rmdsz 1
2024. április 25., csütörtök Márk napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Tesztkötelezettség, karantén: új beutazási szabályok Romániában az omikron miatt

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Tesztkötelezettséget vezetnek be a román hatóságok a nem uniós tagállamokból beutazók számára a koronavírus omikron variánsának felbukkanása nyomán. Az EU-tagországokból érkezőknek Covid-igazolványt kell felmutatniuk.


Az új intézkedésekről Alexandru Rafila egészségügyi miniszter és Raed Arafat belügyminisztériumi államtitkár számolt be vasárnap délután, miután Nicolae Ciucă miniszterelnökkel és Adriana Pistollal, az Országos Közegészségügyi Intézet vezetőjével megbeszélést folytattak a Dél-Afrikában azonosított omikron vírusvariáns romániai megjelenéséről. A tárcavezető közölte, az új mutáció nagy arányú behurcolásának és elterjedésének korlátozása érdekében valamennyi román és uniós állampolgár 48 óránál nem régebbi PCR-teszt felmutatására köteles a Romániába EU-n kívüli országokból való beutazása előtt. A tesztkötelezettség ebben az esetben az oltottakra is vonatkozik. Azok a személyek, akik az Európai Unión kívülről érkeznek, és nincsenek beoltva, 10 napos karanténra kötelesek.

Az EU-tagállamokból Romániába érkezők az átoltottságot, a fertőzésből az elmúlt 180 napban történt kigyógyulást vagy a 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt eredményét igazoló zöldigazolvány felmutatásával léphetnek be az országba. „Azok a beoltatlanok, akik az elmúlt 6 hónap során nem estek át a fertőzésen, és a fertőzöttség szempontjából vörös zónába sorolt EU-tagállamból érkeznek, tíz napra kötelező módon karanténba kell vonuljanak” – ismertette az új rendelkezéseket Alexandru Rafila. A Ciucă-kabinet egészségügyi minisztere hozzátette, ha egy oltatlan, a fertőzésen át nem esett személy nem mutat fel negatív vírustesztet az utazás előtt, 14 napos elkülönítésre köteles. Rafila leszögezte, egyetlen esetben vonatkozik új korlátozás az oltottakra: nekik abban az esetben kell negatív PCR-teszt eredményét felmutatniuk, ha nem az Unió területéről érkeznek Romániába. A tárcavezető szerint a beutazási feltételek „hamarosan” hatályba lépnek, a hatóságok időt akarnak adni a polgároknak az új rendelkezésekhez való alkalmazkodásra. Hozzátette, várhatóan 48 és 72 órán belül ültetik gyakorlatba az intézkedéseket. Újságírói kérdésre válaszolva Rafila elmondta, a 12 év alatti gyermekek esetében várhatóan nem nem vezetnek be tesztkötelezettséget, ha uniós tagállamból érkeznek Romániába. „A védőoltás minden bizonnyal csökkenti a fertőzés hatását, erre a legnagyobb bizonyíték annak a két román állampolgárnak az esete, akinek a szervezetében a koronavírus omikron variánsát azonosították. Mindketten oltottak, és tünetmentesek” – hívta fel a figyelmet az egészségügyi miniszter a Dél-Afrikából hazaszállítottak esetére.  Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár a Rafilával közösen tartott sajtótájékoztatón bejelentette, hogy december 20-ai hatállyal a román hatóságok bevezetik a regisztrációs adatlapot az országba beutazók esetében. Emlékeztetett, hogy az utasellenőrző formanyomtatványt (Passenger Locator Form) számos ország megköveteli a területére belépőktől. „Ez segítséget nyújt a hatóságoknak ahhoz, hogy szükség esetén felvehessék a kapcsolatot a határátlépés után a beutazó személyekkel” – magyarázta az államtitkár. A bukaresti kormány közleménye szerint a nyomonkövetési formanyomtatvány bevezetésére azért lesz szükség, mert a decemberi ünnepek idején várhatóan sok román állampolgár tér vissza az országba, és időközben terjedni kezdett a világon a koronavírus omikron variánsa.

(kronikaonline.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek