rmdsz 1
2024. április 19., péntek Emma napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Tíz óra megfeszített munka

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Kedd hajnalban, 6 órakor kezdődött a Hableány sétálóhajó kiemelése a Dunából, délután 16 órakor fejeződött be a mentés, akkor szállították el Csepelre a Hableány roncsát. 17 órára a csepeli szabadkikötőbe ért a hajó.


A 70 éves Hableány május 29-én este borult fel és süllyedt el, miután a Margit hídnál a Viking Sigyn nevű szállodahajó nekiütközött. A Hableány másodpercek alatt elmerült, azóta is a Duna mélyén volt, orral felfelé állt a folyómederben.

A HAJÓN EGY KOREAI TURISTACSOPORT VOLT, 28-AN VESZTETTÉK ÉLETÜKET A TRAGIKUS BALESETBEN, KÖZTÜK EGY HATÉVES KISLÁNY. 

A kiemelés előtt nem lehetett tudni, milyen állapotban van a roncs, milyen sérülései vannak, de végül összeroppanás nélkül, egészben sikerült kiemelni a Clark Ádám nevű úszódaruval, amin egyszerre tizenegy ember dolgozott, a vízben magyar és koreai búvárok segítették a folyamatot. A mentés idején a Margit híd egyik sávját lezárták. A keddi percről percre közvetítésünket itt találja.

Beesett egy mentésben részt vevő férfi

7 óra után valamivel felbukkant a vízfelszínen a Hableány kapitányi hídja, majd a teremszintig húzták fel a hajót, utána a vízvonalig, majd végül az egész járművet a felszínre hozták, és az ott állomásozó kék uszályra helyezték délután kettő előtt valamivel. A mentés során a búvárok időről időre behatoltak a hajótestbe, hogy eltávolítsák a munkálatokat akadályozó tárgyakat, bútordarabokat, a holttesteket eltakaró berendezési tárgyakat, kívülről pedig folyamatosan szivattyúzták belőle a vizet.

A hatóságok felkészültek a Hableányból esetlegesen kiömlő üzemanyag felfogására is, mivel a hajótestben 1400 liter gázolaj van, értesült a helyszínen az MTI.

REGGEL FÉL KILENCIG NÉGY HOLTTESTET TALÁLTAK A HAJÓBAN, EGYIKÜK VALÓSZÍNŰLEG A MAGYAR KAPITÁNY VOLT, RÁ A KAPITÁNYI FÜLKÉBEN LELTEK. A MEGTALÁLT HOLTTESTEK KÖZÖTT VOLT A HATÉVES KISLÁNYÉ IS.

Az elhunytakat gyorsan elszállították, rendőrségi motorcsónakokkal vitték el az azonosításhoz. Az áldozatok előtt a mentőcsapatok helyszínen lévő tagjai tisztelegve búcsúztak, még további négy embert keresnek. (Kegyeleti okokból a holttestekről nem mutatunk képeket.)

10 óra körül szünetelt egy darabig a mentés, mert a Hableány beúszott a nagy sodrás miatt az egyik uszály alá, majd nem sokkal ezután

EGY MENTÉSBEN RÉSZT VEVŐ FÉRFI BEESETT A VÍZBE, AKIT RETTENETESEN NEHEZEN SIKERÜLT KIMENTENI.

Egy gumicsónakról próbált éppen a pontonra átlépni, amikor a vízbe csúszott, és annyira erős volt a Duna sodrása, hogy el is merült, de a rajta lévő mentőmellény a felszínre dobta. Az erős sodrás miatt nem nagyon bírt megkapaszkodni, de a helyszínre csónakkal érkező TEK-esek kirántották a vízből. 

11 előtt a hajó teljes egésze a felszínen volt már, akkor látszott a fedélzet és a hajófar sérüléseiből, milyen súlyos csapás érhette a Viking Sigynnel történt ütközéskor a Hableányt. Gyakorlatilag letarolta a fedélzetet a szállodahajó.

A kiemelés után Csepelre szállították a Hableányt, ahol rendőrségi szemle keretében vizsgálják tovább. A Margit hídnál délután Gál Kristóf, az ORFK szóvivője azt is elmondta, hogy már a kiemelés közben megkezdődött a rendőrségi szemle, ezt folytatják majd Csepelen. A még eltűntként kezelt négy személyt tovább keresik,

MEGDUPLÁZTÁK A KUTATÓCSAPAT LÉTSZÁMÁT,

fogalmazott a helyszínen tartott nemzetközi sajtótájékoztatón.

Fél napig tartott a mentés

A rendőrség csak újságírókat engedett fel a Margit híd Parlament felőli járdájára, illetve a híd pesti hídfőjéhez is a rakparthoz. A rendőrségi felhívás ellenére azért 1-200 ember nézelődött helyszíni tudósítónk szerint, többen távcsővel és kisszékkel készültek, hogy láthassák a hajó kiemelését, és miközben nézik a történéseket, a telefonjukon frissítik a híreket, hol tartott éppen a projekt. 

Kimentését eddig nehezítette az áradás miatt veszélyesen gyors Duna, illetve hogy amúgy is rosszak a folyóban a látási viszonyok.

A mentést hatalmas sajtófigyelem övezte, és a helyszínen volt Pintér Sándor. A belügyminisztert a mentést irányító Hajdu János, a TEK főigazgatója fogadta.


(index.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

HITEL VÁLLALKOZÓKNAK HITEL VÁLLALKOZÓKNAK Személyi kölcsönre van szüksége cége számára? Ne habozzon (...)

HITEL VÁLLALKOZÓKNAK HITEL VÁLLALKOZÓKNAK Személyi kölcsönre van szüksége cége számára? Ne habozzon (...)

HITEL VÁLLALKOZÓKNAK HITEL VÁLLALKOZÓKNAK Személyi kölcsönre van szüksége cége számára? Ne habozzon (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek