eddigi felmérések rendre öt százalék alatti támogatottságot mértek a pártnak.

Folytatják a magyar támogatások kifizetését

Szijjártó Péter a sajtótájékoztatón is megismételte korábbi nyilatkozatát, miszerint a magyar kormány folytatja az erdélyi mezőgazdasági feldolgozó egységek számára megítélt támogatások kifizetését.

A külgazdasági és külügyminiszter szerdán meglátogatta a Maros megyei Kerelőszentpálon a Magyarország támogatásával létrejött gabonafeldolgozó üzemet. A miniszter elmondta: a magyar állam az elmúlt években 70 milliárd forintnyi beruházásösztönzési támogatást juttatott Erdélybe, amelynek segítségével 135 milliárd forint értékű beruházást hajtott végre mintegy 6000 kisebb, közepes és nagyvállalat. Az idén 53 mezőgazdasági nagyberuházás jött létre, együttesen 40 milliárd forint értékben, amelyekhez a magyar kormány 20 milliárd forint támogatást biztosított. Az erdélyi gazdaságfejlesztési program folytatásával kapcsolatban – amelyet Bukarest egy írásos megállapodáshoz kötött – Szijjártó elmondta, ennek összeállításánál külön figyeltek, hogy a program szinkronban legyen a román, az európai és a nemzetközi joggal.

Az RMDSZ-szel való konzultációra alapozva készen állunk a program folytatására is, az előző évek sikerein felbuzdulva” – hangoztatta a miniszter. Leszögezte: akárki is nyeri meg a romániai választást, készen állnak a következő bukaresti kormánnyal való hatékony együttműködésre. Mint mondta, reméli, hogy a kétoldalú kapcsolatok a kölcsönös tiszteleten alapulnak majd. Egy újságírói kérdésre válaszolva Szijjártó Péter kitért a szexbotrányba keveredett Szájer József európai parlamenti képviselőre is. „Az EP-képviselő a hét folyamán bejelentette lemondását, és azt mi, ugyanúgy, mint a bocsánatkérést, tudomásul vettük” – válaszolt a tárcavezető. Szijjártó Péter Marosvásárhelyen találkozott Soós Zoltán polgármesterrel, és megkoszorúzta Bethlen Gábor erdélyi fejedelem nemrég felavatott szobrát.

(kronikaonline.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukszh300 news


árfolyam:
1 euro = 4.8737 RON
1 dollár = 4.0172 RON
100 forint = 1.3544 RON
rmdsz nb
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Hitel az új év megkezdéséhez (Jelentkezés itt) Jó nap, Ebben az évben 2021-ben mindenféle hitelt kínálunk, függetlenül az Ön pénzügyi (...)

Karácsonyi kölcsön 24 órán belül mindenki számára Jó nap, Jelentkezzen ide mindenféle hitelre, ez legális és a megfelelő protokollokat (...)

Hitel mindenkinek ebben az ünnepi szezonban Jó nap, Éppen abban az évszakban érezzük nyomásnak, és ez az év a világjárvány miatt (...)

adj fel hirdetést
n2

SZAVAZÁS

Hogyan áll hozzá a jelenlegi járványhoz?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Feederjen A Szent István Napok 2020 további (...)

books in ancient times was papyrus

Holographiczzv A Szent István Napok 2020 további (...)

Preserved about 300 thousand.

Backlitizl A Szent István Napok 2020 további (...)

new texts were rewritten

Jaheswap A Szatmári Római Katolikus (...)

cialis online pharmacy online cialis (...)

Róbert Szálka Értékek vonzásában – (...)

Ha nem jön köze ez a vírusos (...)

Julka Új igazgatója van a Németh László (...)

Szivbol gratulalok! ♥

Veronica Benedec Új igazgatója van a Németh László (...)

Gratulalok tanarneni

Lenkey Tibor A Nagybánya Tájképfestő Telep 25 (...)

Őszinte köszönetem és elismerésem (...)

Todorovics István A Nagybánya Tájképfestő Telep 25 (...)

Sok sikert a további munkássághoz!

Tompos Opra Ágota A Nagybánya Tájképfestő Telep 25 (...)

Örömmel látom hogy elismerik (...)

Erzsebet Koncz Kovacs Szamosardó, a legmagyarabb település (...)

K Ö S Z Ö N Ö M !

Ulman Mária Mégis lett magyar alpolgármestere (...)

Nagyon sok szeretettel gratulálok Pap (...)

Lenkey Tibor Iványi Grünwald Béla és változó (...)

Tisztelt Szerkesztőség! Előző (...)

Lenkey Tibor Iványi Grünwald Béla és változó (...)

Tisztelt Szerkesztőség! Lenkey Tibor (...)

Felsőkohói templom Nagybányai és máramarosi katolikus (...)

Sarlós Boldogasszony Szentmiséinek (...)

Szent Miklós/Szent Antal templom Nagybányai és máramarosi katolikus (...)

Nagybányai Szent Miklós/Szent Antal (...)

Fernezely Nagybányai és máramarosi katolikus (...)

Nagybányai Árpádházi Szent (...)

Benedek de nem Elek Te is, fiam…? - magán lett az (...)

Brutus véleménye szerin: elmentek (...)

László Béla Te is, fiam…? - magán lett az (...)

Húha! Ezek, a fiúk lányok hogy (...)

Balla Gàspàr Te is, fiam…? - magán lett az (...)

Tisztelt rangos véleményező! Mint (...)

BRUTUS Te is, fiam…? - magán lett az (...)

Tisztelt Szerkesztőség! Az edélyi (...)

Nemeth Nicolae Iuliu A Magyar Szórvány Napja Nagybányán (...)

Engem modfelett elkedvetlenit amikor (...)

Baczynski Gábor Sorsközösségben vagyunk egymással

Imádkozni fogunk, innen Budapestről (...)

Majlatlevente Elkezdik a Szülőföldön magyarul (...)

Már eljőt vagy nem a kifizetés mert (...)

gergyu Beszélgetés Várady Enikővel az (...)

Szép munka, egy nemes ügy (...)

Péter Károly Ismét kapható Nagybányán a HELIKON (...)

Kitűnő alkalom.

Varga Gábor Ismét kapható Nagybányán a HELIKON (...)

Nagyon jó dolog

Nagybánya.ro 52 millió fölött a fertőzöttek (...)

Kedves Kertész Rozália! Igen, kell (...)

Kertesz Rozalia 52 millió fölött a fertőzöttek (...)

Nagybányai nyugdíjas lakosként (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh
tajkepfesto300-200
FF2020
Reklam