Reklam
2024. március 19., kedd József napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Szombaton is gazdag programokkal folytatódott a 2018-as Főtér Fesztivál

| Vélemények 1 | Nyomtatom | A+ | A-

A szombati nap a Családok Napja volt a Családok Éve 2018 keretében, ezért rengeteg családos és kisgyermekes program volt. Emellett egymás hegy-hátán voltak a programok, különböző érdekcsoportoknak így rengeteg választási opció volt.


Fél tízkor a fiatalok és önkéntesek csemegézhettek a finom rántottából és paradicsomból, majd 10-től a budapesti Óperenciás bábszínház bábelőadásában Misi Mókus kalandra indult, mert kiközösítették a szokatlan fekete farka miatt. Ezután a Rákóczi Szövetség ösztöndíjjal jutalmazta az iskolakezdő kisdiákokat, akik énekléssel köszönték meg ezt. Ezek után párhuzamosan kezdődtek a programok a főtér különböző részein, sarkain. 11 órától kézműves foglalkozások voltak (tányéralátét, gyurmamedál, karkötő nemezelés, agyagmanó, tűpárnácskák, horgolt kisvirág, fonaldíszítés, agyagozás, virágnemezelés), a Naaaaagy Gombócfutam, amely az egész városban zajlott. Ugyanakkor Hoppá játszóház, legózás kezdődött a kisebbeknek, illetve interaktív kiállítás, Harry Potter Kvíz, ahol Harry Potter ereklyéket lehetett nyerni, magyarságismereti játékokon magyar ételek képét kellett megtalálni, de az ökoteregetésen és könyvturkálón sok ruhát s könyvet lehetett válogatni, hiszen mindenki önkéntesen hozott mindent. Kiss Adél grafikusművésznél el lehetett készíteni Nagybánya szemüvegét. Ezeken mind nyüzsgés volt, mindegyik programnál rengeteg érdeklődő volt.

A tollaslabdák röpködtek a főtér közepén, és a Nicolae Iorga Általános Iskola néhány diákjai is megemlékeztek előadásukban Tersánszky Józsi Jenő művészről, részleteket és életrajzi érdekességeket felolvasva, valamint a jelentkezőkkel hajtottak végre bűvészmutatványokat. Az eddigi évekhez képest idén a szokásos rekeszmászás helyett, falmászás volt, de ugyanúgy vonzotta azokat, akik a veszélyesebb sportokért rajonganak. A mai napon is a Térzene fesztivál keretében az Attitude fiatalokból álló zenekar játszott rock és metál zenét, de az árnyékban az internetes Honfoglaló élő változatát játszották csapatokban. A cserkészek egy előre megrajzolt óriásliliom mentén álltak fel, ami fentről egy igen csak szép látványt nyújthatott, majd öleléseket adtak mindenkinek és cserkészjátékokat játszottak a főtér közepén.

A nyíregyházi Konzervgyári Nyugdíjas Egyesület a nagyszínpadon szavalt és érdekességképp az idős hölgyek egy üveg borral, az urak pedig bottal táncoltak. A magyarberkesziek egy részletes történelmi bemutatóval készültek, amelyben kiderült, hogy református templomuk a 14. és 18. század között készült, de az is, hogy a gazdag történelmi háttér mellett rengeteg látnivaló van, s a szüreti bál fontos eseménye a falunak. Előadásukat néptánccal fejezték be. Az eső miatt a közösségi vacsorát a Szent István Szállóban tartották, ahol a családok fehérbe öltözve és békében vacsoráztak meg saját ételükből, amit fonott kosarakban hoztak.

A Hegeshow az eső miatt sem tántorodott meg, hiszen némi szárazrongy segítségével a felállított pálya száraz maradt, így nem csúsztak el a biciklik és bámulatos, néhol ijesztő műsort adtak elő, annak ellenére, hogy kijelentették: ezúttal lazábbra vették a figurát. Egy kis késéssel a 4S Street feldolgozásokat, de saját szerzeményeket is énekeltek és hálájukat fejezték ki a meghívásért, majd ezután a City Rádió munkatársai mutatkoztak be, és elmondták, hogy most már Nagybányán is elérhető a 104.2 MHz-en. A Honeybeast sem okozott csalódást, mert a nagyszínpadon szórakoztató és remek előadást nyújtottak, dallamaikkal mindenkit odavonzottak. A koncert után a szokásos esti buli közvetkezett, ahol a City Rádió DJ-je biztosította a hangulatot.

Mihály Kriszta (nagybánya.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Hippie 2018.09.16 23:31:06
De...írhatnátok a Metalon koncertről is valamit. Köszönöm!


Reklam


Reklam
Uj Szo
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek