rmdsz 1
2024. április 26., péntek Ervin napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Tanügyminiszter: a szülők nem tarthatják otthon óvatosságból a diákokat

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A megszokott módon 45 vagy 50 percesek lesznek az órák az új tanévben, és az országos vizsgákon alkalmazott modell alapján szerveznék meg a tanulóknak az iskolába való érkezését és távozását - jelentette ki szerda este Monica Anisie oktatási miniszter, miután korábban Klaus Johannis államfő bejelentette, hogy szeptember 14-én elkezdődik az új tanév.


A tárcavezető arról is beszélt, hogy a sporttevékenységek, testnevelésórák mindenképpen a szabadban zajlanak, és néhány tanórát - például a zene- vagy rajzórát - is meg lehet tartani szabad levegőn, ha az időjárás megengedi, ez azonban minden esetben a tanintézet döntésén múlik.

Az iskolai maszkviselés kapcsán a miniszter rámutatott, ezt törvény írja elő, jelen pillanatban csak az 5 évesnél kisebb gyerekek mentesülnek a maszkviselési kötelezettség alól. Ugyanakkor kiemelte, az óvodások és az elemisták esetében az egészségügyi minisztérium hozza meg az erre vonatkozó döntést.

Hozzátette, mind a zöld, mind a sárga forgatókönyv alkalmazása esetén kötelező lesz a higiéniai szabályok és a közegészségügyi intézkedések betartása az iskolákban. Arra a felvetésre, hogy a 30-as létszámú osztályokban miként biztosítják a másfél méteres távolság betartását, a tárcavezető azt mondta, utasították a megyei tanfelügyelőségeket, hogy augusztus 12-éig vizsgálják meg az egyes tanintézetek helyzetét, azonosítsák az esetleges problémákat, és szeptember 14-éig közösen megtalálják majd a megoldást ezekre.

Kérdésre válaszolva Anisie rámutatott, zöld forgatókönyv esetén a gyerekeknek kötelező módon iskolába kell menniük, a szülők nem tarthatják otthon őket elővigyázatosságból. "Ha a megyei vészhelyzeti bizottság és a közegészségügyi igazgatóság azt mondja, hogy nem áll fenn semmiféle veszély, nem értem, miért ne vennének részt az órákon a tanulók" - érvelt.

A tárcavezető közölte azt is, hogy szeptember 10-éig kell átadnia a beszállítónak azt a 250 ezer táblagépet, amelyet a hátrányos helyzetű családokból származó gyerekeknek szán az oktatási minisztérium. A miniszter rámutatott, a kormány elkülönítette a 250 ezer táblagép megvásárlásához szükséges összeget, és jelen pillanatban arra várnak, hogy az országos közbeszerzési hivatal véglegesítse a beszerzést. "A közbeszerzési feladatfüzetben szeptember 10-e szerepel az átadás határidejeként, addig tehát meg kellene kapni ezeket" - fogalmazott Anisie, hozzátéve, hogy a beszállítónak az internetcsatlakozást is biztosítania kell majd. A miniszter kiemelte, a 250 ezer táblagép mellett 74 ezer laptop vásárlását is tervezi a szaktárca, utóbbiakat 1100 líceum kapná meg. "Nagyon szeretnénk, hogy a tantermekben kezdődjön el az iskola szeptemberben, de készen kell állnunk az online oktatásra is, ha a járványhelyzet megköveteli" - nyomatékosította.

(transindex.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek