rmdsz 1
2024. március 29., péntek Gedeon napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Uniós költségvetés: Lengyelország vétó helyett kész a kompromisszumra

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Lengyelország kész elállni az Európai Unió következő hétéves költségvetésével és koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó pénzügyi alappal kapcsolatban kilátásba helyezett vétójától, ha az unió vezetői jóváhagynak egy magyarázó nyilatkozatot az uniós pénzügyi támogatások és a jogállamiság közötti kapcsolatról - jelentette ki csütörtökön Jaroslaw Gowin lengyel miniszterelnök-helyettes Brüsszelben.


Gowin vezető uniós tisztségviselőkkel folytatott tanácskozása után újságírók előtt azt mondta, hogy Lengyelország belátja, hogy pénzügyi károkat okozna Lengyelországnak és más uniós tagállamoknak is, ha Varsó megvétózná a következő hétéves költségvetést és a helyreállítási alapot.

"Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy egy lengyel vagy magyar vétó esetében az uniónak ideiglenes költségvetése lenne, amely - ellentétben néhány lengyelországi véleménnyel - nem lenne előnyös Lengyelország számára, és nem lenne jó a másik 26 tagállamnak sem. Így hát mindenki érdeke, hogy kompromisszumot találjunk" - mondta Gowin. Hozzátette: a kompromisszum akkor lehetséges, ha az EU vezetői elfogadnak egy kötelező erejű nyilatkozatot a jogállamisági feltétel magyarázatáról. 

"Ezzel a magyarázó nyilatkozattal az Európai Tanács világossá tehetné, hogy a jogállamisági határozatot nem használnák fel arra, hogy ok nélkül nyomást gyakoroljanak egyes tagállamokra olyan témákban, amelyeknek nincs köze az uniós pénzek helyes felhasználásához" - fejtette ki a lengyel politikus.  Gowin beszámolt arról is, hogy az Európai Bizottság képviselői csütörtökön egyértelművé tették számára: ha Lengyelország és Magyarország továbbra is ragaszkodik a vétóhoz, akkor az EU kénytelen lesz megkerülni őket, és a 25 tagállam együttműködésével fogja elfogadni a helyreállítási alapot.  "A lengyel gazdaság nagyon jól teljesít, és a jövő évet túlélné azon források nélkül is, amelyektől egy esetleges ideiglenes költségvetés miatt elesne. Viszont még mindig van mozgástér a megegyezésre, és úgy gondolom, meg is fog születni ez a megegyezés" - mondta Jaroslaw Gowin.

(maszol.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

NABÍDKA SUPER URGENTNÍ NABÍDKA SUPER URGENTNÍ Na této stránce jsem narazil na tohoto poskytovatele půjčky a (...)

NABÍDKA SUPER URGENTNÍ NABÍDKA SUPER URGENTNÍ Na této stránce jsem narazil na tohoto poskytovatele půjčky a (...)

NABÍDKA SUPER URGENTNÍ NABÍDKA SUPER URGENTNÍ Na této stránce jsem narazil na tohoto poskytovatele půjčky a (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek