rmdsz 1
2024. március 28., csütörtök Hajnalka napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Szokatlan, de mérsékelt tünetekről számolt be az új koronavírus-variánst először jelentő dél-afrikai orvos

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Arra lett figyelmes, hogy magánpraxisába szokatlanul sokan jöttek az eddigi tünetek helyett erős fáradtságra panaszkodva. Közben az afrikai országok kritizálják a nyugati beutazási tilalmakat, mondván, az bünteti őket, mert kimutatták az új vírusmutációt.


Az eddig megszokottaktól eltérő, de mérsékelt tünetekről számolt be a brit Telegraphnak Dr. Angelique Coetzee dél-afrikai orvos, aki a koronavírus azóta omikronnak elnevezett, a kontinens déli részén felfedezett új variánsát először jelentette országa hatóságainak.

A hozzá érkezők nem veszítették el például a szaglásukat, ellenben erős fáradtságra panaszkodtak, egy hatéves kisgyermek pedig lázas volt és nagyon magas volt a pulzusa.

Vele kapcsolatban felmerült, hogy kórházi ellátásra is szorulhat, két nappal később azonban már sokkal jobban volt. Amikor november 18-án a családjából is négyen pozitív teszteredményt produkáltak, az országa oltásokkal foglalkozó testületéhez fordult két tucat, az új vírusvariáns tüneteit produkáló pácienséről beszámolva. Köztük sokan voltak egészséges férfiak – ők is erőteljes fáradtságot éreztek –, a lap cikke szerint hozzávetőleg a felük nem volt beoltva.

Coetzee a Dél-Afrikai Orvosszövetség elnökeként arra hívta fel a figyelmet az afrikai orvosszervezeteknek adott tájékoztatójában, hogy a beszámolóiban érintett és az új variánst könnyebben átvészelő páciensek alapvetően egészségesek voltak, aggódik, az idősebbeknél és a más betegségben is szenvedőknél – tehát a pandémia eddig is ismert legsérülékenyebb csoportjánál – nem okozhat-e ennél komolyabb tüneteket, különösen, ha nem kapták meg a védőoltást.

A lap megjegyzi, hogy a Dél-Afrikai Köztársaság demográfiai összetétele egyébként jelentősen eltér az európai országoktól, a 65 évnél idősebbek ugyanis mindössze a lakosság nagyjából hat százalékát teszik ki, tehát, hogy őket mennyiben érinti súlyosabban ez a vírusvariáns, még később derülhet csak ki.

„Köszönet helyett büntetés”

A Dél-Afrikai Köztársaság külügyminisztériuma keményen kritizálta az államot több környező országgal együtt érintő, egyre több nyugati ország által – köztük hazánk által is – bevezetett beutazási korlátozásokat. Azzal ugyanis szerintük köszönet helyett büntetik őket azért, mert fejlett tudományos háttérrel felfedezték a kialakult új variánst és egészen más lett volna a reakció, ha az új mutációt a világ valamely más részén fedezték volna fel.

Az Afrikai Unió egyik képviselője pedig a BBC-nek azt mondta: a most kialakult helyzetért a fejlett országok a felelősek, amiért nem tudták gyorsan és méltányosan elosztani a vakcinákat, helyette a gazdagabb országok felhalmozták a készleteket.

A napokban Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora arról beszélt: az első két, a súlyos betegséget megelőző dózis után a harmadik oltás már ahhoz kell, hogy a vírus terjedését is megakadályozzuk. Ha ezt az ország többsége beadatja, akkor elmondása szerint nem okozhat jelentős problémát az új vírusmutáns.

(hvg.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Ö Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei miatt. Hiteleket és befektetéseket vállalok mindenféle ügylethez. Kérjük, a hiteligénylésben pontosan adja meg a kért összeget és dátumot, hogy cserébe be tudjam mutatni Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek