k rmdsz
2024. április 18., csütörtök Andrea napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Tanulj mesterséget! Afterschool-programban tanulnak szakmát a máramarosi fiatalok

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Több oldalról is támogatott projekt eredménye, hogy két nagybányai, fiatalokért tevékenykedő szervezet, a Turul-Sas Hagyományőrző Egyesület és a Schola-Parentis Egyesület, szárnyai alá vehetett olyan „némethlászlós” diákokat és már egyetemre járókat egyaránt, akik elméleti tanulmányaik mellett kétkezi mesterséget is szándékoznak elsajátítani. Közös projektünk - a máramarosi magyar diákháló szellemiségében – pályáztatás révén válogatta ki a célcsoportot, figyelembe véve, hogy a város és a vidék egyenlő arányban részesüljön projektünk előnyeiben. Így jelenleg négy nagybányai, három szamosardói, két koltói, egy apahegyi, és egy felsőbányai magyar fiatal vesz részt akkreditált szakmai képzésen a Wigmond kozmetikai cég és szépségszalon szervezésében.


2018 őszén a Turul-Sas Hagyományőrző Egyesület közel 150 nagybányai és máramarosszigeti diáknak tartott kétnapos konferenciát identitásról, önismeretről, napjaink kihívásairól, a fiatalok mindennapi problémáiról. A konferencia előadásait olyan véndiákok tartották, akik a maguk területén sikereket értek el, annak dacára, hogy nem külföldön, hanem itthon keresték a boldogulást. A konferencia folytatásaként, a tavalyi év végén mégegyszer összeültek az egyesület által meghívott szervezetek képviselői, hogy a megkezdett munkát, ifjúsági munkaműhelyek formájában folytassák. Itt fogalmazódott meg egy máramarosi magyar diákháló létrehozásának gondolata.

A megvalósítás érdekében több pályázatunkkal is a Bethlen Gábor Alaphoz fordultunk, hiszen a ’18-as projektünk is az ő támogatásukkal jött létre, továbbá a Communitashoz pályáztunk.

Április 15-én részt vettünk a Nagybányán megszervezett megyei ifjúsági találkozón, ahol tervezetünk felkeltette a találkozó vendégének, a MIÉRT-elnök, Oltean Csongor figyelmét, így személyén keresztül is megnyitottunk egy párbeszédet e témáról. Ezt követően tárgyalást kezdeményeztünk az afterschool-képzések lehetőségéről az Electro Sistem vezetőjével, Blaskó István úrral, illetve megbeszélést folytattunk a MAVÁSZ vezetőjével, Bodor Melinda elnökasszonnyal, olyan pályázatokat figyelembe véve, amelyek előre vihetik kitűzött céljainkat. Egyesületünk a Schola-Parentis Egyesületben talált pályázó partnerre, így három nyertes pályázat eredményeként tudtuk útjára indítani, a Wigmonddal kötött szerződés alapján, a jelenleg is futó két projektünket.

Az első, nagy költségvetésű projektünk 1080 órás kozmetikai kurzus, akkreditált, szakmai képzést, nemzetközileg is elismert oklevelet biztosít a sikeresen vizsgázóknak. A második, kisebb költségvetésű projektünk két pályázónak biztosít akkreditált, öt napos intenzív képzést műköröm-építés területén. 

Mivel az elnyert pályázatok összege sem fedezte a nagyszabású tervet, szükség volt újabb támogatók után nézni. Dávid Erzsébet, a Németh László Elméleti Líceum tanárnőjének közreműködésével, két új támogatóval bővült a diákok ügye mellé állók sora. Támogatóink: Bethlen Gábor Alap, Communitas Alapítvány, Lévay Lehel és Boglárka, illetve a Hotel Magus. Médiapartnereink: Bányavidéki Új Szó és a nagybanya.ro.

Munkánkat azzal a reménnyel folytatjuk, hogy a jövőben a nagy pályázatkiírók és a megyei magyar vállalkozók egyaránt látnak fantáziát kezdeményezésünkben, ezzel is segítve pályakezdő fiataljainkat, hogy az elméleti képzés mellett, ha akarnak, magyarul tanulva szerezhessenek gyakorlatot különböző mesterségekben.

Nagy-Jenei Zoltán projektfelelős

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének közötti súlyos Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének közötti súlyos Itt egy Kész az olcsó fogyasztása (...)

Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének közötti súlyos Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének közötti súlyos Itt egy Kész az olcsó fogyasztása (...)

Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének közötti súlyos Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének közötti súlyos Itt egy Kész az olcsó fogyasztása (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek