Reklam
2024. március 19., kedd József napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Újrázhat Kereskényi Szatmáron: a román jelöltek igyekeznek „otthon tartani” a magyar szavazókat

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Bár a közösségi médiában egyes kampányüzenetek kapcsán szervezettnek tűnő magyarellenes kommentáradatok is megjelentek, úgy tűnik, ennek ellenére Szatmárnémetiben nincs magyarellenes hangulat. A jelek szerint újrázhat polgármesterként Kereskényi Gábor.


Az alig több mint százezer lakosú Szatmárnémetiben meglepetésnek számítana, ha a jelenlegi polgármester, Kereskényi Gábor elveszítené a választást. Információink szerint nemcsak az RMDSZ számára készített felmérésékben vezet a második mandátumára készülő városvezető, hanem a román politikai alakulatok saját felhasználásra rendelt közvélemény-kutatásaiból is ez derül ki.

Az viszont még nem világos, hogy ki az igazi kihívó. A szociáldemokrata párti (PSD) Dorel Coica volt már polgármester, jól ismert jelölt, orvosként is népszerű, de nehezen elképzelhető, hogy a szavazók „visszahívják”. Korábban átiratkozott a Pro Románia Pártba, de még a választási kampány kezdete előtt visszatért a PSD-be. Coica nyíltan beszélt arról, hogy a román összefogás elmaradása miatt nehéz lesz legyőzni Kereskényit. Radu Panait fiatal vállalkozó, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) jelöltje intenzív kampányt folytat, de – meglepő módon – nem is próbálja megszólítani a város lakosságának mintegy negyven százalékát képező magyarokat, a közösségi hálón közzétett kampányüzenetei kizárólag román nyelven olvashatók. Azt ugyanakkor több forrásból is megerősítették nekünk, hogy a városban nincs magyarellenes hangulat, a románok nagy többsége számára négy év alatt nyilvánvalóvá vált, hogy a magyar polgármester tevékenységének semmiféle románellenes vetülete nincs.

Bár a kampány során a jelöltek üzeneteikben távol tartották magukat a magyar–román szembenállás kiélezésének eszközétől, úgy tudjuk, a közösségi médiában egyes pártok trollok révén használták a nemzetiségi kérdést is, magyarellenes kommentek tucatjai jelentek meg egy-egy bejegyzésre reagálva. Úgy tudjuk, tudatos kommunikáció a román jelöltek részéről annak hangsúlyozása, hogy ez a meccs már le van játszva, és Kereskényi Gábor lesz a polgármester a következő négy évben is. Így próbálják ugyanis távol tartani a magyar szavazókat, akik úgy gondolhatják, nincs igazi tétje a voksolásnak.

Ahogyan országszerte, Szatmáron is gondot okoz a járvány miatti kiszámíthatatlan helyzet. Nehezen lehet ugyanis megjósolni, mennyire fogja vissza a szavazókat a vírustól való félelem, milyen lesz a részvételi arány. Nyilván sok múlik a hivatalban levő polgármesteren, azaz Kereskényi Gáboron is abban a tekintetben, hogy a hivatala megteremtse a legbiztonságosabb körülményeket a voksolásra, s ezt megfelelő módon kommunikálja is. Az urnáktól való távolmaradás veszélyeztetheti Pataki Csaba újrázását a Szatmár Megyei Tanács élén. Legesélyesebb kihívója, a liberális Adrian Cozma arra építi a kampányát, hogy az RMDSZ „harminc éve hatalmon” van Szatmár megyében. Az RMDSZ kampánystábjában attól tartanak, hogy egy esetleges alacsony magyar szavazói részvétel Szatmárnémetiben még elég lehet Kereskényi újraválasztáshoz, Pataki Csaba számára viszont már komoly gondokat okozhat, a megyében ugyanis a magyarok aránya harminchárom százalék alatt van.  

(kronikaonline.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek