rmdsz 1
2024. április 18., csütörtök Andrea napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Utolsó száz méteren a népszámlálás önkitöltős szakasza, sok az érvénytelen kérdőív

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Átlagon felüli az erdélyi magyarok részvétele a népszámlálás online önkitöltős szakaszában. A Népszámlálás.ro adatai szerint a jelentős számú magyarajkú lakossal rendelkező erdélyi megyék élen járnak, de a szórványbeliek is mintegy fele élt a lehetőséggel.


Három nap maradt még az idei népszámláláson a kérdőívek online kitöltésre és a beküldött kérdőívek érvényesítésének ellenőrzésére.

Az önkitöltési szakasz pénteken, május 27-én zárul, így aki addig nem él a lehetőséggel, otthonában kell majd várnia a számlálóbiztost, hívja fel a figyelmet szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben a Népszámlálás.ro csapata. Rámutatnak, hogy a legutóbbi, május 22-i adatok szerint az ország lakosságának jelentős része már részt vett a cenzuson, eddig közel 10 millió kérdőív érkezett be az Országos Statisztikai Intézethez (INS).

Arra is rámutatnak, hogy a beérkezett kérdőívek száma nem feleltethető meg a résztvevő személyek számával, az űrlapok között ugyanis lehetnek csak részben kitöltött, érvénytelenített kérdőívek is, valamint a másodlagos, lakatlan lakások adatlapjai, illetve a többszörös regisztrációk is beleszámítanak. Átlagon felüli részvétel „A Népszámlálás.ro számításai szerint a romániai magyarok részvétele továbbra is az országos átlag felett van, hétfőig mintegy 750 ezer „magyar kérdőív” került kitöltésre a megyék magyarságaránya szerint becsülve – 315 ezret egyénileg, otthonról, további 435 ezret pedig az összeírópontokon regisztráltak” – áll a közleményben. Az adatok szerint a hét erdélyi, jelentős magyar lakossággal rendelkező megye közül mindegyik átlagon felüli teljesít, írják. A 42 megye rangsorában Hargita a második (67,5%), Kovászna a harmadik (64,2%), Bihar a negyedik (61,3%), Kolozs az ötödik (61,1%), Maros a hetedik (59,4%), Szilágy a tizenegyedik(56,4) és Szatmár a tizennegyedik (55,7). De a szórványmegyék eredményei is közelítenek az 50 százalékos részvételhez: Brassó megye vezet 67,9%-os részvétellel, majd Arad (55,8%), Fehér (49,9%), Hunyad (49,8%), Beszterce–Naszód (49,7%), Máramaros (49,6%) és Temes (47,7) megye következik. Sok az érvénytelen kérdőív „Első ránézésre magyar szempontból jól néznek ki ezek az adatok. Azonban azt is látnunk kell, hogy egyrészt nagyon magas az érvénytelen, a Statisztikai Intézet által nem elfogadott kérdőívek száma: a beküldött kérdőívek 10–15%-át nem érvényesítik. Ez nagy kockázatot jelent. Ezért hangsúlyozzuk, hogy a kérdőívek validálásának az ellenőrzése ugyanolyan fontos, mint maga a kitöltés, hiszen akiknek a kérdőívét nem érvényesítik, azoknak már csak három napig van lehetőségük újból regisztrálni. Ha ezt nem teszik meg, akkor nyáron a számlálóbiztossal kell újból kitölteniük a kérdőívet” – idézte a közlemény Barna Gergőt, a Népszámlálás.ro kampánykoordinátorát. A szociológus azt is hozzátette, hogy az utolsó hajrában nem lesz könnyű megtartani az eddig kiharcolt előnyt.

„Az utolsó három nap kihívása számunkra, hogy a halogatókat bátorítsuk, a kitöltésben segítségre szorulókat pedig támogassuk. Ezért továbbra is arra biztatunk mindenkit, hogy kérdezze körbe a barátokat, szomszédokat, és segítsen a kitöltésben, valamint a már beküldött kérdőívek érvényességének ellenőrzésében!” – jelentette ki.

A kérdőívek érvényesítését a dovrec.insse.ro oldalon lehet leellenőrizni, mindenkit egyenként kell ellenőrizni: a kiskorú gyerekeket, a felnőtteket, az időseket vagy az ideiglenesen külföldön tartózkodókat is, figyelmeztetnek. A kitöltéshez szükség esetén a nepszamlalas.ro oldalon vagy a 0371–900172-es telefonszámon lehet segítséget kérni, de a bizonytalanok a települési összeírópontokat is felkereshetik, ahol számlálóbiztos segít a válaszadásban. 

(kronikaonline.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Gyors és megbízható megoldás minden pénzügyi igényre 1000-250.000 EUR kölcsönt nyújtok nagyon egyszerű feltételekkel. Emellett peer-to-peer (...)

Gyors és megbízható megoldás minden pénzügyi igényre 1000-250.000 EUR kölcsönt nyújtok nagyon egyszerű feltételekkel. Emellett peer-to-peer (...)

Gyors és megbízható megoldás minden pénzügyi igényre 1000-250.000 EUR kölcsönt nyújtok nagyon egyszerű feltételekkel. Emellett peer-to-peer (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek